Ο «Πόλεμος των Δασμών» ξεκίνησε: Για «δίκαιο εμπόριο» μιλά ο Τραμπ

Ο «Πόλεμος των Δασμών» ξεκίνησε: Για «δίκαιο εμπόριο» μιλά ο Τραμπ

Αντιδρά ο πλανήτης - Ισχυρές απώλειες σε Dow Jones και DAX - Παράνομη η απόφαση λένε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΕΕ - Με δασμούς ανταπάντησαν Καναδάς και Μεξικό

trump_arthrooo
Με δύο λέξεις παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του «παγκόσμιου εμπορικού πολέμου» που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ με την επιβολή δασμών σε ΕΕ, Καναδά και Μεξικό αποκαλύπτοντας τη στάση του για το θέμα.

«Δίκαιο εμπόριο» έγραψε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Twitter δείχνοντας πώς ερμηνεύει την απόφασή του που τίθεται σε ισχύ από σήμερα τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και δημιουργώντας αγωνία για έναν εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες, οι οποίες ξεκίνησαν να διαφαίνονται στα χρηματιστήρια του πλανήτη



Με απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του Μαίου τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ωστόσο σε επίπεδο μήνα η Wall Street κατέγραψε σημαντικά κέρδη. Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ,Καναδά και Μεξικό κόστισε την Πέμπτη απώλειες της τάξεως του 1% στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, ο οποίος και υπέφερε περισσότερο από τη "μάχη" των δασμών.

Ισχυρές απώλειες σε Dow Jones και DAX - Σπεύδουν στα ομόλογα οι επενδυτές

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο της ανακοίνωσης των δασμών. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχεται φυσικά ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones (-1%) στις 24.430 μονάδες, ενώ ακολουθεί με -0,51% ο S&P.

Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο «σφυροκόπημα» δέχεται η Γερμανία, με τον DAX να χάνει 1,40%, καθώς οι δασμοί αναμένεται να βλάψουν σημαντικά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. «Δε θα ξανακυκλοφορήσει Mercedes στις ΗΠΑ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές καταφεύγουν και πάλι στην «ασφάλεια» των ομολόγων, τα οποία και είχαν εγκαταλείψει προσωρινά χθες, εν μέσω αισιοδοξίας για θετική έκβαση στο ιταλικό πολιτικό θρίλερ.

Οι αγοραστές επιστρέφουν συγκεκριμένα στα αμερικανικά και γερμανικά 10ετή ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν στο 2,83% και 0,336% αντίστοιχα. Αποκλιμάκωση στο 1,236% καταγράφει και το βρετανικό 10ετές.

Την ίδια στιγμή, το ευρώ χάνει και πάλι έδαφος έναντι δολαρίου, υποχωρώντας ελαφρά στο 1,165, ενώ ενισχύεται ο δείκτης δολαρίου. Σταθερή η βρετανική λίρα, επιστρέφουν οι αγοραστές και στο «ασφαλές» γιεν.

Σύμφωνα με τηλεφωνική ενημέρωση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος επιβάλονται δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε ήδη αντιδράσεις με ηχηρότερη αυτή του Καναδά, ο οποίος δια του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Παράλληλα η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ ανακοίνωσε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA.

Μακρόν: Παράνομη και λανθασμένη η απόφαση για τους δασμούς

"Παράνομη" χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την "παράνομη" και "λανθασμένη" απόφαση που, όπως είπε, "κλείνει την πόρτα" για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκοπεύει να συζητήσει για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Η αντίδραση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Είναι μια άσχημη μέρα για το εμπόριο», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον απόηχο της απόφασης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών». «Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εφαρμόσει αντίμετρα, τα οποία και θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες. «Δε μας αφήνουν άλλη επιλογή», δήλωσε μέσω tweet ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Βαθιά απογοητευμένο» το Λονδίνο από την αμερικανική απόφαση για δασμούς

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση σχετικά με την αμερικανική απόφαση να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σολτς: Η απάντηση της ΕΕ στους όποιους δασμούς των ΗΠΑ πρέπει να είναι ισχυρή

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν από τον Καναδά, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Μεξικό αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», συμπλήρωσε ο Σολτς στη δήλωσή του καθ' οδόν προς τη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των Επτά (G7) στο καναδικό θέρετρο Ουίσλερ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

«Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ΕΕ θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της. Ακόμη, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

«Τερατώδης η δικαιολογία των Αμερικανών για τους δασμούς»

Η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας απάντησε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι «τερατώδες», στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον περί επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl. «Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σήμα ενωτικότητας για Ευρώπη στέλνουν οι Γερμανοί

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη» μετά την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά. «Η απάντησή μας στο "Πρώτα η Αμερική" θα είναι "η Ευρώπη ενωμένη"», σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

Απαντούν Καναδάς, Μεξικό

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα. Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα. "Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα", όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργοί Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί "θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε", πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης