ΗΠΑ: Ένοχος ο άνδρας που είχε σκοτώσει 11 ανθρώπους σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ

ΗΠΑ: Ένοχος ο άνδρας που είχε σκοτώσει 11 ανθρώπους σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ

Εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα επιβληθεί η θανατική ποινή

πιτσ65
Ο ένοπλος που κατηγορούνταν για τη δολοφονία 11 πιστών σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ το 2018 κρίθηκε ένοχος από το σώμα ενόρκων σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πενσυλβάνιας.

Η δίκη του Ρόμπερτ Μπάουερς, οδηγός φορτηγού 50 ετών, περνά τώρα στη φάση της καταδίκης. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις πέντε ώρες για να τον κρίνουν ένοχο και για τις 63 κατηγορίες που τον βάρυναν. Ο ίδιος δήλωνε αθώος για όλες τις κατηγορίες.

Η επίθεση, στις 27 Οκτωβρίου 2018, μέσα στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» ήταν η πιο θανατηφόρα αντισημιτική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Κατά τη δίκη, που είχε διάρκεια τρεις εβδομάδες, οι εισαγγελείς κάλεσαν 60 μάρτυρες προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ο ένοπλος πραγματοποίησε την επίθεσή του λόγω μίσους για τους Εβραίους.

Ωστόσο, σημειώνει το BBC, η ομάδα υπεράσπισης του Μπάουερς δεν κάλεσε μάρτυρες και δεν αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση. Απέδωσε την επίθεση σε παραληρηματικό μίσος για τους μετανάστες και μια εβραϊκή μη κερδοσκοπική ομάδα, όχι τους Εβραίους.

Στη προδικαστική φάση, οι δικηγόροι του Μπάουερς ζητούσαν να επιτραπεί στον πελάτη τους να δηλώσει ένοχος, ώστε να αποφύγει τη θανατική ποινή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε τη συμφωνία.

Ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ ορίζει ότι, προκειμένου οι ένορκοι να επιβάλουν τη θανατική ποινή, οι εισαγγελείς πρέπει να αποδείξουν ότι ο κατηγορούμενος υποκινήθηκε από φυλετικό μίσος ή σκότωσε ανθρώπους για να τους εμποδίσει να ασκήσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Προκειμένου να του επιβληθεί η θανατική ποινή, θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των ενόρκων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καταδικαστεί σε ισόβια.

Στις 27 Οκτωβρίου 2018 ο Μπάουερς εισέβαλε σε συναγωγή σε εβραϊκή συνοικία του Πίτσμπουργκ, οπλισμένος με τρία πιστόλια και ένα ημιαυτόματο τουφέκι. Φωνάζοντας «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν», άνοιξε πυρ και σκότωσε 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μια 97χρονη.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, είχε αναρτήσει ρατσιστικά, αντισημιτικά και ξενοφοβικά μηνύματα σε ακροδεξιό ιστότοπο.

Οι συνήγοροι του Μπάουερς υποστηρίζουν ότι η επιβολή της θανατικής ποινής στον πελάτη τους θα ήταν αντισυνταγματική, επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, όπως σχιζοφρένεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Εξαφάνιση 27χρονης στην Κω: «Η Αναστάζια έπεσε θύμα απαγωγής» λέει η μητέρα της

Ρωσία: Ο Πούτιν απαγορεύει την αλλαγή φύλου και ιδρύει ινστιτούτο ψυχιατρικής μελέτης των ΛΟΑΤΚΙ

ΓΕΕΘΑ: Έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο στην Πύλο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης