Βατικανό: Αλλαγή φύλου, παρένθετη μητρότητα, άμβλωση και ευθανασία, παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Βατικανό: Αλλαγή φύλου, παρένθετη μητρότητα, άμβλωση και ευθανασία, παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

«Υπάρχουν σαφή κρίσιμα σημεία στην θεωρία Gender, η οποία είναι άκρως επικίνδυνη, διότι απαλείφει τις διαφορές, με την απαίτηση να κάνει όλους ίδιους» επισημαίνεται από την Αγία Έδρα

vatican_prayer
Η Αγία Έδρα, μέσω του «υπουργείου» για την Ορθότητα της Πίστεως, έλαβε ξεκάθαρη θέση στο θέμα της παρένθετης μητρότητας. Σε κείμενο 20 σελίδων, μεταξύ των άλλων υπογραμμίζεται ότι η παρένθετη μητρότητα πρέπει να μετατραπεί σε οικουμενικό αδίκημα, διότι «με τον τρόπο αυτό, το παιδί, το οποίο είναι απεριόριστα άξιο, μετατρέπεται μόνον σε αντικείμενο».

Με αναφορά σε σχετική δήλωση του πάπα Φραγκίσκου, η οποία σχετίζεται και με την άμβλωση, υπενθυμίζεται:

«Κάθε ανθρώπινη ζωή, αρχίζοντας από εκείνη του παιδιού που βρίσκεται στην κοιλία της μητέρας του, δεν μπορεί να διακόπτεται, ούτε να γίνεται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Θεωρώ καταδικαστέα την πρακτική της λεγόμενης παρένθετης μητρότητας, η οποία πλήττει σοβαρά την αξιοπρέπεια της γυναίκας και του παιδιού. Βασίζεται στην εκμετάλλευση της κατάστασης πρακτικής ανάγκης της μητέρας. Το παιδί είναι πάντα ένα δώρο και δεν είναι ποτέ αντικείμενο συμβολαίου. Εύχομαι, κατά συνέπεια, να καταβληθεί προσπάθεια από την διεθνή κοινότητα, ώστε να απαγορευθεί, σε οικουμενικό επίπεδο, η πρακτική αυτή».

Η Καθολική Εκκλησία, τέλος, υπογραμμίζει ότι «κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, πρέπει να τυχαίνει σεβασμού σε ό,τι αφορά την αξιοπρέπειά του» και ότι «πρέπει να αποφευχθεί κάθε μορφή άδικης διάκρισης, ιδίως «κάθε μορφή βίας και επίθεσης». Την ίδια ώρα, όμως, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχουν σαφή κρίσιμα σημεία στην θεωρία Gender» («κοινωνικού φύλου», σ.σ.), η οποία «είναι άκρως επικίνδυνη, διότι απαλείφει τις διαφορές, με την απαίτηση να κάνει όλους ίδιους».

Μετά από ουσιαστική αναθεώρηση τους τελευταίους μήνες, το κείμενο εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διέταξε τη δημοσίευσή του. Το Βατικανό επανέλαβε την απόρριψη της "θεωρίας του φύλου" ή της ιδέας ότι το φύλο κάποιου μπορεί να αλλάξει. Είπε ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνδρα και τη γυναίκα ως βιολογικά διαφορετικά, ξεχωριστά όντα και είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πειράζουν αυτό το σχέδιο ή να προσπαθούν να "κάνουν τον εαυτό τους Θεό".

Κλείσιμο
'Προκύπτει ότι οποιαδήποτε επέμβαση αλλαγής φύλου, κατά κανόνα, κινδυνεύει να απειλήσει τη μοναδική αξιοπρέπεια που έχει λάβει το άτομο από τη στιγμή της σύλληψης', ανέφερε το έγγραφο.

Το έγγραφο έκανε διάκριση μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων που επιβεβαιώνουν το φύλο, τις οποίες απέρριπτε, και των "ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων" που υπάρχουν κατά τη γέννηση ή που αναπτύσσονται αργότερα. Αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να "επιλυθούν" με τη βοήθεια επαγγελματιών υγείας, ανέφερε.

Το έγγραφο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια επαναδιατύπωση των καθολικών πεποιθήσεων για τα θέματα αυτά, αλλά δεν απομονώνει ένα θέμα -όπως η άμβλωση- αλλά λέει ότι τονίζει την ίση αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις τους.

Σχετικά με τις αμβλώσεις, επαναλαμβάνει αυτό που ο ποντίφικας έχει πει στο παρελθόν - ότι "η υπεράσπιση της αγέννητης ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την υπεράσπιση κάθε άλλου ανθρώπινου δικαιώματος". Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στην παρένθετη μητρότητα, η οποία, όπως λέει, "παραβιάζει" τόσο την αξιοπρέπεια του παιδιού όσο και της γυναίκας, η οποία "γίνεται ένα απλό μέσο υποταγμένο στο αυθαίρετο κέρδος ή την επιθυμία άλλων".

Ενώ μεγάλη προσοχή σχετικά με την παρένθετη μητρότητα έχει επικεντρωθεί στην ενδεχόμενη εκμετάλλευση φτωχών γυναικών ως παρένθετων μητέρων, το έγγραφο του Βατικανού υποστηρίζει ότι το παιδί "έχει το δικαίωμα να έχει μια πλήρως ανθρώπινη (και όχι τεχνητά προκληθείσα) καταγωγή και να λάβει το δώρο μιας ζωής που εκδηλώνει τόσο την αξιοπρέπεια του δότη όσο και εκείνη του δέκτη". Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε πρόσφατα την απαγόρευση της πρακτικής της παρένθετης μητρότητας.

Οι συνήγοροι των ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικών άσκησαν αμέσως κριτική στο έγγραφο ως ξεπερασμένο, επιβλαβές και αντίθετο με τον διακηρυγμένο στόχο της αναγνώρισης της "άπειρης αξιοπρέπειας" όλων των παιδιών του Θεού. Προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να έχει πραγματικές συνέπειες για τα τρανς άτομα, τροφοδοτώντας τη βία και τις διακρίσεις κατά των τρανς.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης