Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την ιστορική συμφωνία στις Πρέσπες

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την ιστορική συμφωνία στις Πρέσπες

Τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων που υπεγράφη χθες στις Πρέσπες αλλά και τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν σε Ελλάδα και Σκόπια

pr_001
Το νέο όνομα της ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας» δεν αρέσει σε όλους... παραμένει αμφιλεγόμενο και από τις δύο πλευρές των συνόρων, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σχολιάζοντας την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων που υπεγράφη χθες στις Πρέσπες αλλά και τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν σε Ελλάδα και Σκόπια, ξένα δημοσιεύματα επεσήμαναν την αντίθεση των εθνικιστών και από τις δύο πλευρές αναφορικά με το ονοματολογικό.

«Το κέντρο των Σκοπίων μοιάζει με μικρή Βηρυτό», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ 1TV, αναφερόμενο στις χθεσινές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Οι δύο νέοι σε ηλικία πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την έντονη αντίσταση της αντιπολίτευσης από τους Δεξιούς και τους εθνικιστές .

Κλείσιμο
Stern

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό «Stern», «Το νέο όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" παραμένει αμφιλεγόμενο και από τις δύο πλευρές των συνόρων».

«Συγκρούσεις στα Σκόπια: Στην πρωτεύουσα της «Μακεδονίας», η αστυνομία έριξε χθες το βράδυ δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών»,προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

Tagesschau

«Tραυματίες στις ταραχές που σημειώθηκαν στα Σκόπια, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας», σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο «Tagesshau».

«Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και μολότοφ ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα...Στις βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ ,τα Σκόπια,κατά τις συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων για το ονοματολογικό, τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι.

«Το κέντρο των Σκοπίων μοιάζει με μικρή Βηρυτό»,όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι «1TV» στην ΠΓΔΜ.

Για πολυετή διαμάχη των γειτόνων για το όνομα κάνει λόγο το γερμανικό δίκτυο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οι διαμαρτυρίες στρέφονταν κατά της συμφωνίας μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών, με την οποία πρέπει να διευθετηθεί η διαχρονική διαμάχη των γειτόνων για το όνομα της «Μακεδονίας». Μετά από αυτό, η ΠΔΓΜ θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία». Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα δεν θα μπλοκάρει πλέον την πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών στις Πρέσπες. Εκατοντάδες εθνικιστές στην Ελλάδα και την πΓΔΜ διαδήλωναν και στις δύο πλευρές των συνόρων κατά την υπογραφή της συμφωνίας»,προσθέτει το γερμανικό δίκτυο.

Tagespiegel Potsdamer

«Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν χθες μία συμφωνία για τον τερματισμό της διαφωνίας του ονόματος των Σκοπίων.Αλλά αυτό δεν αρέσει σε όλους», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Tagespiegel Potsdamer» και προσθέτει:

«Στην πραγματικότητα,η συμφωνία ωθεί και τις δύο πλευρές να κάνουν παραχωρήσεις. Στο μεταξύ, εκατοντάδες Έλληνες και «Μακεδόνες» εθνικιστές διαδήλωναν και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Γαλλικό δίκτυο «20 minutes»

«Δεν είναι μικρή η συμφωνία που υπέγραψαν την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για την μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) σε «Βόρεια Μακεδονία», ανοίγοντας το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και του ΝΑΤΟ.

«Η συμφωνία,η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ εντός έξι μηνών,ξεκλείδωσε την ελληνική κλειδαριά για την ενσωμάτωση των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αλλά πρέπει να επικυρωθεί προηγουμένως από την πλευρά της πΓΔΜ, από το Κοινοβούλιο, με δημοψήφισμα.

Οι δύο νέοι σε ηλικία πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την έντονη αντίσταση της αντιπολίτευσης από τους Δεξιούς και τους εθνικιστές.Την ώρα της υπογραφής, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των Ελλήνων διαδηλωτών κοντά στο χωριό Πισοδέρι, 25 χλμ. από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της συμφωνίας.

Βρετανικό δίκτυο Sky News

«Διαδηλώσεις στην Ελλάδα την ώρα της μετονομασίας της «Μακεδονίας» από ΠΓΔΜ μετά από μία διαμάχη 27 ετών», γράφει το βρετανικό δίκτυο «Sky News».

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία την ώρα που έμπαιναν οι υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας για τον τερματισμό μιας 27χρονης διαφωνίας σε ότι αφορά το όνομα των Σκοπίων.

«Από το 1991, η Αθήνα διαμαρτύρεται για το ότι ο γείτονάς της ονομάζεται «Μακεδονία» επειδή έχει τη δική της βόρεια επαρχία με το ίδιο όνομα... Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραφαν συμφωνία για την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης