Στέψη βασιλιά Καρόλου: Πρόβα στους άδειους δρόμους του Λονδίνου τη νύχτα - Δείτε βίντεο

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Πρόβα στους άδειους δρόμους του Λονδίνου τη νύχτα - Δείτε βίντεο

Διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και τράβηξε τα βλέμματα των λίγων περαστικών - Οι ξεχωριστοί συμβολισμοί στην τελετή ενθρόνισης

stepsi-karolos
Εκατοντάδες στρατιωτικοί παρέλασαν στους ήσυχους δρόμους του Λονδίνου καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη πρόβα για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου τα ξημερώματα της Τρίτης (18/4).

Γύρω στα μεσάνυχτα, έφιπποι αξιωματικοί αναχώρησαν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και ακολούθησαν τη διαδρομή της πομπής προετοιμαζόμενοι για τη στέψη στις 6 Μαΐου.

Η τελετή θα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επιχείρηση στρατιωτικού τελετουργικού εδώ και 70 χρόνια, με περισσότερα από 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων από τη Βρετανία και χώρες της Κοινοπολιτείας να λαμβάνουν μέρος, σύμφωνα με το Sky News.

Δείτε βίντεο από την πρόβα

Midnight Coronation rehearsal for King Charles takes place on empty London streets


Οι ξεχωριστοί συμβολισμοί στην τελετή

Η τελετή ενθρόνισης του νέου βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ’ αναμένεται να είναι το πιο δημοφιλές γεγονός διεθνώς. Λαμβάνοντας τυπικά τα ηνία της βασιλείας, όπως είθισται ως πρωτότοκος διάδοχος μετά τον θάνατο της πολύ δημοφιλούς και μακροβιότερης Βασίλισσας της χώρας Ελισάβετ, το Σάββατο 6 Μαΐου αναμένεται η επίσημη τελετή ενθρόνισής του και οι τιμητικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν για 3 ημέρες προκειμένου να εορταστεί το συγκεκριμένο γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρολος είναι ο 41ος μονάρχης στη σειρά - και ο γηραιότερος που θα στεφθεί, μέχρι σήμερα.

Κλείσιμο
Είναι άξιο επισήμανσης πως είναι η πρώτη φορά που θα δούμε μια διαφορετική τελετή. Είναι γνωστό πως από νεαρή ηλικία ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας είχε δηλώσει τις απόψεις του περί πίστης και ανεξιθρησκίας.

Παρά το γεγονός ότι ο κάτοχος του στέμματος της Αγγλίας λαμβάνει τιμητικά και τον τίτλο του αρχηγού της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο ίδιος πρεσβεύει πως σημασία έχει να πιστεύεις σε κάτι ανώτερο και ότι θεωρεί τον εαυτό του υπερασπιστή της πίστης γενικότερα και όχι κάποιου συγκεκριμένου θρησκεύματος.

Για το λόγο αυτό ζήτησε μια πιο σύντομη και απλή θρησκευτική τελετή που ναι μεν σέβεται το τελετουργικό και την ιερότητα του Αββαείου του Γουέστμινστερ αλλά την έχει προσαρμόσει στα δικά του γούστα, αφού επέλεξε προσωπικά τα 12 κομμάτια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της τελετής.

Επέλεξε να διατηρήσει μέρη των τελετών που παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπως το χρίσμα με αφιερωμένο λάδι, η παράδοση της σφαίρας και η ίδια η ενθρόνιση.

- Το λάδι με το οποίο θα χριστούν ο Βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος, το οποίο καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο, θα περιέχεται μέσα σε χρυσό δοχείο με τη μορφή αετού.

koutali


- Το ασημένιο επίχρυσο κουτάλι στέψης είναι το παλαιότερο αντικείμενο που χρησιμοποιείται στην τελετή στέψης, έχοντας καταγραφεί για πρώτη φορά το 1349 μεταξύ των εμβλημάτων του Αγίου Εδουάρδου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και είναι το μόνο κομμάτι του έργου των βασιλικών χρυσοχόων που επιβίωσε από τον δωδέκατο αιώνα.

- Η σφαίρα του Μονάρχη κατασκευάστηκε από χρυσό τον 17ο αιώνα και συμβολίζει τον χριστιανικό κόσμο. Χωρίζεται σε τρία τμήματα με ζώνες κοσμημάτων, για καθεμία από τις τρεις ηπείρους που ήταν γνωστές στη μεσαιωνική περίοδο.

ksifos


- Το Ξίφος της Εγκόσμιας Δικαιοσύνης, που απεικονίζει τον ρόλο του Μονάρχη ως Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, το Ξίφος της Πνευματικής Δικαιοσύνης, που σημαίνει τον Μονάρχη ως Υπερασπιστή της Πίστης, και το Ξίφος του Ελέους ή Curtana, το οποίο έχει μια αμβλυμμένη άκρη, συμβολίζοντας το έλεος του Κυρίαρχου. Τα σπαθιά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Α’ το 1626.

ring


- Το Sovereign's Ring, ένα σύμβολο βασιλικής αξιοπρέπειας, το οποίο δημιουργήθηκε για τη στέψη του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’ το 1831 και όλοι οι ηγεμόνες από τον βασιλιά Εδουάρδος Ζ’ και μετά το έχουν χρησιμοποιήσει στις τελετές ενθρόνισης τους. Αποτελείται από ζαφείρι με ρουμπινί σταυρό σε διαμάντια.

Ο Λόρδος Άντριου Λόιντ-Γουέμπερ (Andrew Lloyd Webber) θα γράψει τον Ύμνο της Στέψης, όπου σύμφωνα με τον συνθέτη θα «αντικατοπτρίζει τη χαρούμενη περίσταση».

Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον νέο μονάρχη να παιχτεί ελληνορθόδοξη μουσική στη λειτουργία προς τιμήν του αείμνηστου πατέρα του, Δούκα του Εδιμβούργου, που θα εκτελεστεί από το Byzantine Chant Ensemble.

Η στέψη του βασιλιά θα περιοριστεί σε 2.000 για να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί υγείας και ασφάλειας. Είναι το 1/4 του πλήθους που έδωσε το παρών στην αντίστοιχη τελετή της μητέρας του.

«Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που πρόκειται να φορέσει, κατασκευάστηκε από τον βασιλικό χρυσοχόο, Ρόμπερτ Βίνερ, το 1661», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αν και δεν είναι ακριβές αντίγραφο του μεσαιωνικού σχεδίου, ακολουθεί το πρωτότυπο έχοντας τέσσερις σταυρούς-pattée και τέσσερις fleurs-de-lis, και δύο καμάρες. Αποτελείται από ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο με ρουμπίνια, αμέθυστους, ζαφείρια, γρανάτη, τοπάζια και τουρμαλίνες.

stemma


Το στέμμα ζυγίζει σχεδόν 5 κιλά και έχει ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο και 444 πέτρες.

Το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα ή Στέμμα του Κράτους, είναι το στέμμα που ανταλλάσσει ο μονάρχης με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο τέλος της Υπηρεσίας Στέψης. Το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα χρησιμοποιείται επίσης σε τελετουργικές περιστάσεις, όπως το Κρατικό Άνοιγμα του Κοινοβουλίου, με την αείμνηστη βασίλισσα να αστειεύεται ότι ήταν το «καπέλο του κόμματος» της.

Ο Κάρολος θα στεφθεί Βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα αποχωρήσει από το Αββαείο φορώντας το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα.

Η ανεκτίμητη σειρά από εμβλήματα στέψης από τα κοσμήματα του στέμματος που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λειτουργίας στο Αβαείο έχει επίσης επιβεβαιωθεί.

Θα περιλαμβάνει τη Σφαίρα του Κυρίαρχου, τα Χρυσά Σπιρούνια, βραχιόλια γνωστά ως Armills, δύο ρόπαλα, πέντε συμβολικά ξίφη, το Δαχτυλίδι του Κυρίαρχου, το Σκήπτρο του Μονάρχη με Σταυρό και το Σκήπτρο του Μονάρχη με το Περιστέρι.

Με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας θα στεφθεί η Καμίλα το οποίο έχει τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει μερικά από τα κοσμήματα της αείμνηστης βασίλισσας, όπως τα διαμάντια Cullinan III, IV και V που αποτελούσαν μέρος της προσωπικής της συλλογής κοσμημάτων για πολλά χρόνια.

Το βασιλικό ζευγάρι θα μεταφέρει η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας το 2012 από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Η άμαξα είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος «Μαίρη Ρόουζ», τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.

Θα επιστρέψουν με τη 260χρονη άμαξα του Γκολντ Στέιτ, που χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη. Έχει μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα και ζυγίζει 4 τόνους, εξού και κινείται με πολύ αργό ρυθμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργούλης: Επώνυμη από το 2020 η καταγγελία από τη Χρονοπούλου

Τέμπη: Νέα βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων

Επίθεση των Άγγλων της Dolphin Capital Investors στον Μίλτο Καμπουρίδη για την επένδυση στο Πόρτο Χέλι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης