Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό

Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό

Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου με τους συμμάχους τους οι ΗΠΑ - Έντονη η αντίδραση της Ευρώπης που προαναγγέλλει αντίποινα εντός των επόμενων ωρών

xalyvas01-mesa
Δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα που προέρχονται από Καναδά, Μεξικό και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ, δίνοντας τέλος στη δίμηνη εξαίρεση των δύο περιοχών.

Η απόφαση δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, με τις ΗΠΑ στα «μαχαίρια» με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς τους συμμάχους.

Οι δασμοί τίθενται σε ισχύ στα μεσάνυχτα


Σύμφωνα με τηλεφωνική ενημέρωση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στους δημοσιογράφους, από τα μεσάνυχτα (7:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδος) θα επιβληθούν δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Κλείσιμο
Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Αντίποινα προαναγγέλλει η ΕΕ



«Είναι μία κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που αποκάλεσε τους δασμούς «απολύτως απαράδεκτους» και προανήγγειλε μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Μάλιστα, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μονομερείς κινήσεις που είναι «αδικαιολόγητες και έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (...). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε κάθε επίπεδο σε ζητήματα σχετικά με τον τομέα του χάλυβα, σημείωσε: «Έχουμε επισημάνει με συνέπεια ότι μπορούμε να συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό απειλή».

«Οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν πλέον άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να επιβάλλουμε δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο», σημείωσε.
Η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα επιβάλλει εξισορροπητικά μέτρα και θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ευρώπη θα πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» να απαντήσουν εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς» προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ, λέγοντας ότι η επιβολή δασμών είναι «άδικη και επικίνδυνη».

Ταγιάνι: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Στηρίζουμε τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και τη βιομηχανία μας και θα ανταποκριθούμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», τόνισε σε μήνυμά του μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας ότι οι μονομερείς εμπορικοί δασμοί οδηγούν πάντα σε αρνητικό άθροισμα.


Βαθιά απογοήτευση εκφράζει η Βρετανία

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος Τραμπ.

«Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο», πρόσθεσε.

Το Μεξικό ανακοινώνει εμπορικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ

Το Μεξικό αποκρίθηκε στην επιβολή από τις ΗΠΑ δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο επιβάλλοντας ευρεία «ισοδύναμα» μέτρα, στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της, ανέφερε το υπουργείο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πριν από λίγο όταν επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης