DW: Διακυβεύεται το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης

DW: Διακυβεύεται το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης

Οι κυβερνητικοί εταίροι θα συζητήσουν το Σαββατοκύριακο εκ νέου για τον επίμαχο γερμανό αξιωματούχο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν. Στους Σοσιαλδημοκράτες τίθεται θέμα Αντρέα Νάλες και συμμετοχής τους στον μεγάλο συνασπισμό.

merkelha
Μετά τις πολυήμερες συζητήσεις για τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν οι πρόεδροι των τριών κυβερνητικών κομμάτων (CDU, CSU και SPD) συμφώνησαν να ασχοληθούν ξανά με την υπόθεση. Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Αγκελα Μέρκελ, «εντός του Σαββατοκύριακου» θα αναζητήσει με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες και τον πρόεδρο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ μια «κοινή βιώσιμη λύση».

Μόλις την Τρίτη οι τρεις πολιτικοί είχαν συμφωνήσει την παύση του κ. Μάασεν από τη θέση του προέδρου της μυστικής υπηρεσίας που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας. Αιτία ήταν εκτιμήσεις του για την ακροδεξιά βία στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς, που βρίσκονταν σε αντίθεση με αυτές της καγκελαρίου Μέρκελ και υποβάθμιζαν τα γεγονότα. Μετά από επιμονή του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, οι Άγκελα Μέρκελ και Αντρέα Νάλες συμφώνησαν στη μεταπήδηση του Χανς-Γκέοργκ Μάασεν στο υπουργείο Εσωτερικών και την αναβάθμισή του σε θέση υφυπουργού. Ο Μάασεν θα αντικαθιστούσε τον μοναδικό από τους οκτώ υφυπουργούς που είναι σοσιαλδημοκράτης.

Αγανάκτηση στους Σοσιαλδημοκράτες


Ο συμβιβασμός προκάλεσε αγανάκτηση και οργή στην κομματική βάση του SPD. Ηγετικά στελέχη του κόμματος εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους. Η κομματική οργάνωση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που είναι και η σημαντικότερη, απείλησε με ψήφισμα που να καταδικάζει τη συμβιβαστική λύση. Προκειμένου να αποτρέψει πιθανή ήττα της στη συνεδρίαση του προεδρείου του SPD τη Δευτέρα, η κ. Νάλες επικοινώνησε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ζεεχόφερ.

Η προθυμία των δύο να δεχτούν την επαναδιαπραγμάτευση της υπόθεσης Μάασεν έχει πολλούς λόγους. Σε δημοσκοπήσεις μια μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών δεν θέλει ούτε την παραμονή του στο αξίωμα που είχε ούτε τον θέλει ως υφυπουργό. Έπειτα, στους Σοσιαλδημοκράτες αυξάνεται η επιθυμία στελεχών και μελών να αποχωρήσει το κόμμα τους από τον μεγάλο συνασπισμό. Η διάθεση αυτή τροφοδοτείται από τις συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις με τον Χορστ Ζεεχόφερ - είτε στο προσφυγικό είτε τώρα με την υπόθεση Μάασεν. Αυτή τη διάσταση αναδεικνύει η η ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε χθες το βράδυ στα 420.000 κομματικά μέλη. Ήταν το δεύτερο email εντός τριών ημερών για την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με την ΓΓ του CDU, το ζητούμενο αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ούτε λίγο ούτε πολύ το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού. Όπως ενδεικτικά γράφει, οι συνομιλίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν «για να διευκρινιστεί αν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από την κοινή εντολή».

Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης