Οι Βρετανοί καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τον Εμπολα

Οι Βρετανοί καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τον Εμπολα

Από αύριο κάθε μεγάλο κανάλι θα παίζει σποτ για τον ιό

Οι Βρετανοί καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τον Εμπολα
Η δυτική Αφρική απέχει μόλις 60 μέρες από το να χαρακτηριστεί «ζώνη ανθρωπιστικής καταστροφής», όπως προειδοποίησε η Επιτροπή Καταστροφών Έκτακτης Ανάγκης (DEC), εξαπολύοντας πρωτοφανή έκκληση για εξασφάλιση εκατομμυρίων λιρών ώστε να γιγαντωθεί η μάχη κατά του Εμπόλα.

Η DEC, βρετανικό γκρουπ που αποτελείται από 13 οργανισμούς αρωγής μεταξύ των οποίων και ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, είναι η πρώτη φορά, που ζητά από το βρετανικό λαό ενίσχυση για κάποιο ξέσπασμα ασθένειας.

Αύριο, κάθε μεγάλο κανάλι στη Βρετανία θα δημοσιεύσει αυτή την έκκληση για δωρεές, που θα καλύψουν τα έξοδα των υπαρχόντων κέντρων υγείας, τον εφοδιασμό προστατευτικού εξοπλισμού στο ιατρικό προσωπικό και την προστασία των παιδιών που έμειναν ορφανά από μια αρρώστια που έχει σκοτώσει σχεδόν 5.000 άτομα και απειλεί να μολύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αφρικανούς μέχρι της αρχές του νέου έτους.

Κλείσιμο
«Στην 50ετή της ιστορία, η DEC, έχει κάνει πλήθος εκκλήσεων για ανθρωπιστικές καταστροφές που προκλήθηκαν από πλημμύρες, λιμούς σεισμούς, τυφώνες και αμέτρητες πολεμικές συγκρούσεις. Δεν έχουμε ποτέ ξανά κάνει έκκληση για βοήθεια ενάντια σε κάποια ασθένεια μέχρι σήμερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DEC, Σαλέχ Σαΐντ. «Στη Δυτική Αφρική βλέπουμε μια ασθένεια, να δημιουργεί όχι απλά μια ιατρική κρίση αλλά μια ανθρωπιστική. Χωρίς άμεση δράση ενάντια στην εξάπλωση του Εμπόλα και τη βοήθεια αυτών που πλήττονται από την κρίση, επίκειται καταστροφή για διάφορα κομμάτια της Δυτική Αφρικής μέσα στις επόμενες 60 μέρες».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, οι ρυθμοί μετάδοσης της ασθένειας είναι πιο γρήγοροι από τη διεθνή ανταπόκριση, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, πως η αποτυχία ελέγχου του Εμπόλα θα οδηγήσει σε ξέσπασμα θανάτου.

Μαζί με τον Μπαν Κι Μουν, μίλησε στην Αιθιοπία και ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος δήλωσε πως οι τρεις πληγείσες χώρες χρειάζονται επιπλέον 5.000 γιατρούς. Όσο η εξάπλωση του ιού μεγαλώνει, τα ανεπτυγμένα κράτη χωρίζονται σε δυο στρατόπεδα. Σε αυτά που τείνουν χείρα βοηθείας και σε αυτά που τραβούν τη γέφυρας αποκόπτοντας οποιαδήποτε συμμετοχή, όπως η Αυστραλία που δήλωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε άτομα που προέρχονται από τη Λιβερία, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Γουινέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης