Ιταλία σε κρίση: Ανακοινώνει κυβέρνηση ο Κοταρέλι ή εκλογές ο Ματαρέλα; - Σήμερα η νέα συνάντηση

Ιταλία σε κρίση: Ανακοινώνει κυβέρνηση ο Κοταρέλι ή εκλογές ο Ματαρέλα; - Σήμερα η νέα συνάντηση

Χωρίς να ανακοινώσει τίποτα στον Σέρτζιο Ματαρέλα ο Κοταρέλι αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο χτες -Ανέφερε πως βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στην κυβέρνησή του - Ο Ματαρέλα μπορεί να διαλύσει τη βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες και να στήσει κάλπες ακόμη και στις 29 Ιουλίου - 

19577920
Σε πρωτοφανή κρίση έχει βυθιστεί η Ιταλία μετά την ενέργεια του προέδρου της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να πει «όχι» στην υπουργοποίηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, εκλεκτό των δύο αντισυστημικών κομμάτων- της Λέγκα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, για το υπουργείο Οικονομικών.

Μπορεί ο πρόεδρος στην Ιταλία έχει δια νόμου την εξουσία να διορίζει και να απορρίπτει υποψήφιους υπουργούς, όμως αυτή η ενέργεια του Ματαρέλα προκάλεσε την οργή και των δύο κομμάτων. Ο πρόεδρος του κινήματος Πέντε Αστέρων κάλεσε τους Ιταλούς να ξεχυθούν στους δρόμους της Ρώμης στις 2 Ιουνίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της Ιταλίας.Αλλά και ο ηγέτης της Λέγκα,Ματέο Σαλβίνι, καλεί σε λαικές κινητοποιήσεις κατά του Ιταλού προέδρου. Μάλιστα, τα δύο αντισυστημικά κόμματα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατέβουν μαζί τις επικείμενες εκλογές.

Μάταια η ιταλική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη περίμενε να ηρεμήσει λίγο, από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος αναμνόταν να παρουσιάσει νέα υπουργική λίστα στον πρόεδρο χτες το απόγευμα. Χωρίς να ανακοινώσει τίποτα στον Σέρτζιο Ματαρέλα ο Κοταρέλι αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο. Η συγκεκριμένη κίνηση αναζωπυρώνει την εκλογολογία, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ενδεχομένως σκοπεύει να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Λίγο μετά την αποχώρηση του Κοταρέλι, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο ανακοίνωσε ότι «ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί».

Ιταλικά μέσα αποδίδουν την αναβολή στο γεγονός ότι ο Κάρλο Κοταρέλι, ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έλαβε από τον πρόεδρο της Ιταλίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των μεγάλων κομμάτων της χώρας μέχρι τις κάλπες, που θα στήνονταν από τον Σεπτέμβριο έως και τις αρχές του 2019.

Έτσι, πηγές κοντά στα ιταλικά κόμματα αναφέρουν ότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να διαλύσει τη βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες και να στήσει κάλπες ακόμη και στις 29 Ιουλίου.

Κλείσιμο
Το σενάριο αυτό άρχισε να κυκλοφορεί αμέσως μετά την συνάντηση του Κοταρέλι με τον Ματαρέλα το απόγευμα της Τρίτης, ένα τετ-α-τετ που ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθούν δηλώσεις. Πηγή της ιταλικής προεδρίας έλεγε στο πρακτορείο Reuters ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κοταρέλι δεν ανέφερε πως θα επιστρέψει την εντολή αλλά πως βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στην κυβέρνησή του.

Ως πιθανότερες ημερομηνίες προσφυγής στις κάλπες δείχνουν η 29η Ιουλίου ή η 5η Αυγούστου.

Όμως, ένα τέτοιο σενάριο σημαίνει άμεση διάλυση βουλής και γερουσίας και είτε δίμηνη πρωθυπουργική θητεία του Κάρλο Κοταρέλι, χωρίς να αποκλείεται η παραμονή του Τζεντιλόνι στην πρωθυπουργία.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάχθηκαν όλα, σχεδόν, τα κόμματα.

Απειλές δέχεται ο Ματαρέλα

Η κίνηση του Σέρτζιο Ματαρέλα, να φρενάρει το σχηματισμό κυβέρνησης των λαϊκιστών, είχε ως συνέπεια να δεχθεί ακόμη και απειλές για τη ζωή του.

Η απόφαση του προέδρου της Ιταλίας να αποδεχθεί τον Πάολο Σαβόνα ως υπουργό Οικονομικών, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των υποστηρικτών της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων.

Οι πιο ακραίοι από αυτούς, εύχονταν στον Ιταλό πρόεδρο να έχει την ίδια μοίρα με τον αδελφό του. Ο Πιερσάντι Ματαρέλα, πρόεδρος της περιφέρειας της Σικελίας, δολοφονήθηκε από τη μαφία το 1980. Τον πυροβόλησε εκτελεστής της μαφίας και πέθανε στα χέρια του μικρότερου αδελφού του.

Αλλοι στα social media αποκαλούν τον Ματαρέλα δικτάτορα, πραξικοπηματία, ή μαριονέτα της ΕΕ. «Η μαφία σκότωσε τον λάθος Ματαρέλα», έγραψε κάποιος χρήστης του Twitter. Αλλος, ευχήθηκε ο Ιταλός πρόεδρος να έχει έναν οδυνηρό θάνατο με ουράνιο.

Η ιταλική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τις απειλές που δέχεται ο Ματαρέλα για τη ζωή του, ενώ θα αυξήσει την «παρακολούθηση» ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social media που ζητούν να πάθει κάτι κακό ο πρόεδρος της χώρας.

Γραμματέας της Λέγκας του Βορρά: Μόνο υπό μία προϋπόθεση θα συμμαχήσω με τον Μπερλουσκόνι

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια, ενόψει των νέων εκλογών που αναμένεται να γίνουν.

«Θα συμμαχήσω με τον Μπερλουσκόνι μόνον αν δεχθεί την αλλαγή των ευρωπαϊκών κανόνων. Δεν μπορώ να συμπορευθώ με όποιον θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε παράλληλα ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές τόσο ο Τζουζέπε Κόντε όσο και ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης