Σνόουντεν: Προδότης στις ΗΠΑ, ήρωας στη Γερμανία

Σνόουντεν: Προδότης στις ΗΠΑ, ήρωας στη Γερμανία

Αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο Σνόουντεν κατάφερε να βρει τέτοιο όγκο δεδομένων

Σνόουντεν: Προδότης στις ΗΠΑ, ήρωας στη Γερμανία
Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς των συναδέλφων του στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), το βαθύ λαρύγγι, των υποκλοπών, Έντουαρντ Σνόουντεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα στοιχεία που "καίνε" την Ουάσινγκτον αποκαλύπτοντας το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων "made in USA".

Οι αποκαλύψεις αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο πρώην Αμερικανός πράκτορας , ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός της κυβέρνησης Ομπάμα, γίνεται ήρωας στα μάτια των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές που έχουν πρόσβαση στην έρευνα που πραγματοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο διέρρευσαν τα στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών που έπεσαν θύματα υποκλοπών, ο Σνόουντεν κατάφερε πιθανότατα να πείσει 20 με 25 συναδέλφους του σε κατασκοπευτική βάση στη Χαβάη να του δώσουν τους κωδικούς με τους οποίους μπορούσε να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες . Η βοήθεια, πάντως έγινε την περασμένη Άνοιξη , όταν ο Σνόουντεν βρισκόταν στη Χαβάη για "δουλειές " επί ένα μήνα.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, ο πρώην Αμερικανός κατάσκοπος που με τις αποκαλύψεις του για τον "Μεγάλο Αδερφό" των ΗΠΑ έκανε άνω- κάτω τον πλανήτη διαταράσσοντας τις σχέσεις παραδοσιακών συμμάχων, εξυμνείται από τους πολίτες . Έξι στους δέκα πολίτες στη χώρα της Ανγκελα Μέρκελ θεωρούν ήρωα τον νεαρό Αμερικανό , που βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία ενώ μόλις το 14% τον θεωρεί εγκληματία. Ωστόσο, οι Γερμανοί εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Το 48% υποστηρίζει ότι κυβέρνηση του Βερολίνου δεν πρέπει να του χορηγήσει άσυλο ενώ το 46% εκφράζεται θετικά για το ενδεχόμενο να του παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο.

Ο πρώην πράκτορας της NSA ενδέχεται να δώσει κατάθεση στους Γερμανούς που διερευνούν την υπόθεση, η οποία έχει επιφέρει ψυχρότητα στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσινγκτον. Το ενδεχόμενο παραχώρησης πολιτικού ασύλου στον Σνόουντεν αποτελεί θέμα στη Γερμανία εδώ και αρκετές ημέρες, ωστόσο, η πιθανότερη εκδοχή είναι η κατάθεση να γίνει στη Μόσχα, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιθυμεί την εκτόνωση στην κρίση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όπου μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί τον Σνόουντεν «προδότη».
Κλείσιμο

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση δείχνει και σημαντική πτώση στην εμπιστοσύνη των Γερμανών προς τις ΗΠΑ ως σύμμαχό τους, καθώς , σε σχετική ερώτηση , το 35% των Γερμανών εμπιστεύονται πλέον τους Αμερικανούς (πριν από τέσσερις μήνες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 49%).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης