Pussy Riot: «Ζητούμε συγγνώμη. Ήταν ηθικό λάθος»

Pussy Riot: «Ζητούμε συγγνώμη. Ήταν ηθικό λάθος»

Τα τρία μέλη του Ρωσικού πανκ-ροκ γκρουπ κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό παρακινούμενες από θρησκευτικό μίσος και έχθρα» επειδή τραγούδησαν στίχους κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό της πόλης

Pussy Riot: «Ζητούμε συγγνώμη. Ήταν ηθικό λάθος»
«Ζητούμε συγγνώμη. Ήταν ηθικό λάθος» είπαν το απόγευμα της Δευτέρας, ώρα κατά τη διάρκεια της δίκης τους τα τρία μέλη του Ρωσικού πανκ-ροκ γκρουπ «Pussy Riot» Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα 22 ετών, Μαρία Αλιόκινα 24 ετών και Γιεκατερίνα Σαμουτσέβιτς 29 ετών, οι οποίες κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό παρακινούμενες από θρησκευτικό μίσος και έχθρα» επειδή τραγούδησαν στίχους κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό της πόλης.

«Η πράξη μας ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Δεν είχαμε καμία πρόθεση να προσβάλουμε τους ανθρώπους. Δεν περιμέναμε ότι η πανκ εμφάνισή μας θα αποτελούσε προσβολή», είπε στην απολογία της η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα βέβαια δε δηλώνουν ένοχες για την πράξη τους αφού η Τολοκονίκοβα δήλωσε ότι «το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε ότι είμαστε ένοχες δε σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμες να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Αν κάποιος ένιωσε προσβεβλημένος είμαι έτοιμη να δεχθώ ότι κάναμε ένα ηθικό λάθος».

Είπαν δε ότι αφορμή για την επαναστατική τους πράξη και τη διαμαρτυρία ήταν η υποστήριξη που δέχθηκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, «γεγονός που εναντιώνεται στις αξίες του Ρωσικού συντάγματος».

Η 29χρονη Γιεκατερίνα Σαμουτσέβιτς είπε σχετικά ότι «δεν στοχεύσαμε με τους στίχους μας την Ορθοδοξία αλλά την έλλειψη νομιμότητας σε αυτές τις εκλογές. Η πρόσκληση (του Πατριάρχη) να ψηφίσει ο κόσμος τον Πούτιν και να μην πάει στις διαδηλώσεις είναι καθαρή παραβίαση των αξιών ενός κοσμικού κράτους».

Οι τρεις νεαρές που πήγαν στο δικαστήριο με χειροπέδες και οδηγήθηκαν σε κελί με αλεξίσφαιρο γυαλί, αντιμετωπίζουν επταετή ποινή κάθειρξης, κάτι που επιθυμεί οπως φαίνεται κι ο Αρχιεπίσκοπος Σβέβολοντ Τσάπλιν, γνωστός για τη δήλωσή του ότι «η άμβλωση είναι χειρότερη από το Αουσβιτς, γιατί έχουν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε όλους τους παγκόσμιους πολέμους», ο οποίος τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν δίνει συγχώρεση αν δεν υπάρχει μετάνοια».

Το επίμαχο τραγούδι παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και ήταν κριτική εναντίον του Πούτιν και της διαφθοράς εντός των κόλπων της Ρωσική Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ως άκουσμα, πάντως, «έμοιαζε με προσευχή στην Παρθένο, αν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε το συγκρότημα είχε βλάσφημες εκφράσεις», αναφέρει το ρωσικό δίκτυο Russia Today.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, με πολλούς να κατακεραυνώνουν τις «Pussy Riot» και άλλους να τις υποστηρίζουν. Από τους τελευταίους πολλοί είναι οι Ρώσοι πολίτες που έχουν διαδηλώσει υπέρ τους, αλλά και ξένοι καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους όπως τους Faith No More, τους Franz Ferdinand, τον Sting και τους Red Hot Chili Peppers, ενώ σύμφωνα με ρωσικά μέσα αναμένεται κι η Madonna, η οποία θα δώσει συναυλία τον επόμενο μήνα στην Ρωσία, να περάσει το μήνυμά της υπέρ των «Pussy Riot».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης