Μήνυση κατά του νορβηγικού κράτους κατέθεσε ο Μπρέιβικ

Μήνυση κατά του νορβηγικού κράτους κατέθεσε ο Μπρέιβικ

Ο μακελάρης της Ουτόγια καταγγέλλει ότι κρατείται υπό απάνθρωπες συνθήκες, καθώς βρίσκεται στην απομόνωση και δεν έχει επαφές με άλλους κρατούμενους

Μήνυση κατά του νορβηγικού κράτους κατέθεσε ο Μπρέιβικ





Ο δολοφόνος 77 ανθρώπος Άντρες Μπρέιβικ κατέθεσε μήνυση κατά του νορβηγικού κράτους, καθώς καταγγέλλει πως κρατείται υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Κλείσιμο

Η υπόθεση, που έχει συγκλονίσει την Νορβηγία, αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Οι αρχές επέτρεψαν στον κρατούμενο μακελάρη να καταθέσει τη μήνυση, που έχει τη μορφή «παραπόνου» για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους, οι περισσότεροι νέοι, σε δύο συνεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις το 2011. Αρχικά μια βόμβα εξερράγη στα γραφεία της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια ο ίδιος, κρατώντας καραμπίνα, εκτέλεσε εν ψυχρώ νεολαίους του εργατικού κόμματος που βρίσκονταν σε κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια.

Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη και έκτοτε κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της χώρας και σήμερα, αφού έχουν προηγηθεί διάφορες διαμαρτυρίες εκ μέρους του, με τη μορφή επιστολών στον Τύπο. Ο Μπρέιβικ καταγγέλλει πως οι συνθήκες κράτησής του είναι απάνθρωπες, κυρίως γιατί το περισσότερο διάστημα βρίσκεται υπό πλήρη απομόνωση. 

«Είχε επαφή μόνο με τη μητέρα του, για ένα σύντομο διάστημα πριν εκείνη πεθάνει», δήλωσε ο δικηγόρος του πρόσφατα. Ακόμα και ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να βλέπει τον πελάτη του μέσα από προστατευτικό τζάμι, ενώ καταγγέλλει πως είναι πολύ συχνές και αδικαιολόγητες οι σωματικές έρευνες που του γίνονται. Στη Νορβηγία υπήρξε συζήτηση ακόμα και για το εάν θα παραβρεθεί ο ίδιος στην εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο, ενώ ακόμα το συμβούλιο των φυλακών δεν έχει αποφανθεί για το αν κάτι τέτοιο θα γίνει. 

Ο ίδιος πάντως έχει ζητήσει την παρουσία αρκετών μαρτύρων για να στηρίξη την μήνυσή του, μεταξύ των οποίων τον ψυχίατρο της φυλακής, αλλά και άλλους εργαζομένους. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης