Διαλύει το καταλανικό κοινοβούλιο ο Ραχόι - Προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια

Διαλύει το καταλανικό κοινοβούλιο ο Ραχόι - Προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια

Ενεργοποίησε το άρθρο 155 για την προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας - Θέλει οι εκλογές να διεξαχθούν στην περιφέρεια εντός έξι μηνών

Την ενεργοποίηση του Άρθρου 155  για την προσωρινή άρση της αυτονομίας της περιφέρειας της Καταλονίας
ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο Μαριάνο Ραχόι
, σε διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της Μαδρίτης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών. «Στόχος μας δεν είναι να στερήσουμε από την Καταλονία την αυτονομία της αλλά να απομακρύνουμε τους τοπικούς ηγέτες που ενήργησαν παράνομα», ανέφερε χαρακτηριστά ο Ραχόι.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία. Επίσης επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του επίμαχου άρθρου ελήφθη μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Μαδρίτη κατά της κυβέρνησης του Πουτζδεμόν, μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας--τη Γερουσία--όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.
Όπως αναφέρει, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση "ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας", η Μαδρίτη "μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας".

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:

1. "Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος".

2. "Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων."
Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις - διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών - πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων.

Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης - απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Καταλονία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει μεγάλη αυτονομία περιλαμβανομένου του ελέγχου της αστυνομίας της, της παιδείας και της υγείας.

Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας διατείνονται ότι η περιοχή συνεισφέρει υπερβολικά στην εθνική οικονομία. Αντίθετα, οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η Καταλονία είναι ισχυρότερη ως τμήμα της Ισπανίας και ότι πιθανή απόσχισή της μπορεί να επιφέρει οικονομική καταστροφή για ολόκληρη τη χώρα.

Περίπου 1.200 εταιρείες με έδρα την Καταλονία μετέφεραν ήδη την έδρα τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας έπειτα από το δημοψήφισμα, ενώ αυτή την εβδομάδα η Μαδρίτη αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 2,3% του ΑΕΠ (από 2,6%) την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας αποδίδοντάς το στην αβεβαιότητα λόγω της καταλανικής κρίσης.

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155, το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο προτείνει τη διάλυση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και τη διενέργεια τοπικών εκλογών τον Ιανουάριο καθώς και την ανάληψη του ελέγχου της 16.000 ανδρών αστυνομικής δύναμης της επαρχίας.

Έπειτα από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα επόμενα βήματα θα εξεταστούν από επιτροπή της Γερουσίας πριν από την τελική ψηφοφορία. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που σημαίνει ότι οι προτάσεις θα υπερηψηφιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

ηλιθιοι ευρωπαικοι τοπικισμοι..

εδω παντως που τα λεμε,μεγαλυτερη διαφορα εχει η θρακη απο τα επτανησα και η αθηνα απο τη ροδο,παρα η καταλωνια απο την καστιλη..λιγο πολυ ισπανοι ειναι εκει ολοι,αφου η καταλωνια ενωθηκε με την αραγωνια ηδη πριν το 1050,απλα η δυτικη ευρωπη εχει πολυ εντονους τοπικισμους..στην ισπανια,αγγλια,καθε χωριο θελει να λεγεται ανεξαρτητο εθνος..στην αγγλια να δειτε τι γινεται λενε δεν ειμαι αγγλος,ειμαι απο το ντεβον η απο την κορνουαλη..σαν να λεμε εμεις δεν ειμαι ελληνας ειμαι κορινθιος κτλ..

Z

Εσείς που υποστήριζε τε τους καταλανούς διαβάστε λίγη ιστορία να δείτε τι έχουν κανει εναντιον των ελλήνων

ΕΛΛΗΝ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ

Τι ....ακριβως εχουν κανει κατα των ελληνων ρε....φωστηρα? Μηπως ενοεις τα γεγονοτα του 11ου αιωνα? Μα για ποιους ελληνες γραφεις? Τελικα, εμεις ειμαστε ενα συνοθηλευμα μπασταρδων μαλλον, αφου συμφωνα με την ιστορια που μας διδασκουν καποιοι, επισης φωστηρες σαν εσενα, επι 2000 χρονια ολοι οι λαοι που υπαρχουν στον κοσμο αδιακοπα εσφαζαν "ελληνες" και βιαζαν "ελληνιδες". Και με τους ισπανους τι γινεται? Αυτοι απο την Μαδριτη ηταν φιλελληνες και δεν ηρθαν και αυτοι εδω να σφαξουν και να βιασουν λιγο?

Ακης

Τα περί μπασταρδοσυνης κρατά για τον ευατο σου, φιλε.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Τα κουνέλια της Καταλονίας, αυτής της επαρχίας της Ισπανίας, πρέπει να πάρουν ένα γερό μάθημα από την ΕΕ όπως και τα κονάκια οι Έλληνες το 2015. Το μάθημα στους Έλληνες κόστισε 100 δις επιπλέον στο χρέος για μεν μάθουν ότι ο χαβαλές δεν είναι τζάμπα. Ας το κάνουν x 3 για τα καταλανικά κουνελάκια για μεν βάλουν μυαλό. Αν γουστάρουν ας χορέψουν και Φλαμενγκο στην κεντρική πλατεία της επαρχίας τους μαζί με τον Αρχι-κουνέλι τον γελοίο που ξεκίνησε αυτή την γελοιότητα χωρίς να έχει σκεφτεί τις συνεπειες.

Συγχαρητήρια

Με τα μυαλά που φοράτε διαλύετε το μόρφωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναποδεμος

Προφανως αυτοι π θελουν την ανεξαρτησια της Καταλονιας ,θελουν το ιδιο και για το ψευδοκρατος της Κυπρου.Γιατι αμα ξεκινησει κατι τοτε σε επιπεδο διπλωματιας ανοιγουν κυκλοι και αλλαζουν τα δεδομενα.Και οχι δεν μπορουμε να πουμε ναι σε αυτο π θελουμς κ οχι σε οτι δεν μας αρεσει

Τουρκόφιλος ευρωλιγουρης δεξιός

Ανθελληνικό μπλε παπαγαλακι μάθε πώς στη Κύπρο έχουν εισβάλει οι Τούρκοι με 40000 στρατιώτες και κατέχουν παράνομα το 37% του εδάφους χώρας του ΟΗΕ. Επίσης μάθε οτι οι Κύπριοι είναι Έλληνες και μόνο το 20% είναι Τούρκοι .

Ναι...

Eγώ βλέπω πως και η Ισπανία, σαν εμάς, έχει πολιτικους από τα lidl... Πάρε τον Ραχόι... λίγος, πάρε τον άλλο της Καταλονίας... για γέλια, o τρίτος ο Ποδέμος... για πολλές σφαλιάρες... Γι' αυτό και η Ισπανία είναι μετά από μας στην ξεφτίλα... Να χαίρονται τους πολιτικούς τους, όπως κι εμείς...

Κ.

Η Καταλωνια πρεπει να γινει ανεξαρτητο κρατος. Γιατι; Εχω ζησει 6 μηνες στη Βαρκελωνη , οι ανθρωποι εκει απλα δεν αισθανονται Ισπανοι...

Ακης

Οι μισοί και οι παραπάνω αισθάνονται Ισπανοί.Για τους άλλους ας διαβάσουν λίγο ιστορία και όχι την προπαγάνδα και τα ψεμματα με τα οποία τους δηλητηριαζουν

γ

NAI ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ .... ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΚΡΟΑΤΙΚΑ !!!!!! ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΠΗΓΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΕ ΙΣΠΑΝΟΣ ΕΣΥ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΣ !!!

XXX

Να δουμε τι θα κάνει και στις επόμενες εκλογές που θα ψηφίσουν οι Καταλανοί, ηγέτες που θα έχουν τις ίδιες θέσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Τι θα κάνει ο Ραχοι θα διαλύει την βουλή μέχρι να βγει κάποιος που του αρέσει;

Ακης

Τις εκλογές θα πρέπει να εξηγησουν γιατί δεν τις θέλουν οι αποσχιστες στο λαό τους. Επίσης, γιατί φεύγουν όλες οι εταιρίες και ότι θα μείνουν εκτός Ε.Ε . Στις προηγούμενες κανονικες εκλογές είχαν μεν κοινοβουλευτική πλειοψηφία όχι όμως και στις ψήφους. Εκτός και αν θεωρείς ότι το αντισυνταγματικό και παράνομο δημοψήφισμα που ψήφιζε ο καθένας 3 με 4 φορές έχει καμία αξία.

klaretos

Αν τον κάνουν τα ίδια και οι επόμενοι έχει το δικαίωμα με το ίδιο άρθρο ανα πάσα στιγμή να καταργήσει την ημιαυτονομία της Καταλονίας εντελώς. Το πάει ήρεμα το πράμα μπας και ξεμπλέξει χωρίς να ζορίσει πολύ τους Καταλανούς. Οι Καταλανοί θα πρέπει να πάρουν τα όπλα και να σκοτώσουν ισπανούς αν θέλουν αυτονομία, με το να κουνάνε τα σημαιάκια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρουν οτιδήποτε.

Ο Ραχόι θυμίζει Σαμαρά

Θα χάσει λόγω εμπάθειας και αντιπάθειας

//

Αμα δεις ξενο τυπο η δημοτικοτητα του ανεβαινει γιατι εδειξε πηγμη (φανταζομαι πολλοι δεν του το ειχανε;). Επισης το σημαντικοτερο ειναι οτι στην Καταλονια στις εκλογες το 2016 ο Ραχοι πηρε 13% σαν ΠΕΜΠΤΟ κομμα. ΔΕΝ θα εχει φοβερες απωλειες εκει..... Πολυ πιθανον αυτοι που ψηφισανε ΡΡ το 2016 να ειναι στο μισο ποσοστο του πληθυσμου που ηταν εναντια στην αποσχιση (αμα προσθεσεις και ενα 16.1% του PSOE που στηριξε σημερα Ραχοι)...

chris

Ευτυχώς εμείς είχαμε τον συμπαθή Τσίπρα και μας έσωσε από τα νύχια του κακού Σαμαρά...

Το αποτέλεσμα όμως;

Έχασε.

Η Αυτόνομη Καταλανία

Δεν δεσμεύεται από το σύνταγμα της γειτονικής Ισπανίας.

μκ

Πόσο άσχετος παίζει να είσαι

@μκ 21/10/2017 16:14

Έχασες τη λέξη "Αυτόνομη"...

Ε, αναμενομενο ηταν

Οταν ενας πρωθυπουργος της χωρας αναγγελει εδω και εβδομαδες τι θα συμβει -παντα συμφωνα με το Συνταγμα της χωρας- αν γινει τουτο η εκεινο, θα ηταν η γελοιοποιηση τοσο του εαυτου του οσο και ολοκληρης της χωρας αν δεν το κανει. Ειναι απολυτα φυσικο να αντιδρασει ετσι. Τωρα βλεπω τον Πουτζδεμον να κουρευει τις αφελειες του και να κρυβεται. Παει η αυτονομια παει κ' η ανεξαρτησια. Πανε κ' οι εταιριες κ' οι τραπεζες αλλου και βλεπω αναμπουμπουλα και μειωση των παντων. Ας φιλοκαλουσε ο τυπος χωρις συνεχεια.

ΧΧΧ

Η Καταλονία είναι αυτόνομη. Υπάρχει λόγος που εχει δικό της πρωθυπουργό και Κοινοβούλιο. Την πλήρη ανεξαρτησία θέλουν και σε κάποιους δεν αρέσει. Αν ξεκινήσουν όλες οι αυτόνομες περιοχές της Ευρώπης να θέλουν ανεξαρτησία θα δημιουργηθεί νέος ευρωπαϊκός χάρτης με άλλες τόσες χώρες.

Dr.

Ας γίνει ανεξάρτητη η Καταλονία (έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση βέβαια, και με όλες τις εταιρείες, τις τράπεζες και τους τουρίστες να φεύγουνε τρέχοντας όπως λέει κι ο φίλος 15:09 παραπάνω), που θέλω να δω κάτι.

Ακης

Μαλλον δεν αρέσει στους μισούς Καταλανούς , στους υπόλοιπους Ισπανούς και στην Ε.Ε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

melania_trump_arthro

Η σύζυγος του Αμερικανού πρόέδρου που άσκησε ασφυκτικές πιέσεις για να αλλάξει η πολιτική του Λευκού Οίκου αναχώρησε χωρίς τυμπανοκρουσιες, από την Ουάσιγκτον για το Μακάλεν του Τέξας

eng21

Η online διαδικασία και τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι - Απλή και γρήγορη η διαδικασία - Οι απαντήσεις θα δίνονται εντός δύο εβδομάδων - Πότε ξεκινά και ως πότε θα διαρκέσει - Οι προϋποθέσεις για τη μόνιμη άδεια παραμονής