Επιμένει ο Τουσκ για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων

Επιμένει ο Τουσκ για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων

Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτηρίζει τις ποσοστώσεις διχαστικές

To μεταναστευτικό, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), το Brexit και η ευρωπαϊκή άμυνα αποτελούν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Στην επιστολή του ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου. «Ελπίζω να έχουμε μια ανοικτή και ειλικρινή πολιτική συζήτηση» τονίζει και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει -και τι δεν έχει- δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια και να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα».

Στο ειδικό έγγραφο για το προσφυγικό, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και επιβεβαιώνει, στην ουσία, το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τους «27» να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων».

Λέει ακόμη ότι πρέπει να επιτευχθεί «συναίνεση έως τον Ιούνιο του 2018 για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στο πνεύμα της ευθύνης και της αλληλεγγύης».

Επιπλέον, το έγγραφο για το μεταναστευτικό επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει τα εξής:

- Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών-μελών και τη συντονισμένη χρήση μέσων και εργαλείων της ΕΕ και των κρατών-μελών.

- Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κοινή πρόκληση, αλλά η αποφασιστική δράση των ηγετικών κρατών-μελών, υποστηριζόμενων από την ΕΕ και της βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη, αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, όπως απέδειξε πρόσφατα ο ρόλος που έπαιξε η Ιταλία στη Λιβύη.

- Οι μεταναστευτικές ροές διαφέρουν και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατά την ανάπτυξη των πολιτικών μας.

- Η ad hoc χρηματοδοτική δέσμευση είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της πρόκλησης.
   
«Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις (στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη) έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικές και αναποτελεσματικές» επισημαίνει.

Συνεχίζοντας, το έγγραφο του Τουσκ για το προσφυγικό, παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «προκειμένου να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».

Μεταξύ άλλων, ο Τουσκ τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «σταθεροί» και «μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης», δηλαδή ένα «ειδικό χρηματοδοτικό μέσο», που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης.

Προτείνει, επίσης, εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με άλλες χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των μεταναστευτικών πιέσεων.

Προκειμένου, δε, να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη και μη ευρωπαϊκή η στάση του Τουσκ για τους πρόσφυγες

Δριμεία κριτική στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πιθανότητα κατάργησης της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων άσκησε η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή, χαρακτηρίζοντας την πρότασή του «απαράδεκτη και μη ευρωπαϊκή». 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσία του Επιτρόπου Ασφαλείας Τζούλιαν Κινγκ, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση Τουσκ. «Η Ε.Ε. βασίζεται στην αλληλεγγύη και αλληλεγγύη αλά καρτ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή» τόνισε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, μιλώντας για μια «μη ευρωπαϊκή» τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο όλο ζήτημα και ο ρόλος του είναι να ενώνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα και να μην αναγνωρίζει το έργο που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια από κοινού.

Αφορμή για τον εσωτερικό «πόλεμο» στα δύο αυτά ευρωπαικά όργανα αποτέλεσε το έγγραφο που απέστειλε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Ντόναλντ Τουσκ, και το οποίο αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πει, κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ένωσης.

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος υπογράμμισε τέλος, ότι «είναι ηθικό και νομικό καθήκον της Ε.Ε η προστασία των προσφύγων».

Τα παραπάνω σηματοδοτούν, πλέον, την κήρυξη ενός ανοιχτού «πολέμου» ανάμεσα σε δύο από τα σημαντικότερα όργανα της ΕΕ: την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι, προ ολίγων ημερών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη νομική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας, παραπέμποντας τα εν λόγω κράτη-μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου.

Ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, «σήκωσε το γάντι» και ο «πόλεμος» μόλις ξεκίνησε, με την Ελλάδα και την Ιταλία -τις χώρες, δηλαδή, που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών- να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα...

ΣΧΟΛΙΑ (20)

spr

Mπράβο στον Τούσκ. Δείχνει πως άρχισε να ακούει την φωνή των λαών της Ευρώπης. Ο ξεφτίλας ο ατσαλάκωτος κεντροδεξιός χωρίς το δεξιός Αβραμόπουλος θέλει να τους κάνει όλους σαν τα χάλια τα δικά μας. Αμ δε ... Κρατήστε τις ορδές των μουσουλμάνων Ελληνάρες αριστερούτσοι μου, χορευταράδες του Συντάγματος και συνεχίστε να υποδέχεστε και άλλους και να παραδώσετε με συνοπτικές διαδικασίες την γη των προγόνων σας και την πατρίδα των παιδιών σας σε αυτούς που σας είχαν στα τέσσερα για 4 αιώνες. Ρόμπες !!! Θα την πιείτε την αριστερά μέχρι την τελευταία σταγόνα.-

Μάνος

Ειδήσεις που μας θυμίζουν τι άχρηστους έχουμε στείλει εκεί έξω. Ένας απο αυτούς και ο "δημοσιοσχετίστας"

@Μάνος 12/12/2017 23:55

Έχεις δίκιο! Είναι αίσχος! Αυτοί να τρώνε με χρυσά κουτάλια κι' εσύ, ο Μάνος ο καραμπουζουκλής, να περιμένεις το κοινωνικό μέρισμα για να φάς επιτέλους ένα πιάτο μακαρόνια, αντί να σέ έχουν στείλει στις Βρυξέλλες, με τις γνώσεις σου και τις γλώσσες σου!.

Είχε και sleep deprivation το βρωμίδι

Και το αφήνανε μεσα ετσι. Κριμα αμαερικανε, εχω σχεδια για σενα, να βρω τα κεφαια της Αμερικής και να στα καιω και να γελαω ότι εισαι μουνι. ΘΑ ΣΕ ΘΑΨΩ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ ΜΙΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕ. ΝΑ ΚΑΙΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ.

Κυνικός

Ο Τουσκ έχει δίκιο, όποια ευρωπαϊκή χώρα θέλει ανοιχτά σύνορα (βλ. Ισλαμο-Κομμουνιστικό Καθεστώς Σύριζα), αυτή να λούζεται τους ΙΣΛΑΜΟΚΑΝΝΙΒΑΛΟΥΣ και τις μαντηλοφορούσες ΙΣΛΑΜΟΚΟΥΝΕΛΕΣ. Στη Μυτιλήνη οι ψευτοπροσφυγούλες γκαστρώνονται αβέρτα. Την Ευρώπη την κατέστρεψε ο αντιχριστιανισμός της. Οσο ήταν ακόμα δεμένη με τις χριστιανικές αξίες, και παιδιά γεννιόντουσαν και ήξερε ο Ευρωπαίος να κάνει διάκριση μεταξύ ατομικης φιλανθρωπίας με διάκριση (αυτό είναι το χριστιανικό) και "κράτους-μητέρας Τερέζας" (αυτό ειναι το σοσιαλιστικό). Τώρα μπέρδεψε τις χριστιανικές αρετές με την μαρξιστική ιδεοληψία (Chesterton για σοσιαλισμό: "χριστιανικές ιδέες που έχουν ξεφύγει", Christian ideas gone mad)..... Ο Σατωμπριάν από το 1840 έλεγε στους τότε προοδευτικούς αντιχριστιανούς σοσιαλίζοντες: Διώξτε τον Χριστιανισμό από την Ευρώπη και θα έχετε το Ισλάμ. Επί λέξει....

Άδικο έχει;;;

Ποιος μας είπε να ανοίξουμε τα σύνορα σε όλο τον πλανήτη;;; Σε λίγο και επισήμως εκτός Σένγκεν αν δεν αλλάξουμε μυαλά!..

Cyberdyne

Ε ρε γλέντια.. Πάλί κότσο πιάσανε τον Τσίπρα και τον Καμμένο... Μόνο που εμείς θα τη πληρώσουμε, αυτοί ποτέ δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

G.I. Joe

Και επίσημα... Μουσουλμανισταν!!!

Μενουμευρωπης

Γερά Τουσκ.Εμεις μένουμε Ευρώπη πάση θυσία και κάντε μας ότι θέλετε

Ανθρωπισμός με τσέπες άλλων.

Ο λογαριασμός ήρθε, να δούμε ποιος θα τον πληρώσει;

Τουσκ=Πολωνός....

....την χώρα του προστατεύει!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης