Βασιλιάς Κάρολος: Από «face control» θα περνούν όσοι βρίσκονται στο Λονδίνο για τη στέψη

Βασιλιάς Κάρολος: Από «face control» θα περνούν όσοι βρίσκονται στο Λονδίνο για τη στέψη

Η Μητροπολιτική Αστυνομία θα χρησιμοποιήσει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου –Τι θα ισχύσει με τις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών κατά της μοναρχίας

stepsi_londino
«Αστακός» θα είναι το Λονδίνο ενόψει της στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’ το Σάββατο με την Μητροπολιτική Αστυνομία να οργανώνει τη μεγαλύτερη ζωντανή επιχείρηση αναγνώρισης προσώπου στη ιστορία της Βρετανίας.

Για λόγους ασφαλείας, το σύστημα αναγνώρισης προσώπου θα εφαρμοστεί σε όλους όσοι θα ξεχυθούν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουν το ιστορικό γεγονός με τον πρωτότοκο γιο της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ να γίνεται και επισήμως μονάρχης της Γηραιάς Αλβιώνας.

Με το σύστημα σάρωσης προσώπου, οι αρχές θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ανάμεσα στο πλήθος όσους έχουν «μητρώο» ή καταζητούνται, αλλά και όσους έχουν «τρομοκρατικό παρελθόν», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, 27 εκατομμύρια Βρετανοί και 300 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως αναμένεται να παρακολουθήσουν τη στέψη του Καρόλου στις 6 Μαΐου.


Σε επιφυλακή οι βρετανικές αρχές

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί αλλά και τουρίστες αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους του Λονδίνου για την στέψη του Καρόλου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, με τις βρετανικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής.

Η αστυνομία του Λονδίνου έλαβε νέες εξουσίες για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες όσων τάσσονται κατά της μοναρχίας και θεσπίστηκαν δια νόμου από την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν την υψηλού επιπέδου τελετουργική εκδήλωση.

Κλείσιμο
Πολλοί Βρετανοί, πάντως, αντιτίθενται στις νέες εξουσίες που απέκτησε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου θεωρώντας ότι είναι υπερβολικές.

Τι θα ισχύσει με τις διαμαρτυρίες

Ένας εξ αυτών διερωτήθηκε ότι αν κάποιος κραδαίνει ένα πλακάτ κατά της μοναρχίας θα απομακρύνεται από τις αρχές, η διοικητής Κάρεν Φίντλεϊ, υπεύθυνη για την αστυνομική επιχείρηση σχετικά με την ασφάλεια διεξαγωγής της τελετής, έσπευσε να τον καθησυχάσει.

«Η διαμαρτυρία είναι νόμιμη», είπε η εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας προσθέτοντας ότι κάποιος που κρατά πλακάτ, δεν θεωρείται ότι προκαλεί σοβαρή αναστάτωση, με βάση τη ισχύουσα νομοθεσία. Σημείωσε ωστόσο, ότι «εάν προσπαθήσει να διαταράξει ή να υπονομεύσει αυτή τη γιορτή, θα αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο».

Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας κατά της μοναρχίας εκφράζουν φόβους ότι το σύστημα σάρωσης προσώπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον των διαδηλωτών και ότι η αστυνομία το έχει κάνει στο παρελθόν.

Από την πλευρά της, η Μητροπολιτική Αστυνομία επέμεινε ότι η τεχνολογία δεν θα χρησιμοποιηθεί για να καταπνίξει νόμιμες διαμαρτυρίες ή να βάλει στο στόχαστρο ακτιβιστές.

Άνευ προηγουμένου η επιχείρηση αναγνώρισης προσώπου

Κορυφαίος ακαδημαϊκός εμπειρογνώμονας ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που θα περάσουν από σκανάρισμα προσώπου, θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ζωντανή επιχείρηση αναγνώρισης προσώπου (LFR) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η κλίμακα της σχεδιαζόμενης χρήσης του συστήματος (LFR) θα είναι άνευ προηγουμένου», όπως υποστηρίζει ο Πιτ Φάσεϊ, που συμβουλεύει τους εμπειρογνώμονες για τα βιομετρικά δεδομένα και τις κάμερες παρακολούθησης σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η μεγαλύτερη προηγούμενη ανάλογη επιχείρηση με το σύστημα «LFR» ήταν στο καρναβάλι του Notting Hill το 2017, όταν το σύστημα σάρωσης προσώπου εφαρμόστηκε σε 100.000 άτομα.

«Μια εκστρατεία για την επιβολή της τάξης στη διάρκεια της στέψης του Καρόλου θα ήταν πιθανόν η μεγαλύτερη ζωντανή επιχείρηση αναγνώρισης προσώπου που έγινε ποτέ στη Βρετανία και ίσως στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Πιτ Φάσεϊ.

Η αστυνομία θεωρεί ότι το σύστημα σάρωσης προσώπου (LFR) αποτελεί ένα εργαλείο καταπολέμησης του εγκλήματος, αν και η χρήση του από το βρετανικό κράτος ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένη.

«Αυταρχικό εργαλείο μαζικής παρακολούθησης»

Για τον Εμανουέλ Άντριους μέλος της εκστρατείας «Liberty» (Ελευθρία): «Το γεγονός ότι το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Περιορίζει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Από την πλευρά της, η ομάδα προστασίας προσωπικών δεδομένων «Big Brother Watch» ανακοίνωσε: «Η αναγνώριση προσώπου είναι ένα αυταρχικό εργαλείο μαζικής παρακολούθησης που μετατρέπει τα άτομα σε δελτία ταυτότητας.… Η στέψη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη αυτής της μεροληπτικής και επικίνδυνης τεχνολογίας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα παραβρεθούν σε αυτό το ιστορικό γεγονός, δεν πρέπει να υποβληθούν σε ελέγχους βιομετρικών στοιχείων στο πλαίσιο των εορτασμών για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου».



Ειδήσεις σήμερα:

«Μαμά, με βίαζαν κάθε βράδυ στο κελί» - Βίντεο με τις σοκαριστικές μαρτυρίες 17χρονου στο Ηράκλειο

Άξιον Εστί: Η ιστορία της εικόνας που έφτασε από το «περιβόλι της Παναγίας» στην Αθήνα

«Πάρε τη μπάλα και σούταρε»: Έτσι στήθηκε η κίνηση του Ολυμπιακού που έφερε το «τρελό» τρίποντο του Σλούκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης