Ο επικεφαλής του ρωσικού πολεμικού ιστολογίου «Rybar» συνελήφθη στο Μαυροβούνιο, έπειτα από προειδοποιήσεις για απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της.
Ο Μιχαήλ Ζβίντσουκ συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του Βαλέρια και ακόμη τρεις Ρώσους από την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ρισάν, με την κατηγορία της διάδοσης «ρωσικής επιρροής».
Το «Ρίμπαρ» —ένα από τα πιο δημοφιλή και επιδραστικά ιστολόγια για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές— δημοσίευσε μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι ο Ζβίντσουκ και οι υπόλοιποι συλληφθέντες βρίσκονταν νόμιμα στη χώρα και σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα σε μοναστήρι.
«Προς το παρόν, η ομάδα του έργου βρίσκεται σε επαφή με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προσπαθεί να επιλύσει την κατάσταση. Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις της τοπικής νομοθεσίας, αναμένουμε την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων», έγραψε το «Rybar» .
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλοϊκο Σπάιτς, σε ανάρτηση του στο X, με την οποία επιβεβαίωνε τη σύλληψη του Ζβίντσουκ, ανέφερε ότι ακολούθησε προειδοποιήσεις ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε προσπάθειες αποσταθεροποίησής της και υβριδικό πόλεμο — πράξεις που δεν φτάνουν στο επίπεδο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης.
«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που απαιτούν να εξεταστεί προσεκτικά κάθε στοιχείο και να εξεταστεί κάθε σύνδεση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο», έγραψε.
«Το μήνυμα μετά την επιτυχημένη επιχείρηση της σημερινής ημέρας, κατά την οποία συνελήφθη ο επικεφαλής του δικτύου πληροφοριών Rybar, είναι σαφές… Το Μαυροβούνιο προστατεύει τα συμφέροντά του και κανείς δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μας μέλλον», πρόσθεσε.