Φεμινίστριες και Αριστερά κατά του Μακρόν γιατί έπλεξε το εγκώμιο του Ντεπαρντιέ

Φεμινίστριες και Αριστερά κατά του Μακρόν γιατί έπλεξε το εγκώμιο του Ντεπαρντιέ

Δεν θα πρέπει να του αφαιρεθεί το τιμητικό βραβείο «Λεγεώνα της Τιμής» εάν δεν αποδειχθεί η ενοχή του, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στηρίζοντας τον ηθοποιό σε βάρος του οποίου εκκρεμεί έρευνα για βιασμό και σεξιστικά σχόλια

emmanuelle_macron
Σάκος του μποξ γίνεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που υποστήριξε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, λέγοντας ότι ο ηθοποιός είναι στόχος «ανθρωποκυνηγητού».

Φεμινίστριες και πολιτικοί της Αριστεράς έσπευσαν να επικρίνουν δριμύτατα τον αρχηγό του γαλλικού κράτους για τη στάση του απέναντι στον ηθοποιό, ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης καθώς ερευνάται για βιασμό και σεξιστικά σχόλια σε βάρος γυναικών.

«Δεν θα με δείτε ποτέ να συμμετέχω σε ανθρωποκυνηγητό… μισώ τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν στον τηλεοπτικό σταθμό France 5, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να αφαιρεθεί από τον Ντεπαρντιέ ένα κρατικό τιμητικό βραβείο, ύστερα από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που δείχνει πλάνα με σεξιστική και ανάρμοστη συμπεριφορά του ηθοποιού σε βάρος γυναικών.

Gérard Depardieu : Emmanuel Macron réagit - C à Vous - 20/12/2023


«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Είναι ένας απίστευτος ηθοποιός… μια ιδιοφυΐα στο χώρο της τέχνης. Έκανε τη Γαλλία γνωστή σε όλο τον κόσμο. Και, το λέω αυτό ως πρόεδρος και ως πολίτης, κάνει τη Γαλλία περήφανη», είπε.

Τα ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια του αρχηγού του γαλλικού κράτους για τον Ντεπαρντιέ ερέθισαν σε τέτοιο βαθμό τις φεμινίστριες και τους πολιτικούς της Αριστεράς που έσπευσαν να τα καταδικάσουν ως «απεχθή».

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο Guardian, μία βουλευτής της γαλλικής αντιπολίτευσης έσπευσε να τον χαρακτηρίσει ως «τον κύριο υποστηρικτή της κουλτούρας του βιασμού».

Αρκετές σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν ξανά με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ύστερα από την προβολή του ντοκιμαντέρ, υπό τον τίτλο «Ντεπαρντιέ, η πτώση ενός τέρατος», που προβλήθηκε στο δημόσιο κανάλι France 2, στις αρχές του μήνα.

Κλείσιμο
Το ντοκιμαντέρ δείχνει πλάνα του Ντεπαρντιέ σ' ένα ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα το 2018 για τον εορτασμό της 70ης επετείου της ίδρυσης του κράτους της Πιονγιάνγκ.

Ο Γάλλος ηθοποιός, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα με τηλεοπτικό συνεργείο και ήξερε ότι η κάμερα κατέγραφε τις κινήσεις του, έκανε άσεμνα σχόλια σε γυναίκες και για γυναίκες, επανειλημμένα παρενοχλούσε σεξουαλικά μια μεταφράστρια και έκανε σεξουαλικά σχόλια για ένα παιδί που βρισκόταν σε σχολή ιππασίας.

Το ντοκιμαντέρ περιείχε επίσης και συνέντευξη της ηθοποιού Σαρλότ Αρνού, η οποία τον κατηγόρησε πριν από πέντε χρόνια για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, δύο φορές στο σπίτι του στο Παρίσι, το 2018.
Τότε εκείνη ήταν 22 ετών και ο Ντεπαρντιέ, φίλος του πατέρα της, 70 ετών.

Ο Ντεπαρντίε, ο οποίος έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης σε βάρος της Αρνού τον Δεκέμβριο του 2020, παραμένει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Η έρευνα συνεχίζεται με τους δικηγόρους του Ντεπαρντιέ να αρνούνται όλες τις κατηγορίες.

Υπό εξέταση η αφαίρεση του βραβείου

Η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, τόνισε ότι ο Ντεπαρντιέ ντρόπιασε τη χώρα με τα σχόλιά του για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο ντοκιμαντέρ.

Τόνισε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία στο πειθαρχικό συμβούλιο για την αφαίρεση του κρατικού βραβείου, της Λεγεώνας της Τιμής.

Ωστόσο, ο Μακρόν, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε: «Δεν αφαιρείς από κάποιον το βραβείο βάσει μιας αναφοράς» προσθέτοντας επίσης πως το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση επιβράβευσε τον Ντεπαρντιέ με το βραβείο αυτό το 1996, «δεν είναι ηθικό εργαλείο».

«Η δικαστική διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας , επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό ο Ντεπαρντιέ να θεωρηθεί αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του.

Αλλά τα σχόλια του έκαναν έξαλλους τους δικηγόρους των γυναικών που κατηγορούν τον Ντεπαρντιέ όπως και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρώτος και καλύτερος ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή του στα σχόλια Μακρόν δηλώνοντας στο ραδιόφωνο France Inter:

«Όχι, δεν είμαστε περήφανοι για τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος, κοιτάζοντας ένα νεαρό κορίτσι 12 ετών που κάνει ιππασία, να την μετατρέπει σε εργαλείο του σεξ», είπε.

Ο Ολάντ πρόσθεσε επίσης ότι ο Μακρόν, ο οποίος είπε ότι μία από τις προτεραιότητές του ήταν να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών, δεν έπρεπε να κάνει τέτοιου είδους σχόλια κι ότι θα έπρεπε να έχει μιλήσει για το «ωραίο φύλο», και όχι για την ιδιότητα του Ντεπαρντιέ ως ηθοποιού.

Για την Αν Σεσίλ Μελφέρ, πρόεδρο του Γαλλικού Ιδρύματος για τις Γυναίκες, τα σχόλια του Μακρόν ήταν «επαίσχυντα, απεχθή και μιας άλλης εποχής».

Σε δηλώσεις της στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, η Μελφέρ τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έδειξε κανένα σεβασμό για τις γυναίκες που μιλούσαν εναντίον των ισχυρών ανδρών.

«Προσπαθούσε σκόπιμα να αλλάξει συζήτηση από την πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία σχετικά με τον νέο του μεταναστευτικό νόμο», πρόσθεσε.

Η Σοφί Μπουσιέρ , εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, αποκάλεσε τον Μακρόν «επικεφαλής της κουλτούρας του βιασμού» ενώ για τον Γιαέλ Μελούλ, ιδρυτή της οργάνωσης Femme et libre, τα σχόλια του Γάλλου προέδρου ήταν «εξαιρετικά σοβαρά» στέλνοντας ένα μήνυμα «μαζικής υποστήριξης» σε έναν άνδρα που βρίσκεται υπό επίσημη έρευνα για βιασμό.

«Ως εκ τούτου», είπε, «κινδυνεύουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες που μιλούν ανοιχτά εναντίον των ανδρών».

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ένας από τους πιο διάσημους ηθοποιούς της Γαλλίας, έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 170 ταινίες και έχει αποκτήσει διεθνή φήμη με αγγλόφωνους ρόλους.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς την εφημερίδα Le Figaro τον περασμένο Οκτώβριο, ο Γάλλος ηθοποιός αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οποιαδήποτε σχέση με την Σαρλότ Αρνού είχε συναινετικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε επίσης ότι έπεσε «θύμα λιντσαρίσματος που ενορχηστρώθηκε από ένα «δικαστήριο ΜΜΕ» τονίζοντας ακόμη: «Ποτέ μα ποτέ δεν κακοποίησα γυναίκα».



Ειδήσεις σήμερα:

«Πατέρα κάτσε φρόνημα, μην γίνεσαι ρεζίλι» - Οι αντιδράσεις των παιδιών του Κωνσταντίνου Πλεύρη για τον γάμο του

Πρεμιέρα το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Οι 4 προϋποθέσεις για την αδειοδότηση

Ανησυχία μετά τον θάνατο του 8χρονου από στρεπτόκοκκο - Ποια τα συμπτώματα, πότε προκαλεί σηπτικό σοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης