Γκραντ Σαπς: Ο ταλαντούχος νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας και τα σκάνδαλα

Γκραντ Σαπς: Ο ταλαντούχος νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας και τα σκάνδαλα

Ποιοι τον κατηγορούν σαν πολιτικό «απατεώνα» - Τι συνέβη όταν συνελήφθη να εργάζεται με ψευδώνυμο ενώ ήταν βουλευτής, παραβιάζοντας το ασυμβίβαστο

Grant-Shapps-m
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος καθώς κλήθηκε να αναλάβει κορυφαίους υπουργικούς θώκους στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες κυβερνήσεις. Όπως γράφει το Politico πρόκειται για έναν σκληροπυρηνικό παράγοντα των Τόρις ο οποίος υπερηφανεύεται για το πολιτικό του ένστικτο αλλά και για το γεγονός ότι τάσσεται κατά των κινήσεων ανταρσίας που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς στο κυβερνών κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας.

Μάλιστα είναι τέτοια η προθυμία του που αποτέλεσε μέλος του βραχύβιου υπουργικού συμβουλίου της Λιζ Τρας παρά το γεγονός ότι στην αρχή είχε υποστηρίξει τον νυν πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Ακόμη είχε βοηθήσει στην πτώση της Τερέζα Μέι ενώ ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον.

Ο «Michael Green»

Βέβαια από το βιογραφικό του του δεν λείπουν και τα μελανά σημεία. Όπως για παράδειγμα όταν την περίοδο της πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον προκλήθηκαν αντιδράσεις καθώς διατηρούσε δεύτερη δουλειά μετά την είσοδο του στη Βουλή, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο  Michael Green. 

Grant Shapps admits he "screwed up" over Michael Green pseudonym | Channel 4 News

Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη του θα περίμενε κανείς ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του. Ωστόσο όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά παρέμεινε στη θέση του. Μάλιστα όπως έγραφε εκείνη την περίοδο η Telegraph είχε δηλώσει ότι «δεν ντρέπεται καθόλου» για το γεγονός ότι έχτισε μια επιτυχημένη επιχείρηση με το όνομα «Michael Green», ενώ ανάρρωνε για το λέμφωμα Hodgkin, ένα είδος καρκίνου. Μάλιστα θέλοντας να απαντήσει στους επικριτές του είπε ότι είχε λάβει συμμετοχή σε μία εκδήλωση με μία κονκάρδα που έγραφε «Michael Green». Επρόκειτο για ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε για να γράψει βιβλία όπως το «How to Get Stinking Rich».

«Ήταν ένα αστείο για το συνέδριο» είχε δηλώσει προσθέτωντας ότι «όλοι ήξεραν ποιος ήμουν. Δεν ήταν μυστικό, ποτέ δεν ήταν. Το να χρησιμοποιούν οι συγγραφείς ψευδώνυμα είναι φυσιολογικό. Ο Nigel West είναι στην πραγματικότητα ο Rupert Allason [ πρώην βουλευτής των Τόρις και συγγραφέας κατασκοπείας] και ο κόσμος δεν νοιάζεται».

Οι κατηγορίες για παρέμβαση στη Wikipedia

Σε δηλώσεις του την ίδια περίοδο στην Evening Standard αρνήθηκε τις κατηγορίες με βάση τις οποίες αγόρασε οπαδούς στο Twitter λέγοντας μάλιστα ότι το μόνο που έκανε ήταν να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που υπήρχαν γι' αυτόν έτσι ώστε να τις κάνει ακριβείς. Επέλεξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν ο τότε ηγέτης των Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ τον είχε χλευάσει. «Δεν ντρέπομαι καθόλου που έχω κάνει κάτι που ο Ed Miliband δεν έχει κάνει ποτέ - δηλαδή να χτίσω μια επιχείρηση από το μηδέν», είχε τονίσει στην εφημερίδα.

«Είναι εύκολο να βγάζεις λόγους λέγοντας "ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους εργαζόμενους". Αλλά στην πραγματικότητα υπήρξα εργαζόμενος. Κάποιοι από εμάς έκαναν πράγματα πριν ασχοληθούν με την πολιτική. Ο Miliband δεν έχει καμία άλλη εμπειρία. Είναι αυτός που πρέπει να πιστεύει ότι γεννήθηκε για να κυβερνήσει, επειδή δεν πήγε ποτέ για καμία άλλη δουλειά», είχε προσθέσει.

Κλείσιμο
Μετά το σάλο και την σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το όνομά του καρατομήθηκε από τη θέση του προέδρου το κόμματος. Ωστόσο κατάφερε και πάλι να σταθεί στην επιφάνεια μέχρι την επόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλο.Συγκεκριμένα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη μετέπειτα θέση του ως υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης ύστερα από δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να έχει δεχθεί επίπληξη από το κομμα για συμπεριφορές εκφοβισμού, ενώ περίπου έναν χρόνο πριν το όνομά του είχε συνδεθεί με υπόθεση αυτοκτονίας ενός νεαρού ακτιβιστή. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν κατά καιρούς αποδοθεί.

Στην πρώτη γραμμή ως πρώτος υποστηρικτής του Μπόρις Τζόνσον

Για τα τρία επόμενα χρόνια παρέμεινε στα πίσω έδρανα του Κοινοβουλίου μέχρις ότου ο Μπόρις Τζόνσον τον όρισε υπουργό Μεταφορών. Ήταν το δώρο του πρώην πρωθυπουργού στον Σάπς επειδή ο τελευταίος τον είχε βοηθήσει έτσι ώστε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Με πτυχίο πιλότου κέρδισε τα εύσημα από τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο καθώς υιοθέτησε σκληρή γραμμή απέναντι στα σιδηροδρομικά συνδικάτα που απειλούσαν με απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και για τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ σε μία δύσκολη περίοδο.

Ο Τζόνσον έφυγε μετά την θύελλα που είχε προκληθεί από τα κορονοπάρτι και η επόμενη ένοικος της Downing Street, η Λιζ Τρας, τον επανέφερε στην πρώτη γραμμή. Αυτή τη φορά ο Σάπς ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εσωτερικών. Η Τρας οδηγήθηκε σε παραίτηση αλλά ο Σάαπς επιβίωσε και πάλι στο υπουργικό συμβούλιο. Και ενώ όλοι θεωρούσαν ότι θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Επιχειρηματικότητας εν τέλει έγινε υπουργός Ενέργειας. 

Από όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Βρετανία (σ.σ παραιτήσεις Τζόνσον, Τρας, πρωθυπουργία  Σούνακ) καταλαβαίνει κανείς ότι ο Σαπς μέσα σε έναν χρόνο πέρασε από πέντε διαφορετικά υπουργεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αφήνει το υπουργείο Ενέργειας σε αβέβαιη κατάσταση. Και όλα αυτά την ώρα που παρατηρητής της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο  ξεφεύγει από την πορεία του σε αυτόν τον τομέα ενώ ο Ρίσι  Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα και αυξανόμενες εκκλήσεις προκειμένου να κάνει πίσω στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μηδενικό ισοζύγιο. 

Σημειώνεται ότι η απόφαση Σούνακ αναφορικά με την υπουργική προαγωγή του Σαπς κρατήθηκε μυστική.  Αν και εκ πρώτης όψεως ήταν μία επιλογή - έκπληξη κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει από τη στιγμή που ο Σάπς ήταν εξαρχής υπέρ της βρετανικής υποστήριξης στην Ουκρανία. 

Ως υπουργός Μεταφορών συμμετείχε στις προσπάθειες ενίσχυσης των ουκρανικών υποδομών αμέσως μετά την εισβολή και συμμετείχε σε συζητήσεις για την ανοικοδόμηση της ΄χωρας. Επίσης Φιλοξένησε επίσης μια οικογένεια προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτια για την Ουκρανία» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως υπουργός Ενέργειας προώθησε την ατζέντα του Σούνακ για διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία. Μάλιστα πριν λίγες μέρες είχε μιλήσει στο Politico όπου και παρουσίασε τα σχέδια για ένα συνέδριο με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την άνοιξη του 2024 στο Λονδίνο, ώστε να συμπέσει  με τη δεύτερη επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πλέον δεν αποκλείεται από τη νέα του θέση να βρεθεί σύντομα στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Δύο σοβαρά τροχαία στην Ποσειδώνος μέσα σε λίγη ώρα - Τραυματίστηκε γυναίκα που παρασύρθηκε από ΙΧ

«Greek mafia και Δον Κορλεόνε» ο Κασιδιάρης, καθοδηγεί τους Σπαρτιάτες από τον Κορυδαλλό, καταγγέλλει ο Στίγκας

ΗΠΑ: Μητέρα συνελήφθη για βιασμό 15χρονων διδύμων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης