Βρετανία: Ασήμαντη η πανδημία Covid μπροστά στην αύξηση των σούπερ ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποιούν οι ειδικοί

Βρετανία: Ασήμαντη η πανδημία Covid μπροστά στην αύξηση των σούπερ ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποιούν οι ειδικοί

Οι κοινές λοιμώξεις θα μπορούσαν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους εξαιτίας της κατάχρησης αντιβιοτικών, υποστηρίζει πρώην επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας

mikrovia
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα της αύξησης των λοιμώξεων που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά κρούουν Βρετανοί επιστήμονες, όπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να αποδειχθεί «ασήμαντη» σε σύγκριση με αυτό που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τον αυξανόμενο αριθμό σούπερ μικροβίων, ανθεκτικών στα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως προειδοποιεί η κορυφαία γιατρός Dame Sally Davies.

Σε άρθρο της, η εφημερίδα Guardian γράφει ότι η Davies, η οποία έχει επιφορτιστεί ως ειδικός του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μικροβιακή αντοχή (AMR), έχασε τη βαφτιστήρα της πριν από δύο χρόνια από μια λοίμωξη που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Η ίδια περιγράφει με μελανά χρώματα τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η επιστημονική κοινότητα αποτύχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα στην επόμενη δεκαετία, προειδοποιώντας ότι το ζήτημα είναι «πιο σοβαρό» ακόμη και από την κλιματική αλλαγή.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι, το 2022 οι ανθεκτικές λοιμώξεις στα φάρμακα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με λοιμώξεις που δεν μπορούν να θεραπευτούν και θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην απομόνωση των ατόμων που δεν μπορούν να γίνουν καλά για να μην μολύνουν τις οικογένειες και τους συγγενείς τους. Είναι μία ζοφερή εικόνα με καταστροφικά αποτελέσματα. Ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν ότι η νόσος Covid είναι ήσσονος σημασίας», υποστηρίζει η Davies, η οποία είναι επίσης η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Ιατρικής του Trinity College του Cambridge.

Tι σημαίνει η αντιμικροβιακή ανοχή (AMR)

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, όταν αναφερόμαστε στην αντιμικροβιακή ανοχή (AMR) εννοούμε ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και παθογόνους μικροοργανισμούς, δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα φάρμακα.

Η έκθεση σε φάρμακα επιτρέπει στους παθογόνους μικροοργανισμούς να αναπτύξουν την ικανότητα να τους αντιστέκονται. Κυρίως, η υπερβολική χρήση φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Η ισχυρή αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να αποβεί υπερβολικά επικίνδυνη για την ιατρική κοινότητα επηρεάζοντας τις θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων της καισαρικής τομής, των παρεμβάσεων κατά του καρκίνου και της μεταμόσχευσης οργάνων.

«Αν δεν έχουμε κάνει καλά βήματα τα επόμενα 10 χρόνια, τότε φοβάμαι πραγματικά», επισημαίνει η Βρετανίδα κορυφαία γιατρός.

H Davies αναφέρει ότι πέρασε πάνω από μια δεκαετία προειδοποιώντας για το πρόβλημα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που τη στιγμάτισε, ήταν όταν η γλυκύτατη βαφτιστήρα της, Emily Hoyle πέθανε από μια λοίμωξη ανθεκτική στα φάρμακα, σε ηλικία 38 ετών.

Η Hoyle είχε κυστική ίνωση και είχε υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στους πνεύμονες προτού μολυνθεί από το απόστημα Mycobacteroides, το οποίο ήταν ανθεκτικό στη θεραπεία.

Η ομάδα που την περιέθαλψε «δοκίμασε τα πάντα», χωρίς όμως αποτέλεσμα, επισημαίνει η Davies.



Ειδήσεις σήμερα:

Η βιογραφία του Βασίλη Καρρά: Η απαγωγή στον δρόμο για το πανηγύρι, το σπίτι που χάθηκε στα ζάρια, η γνωριμία με τον Εθνάρχη

Πορνό: Πόσο βλέπουν οι Έλληνες και ποιες είναι οι αγαπημένες κατηγορίες σε κάθε πόλη

Δείτε πώς ο Πιρς Μόργκαν στρίμωξε τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης για τους νεκρούς αμάχους στη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης