Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε τσατ για gamers κυκλοφορούσαν για μήνες τα απόρρητα έγγραφα για την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε τσατ για gamers κυκλοφορούσαν για μήνες τα απόρρητα έγγραφα για την Ουκρανία

Έρευνα του Bellingcat δείχνει τις περίεργες διαδρομές του υλικού στις κοινότητες των φανατικών των πολεμικών παιχνιδιών

ukraine_war_aniversary_xr
Τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι διέρρευσαν... σε πλατφόρμα για gamer για να «κερδίσει» κάποιος χρήστης μια συζήτηση που αφορούσε τον πόλεμο.

Αυτό είναι το μάλλον παράδοξο συμπέρασμα της έρευνας για τη διαρροή από τον δημοσιογραφικό ιστότοπο Bellingcat.

Τα έγγραφα για τη μάχη στο Μπαχμούτ κυκλοφόρησαν σε δύο εκδοχές την περασμένη εβδομάδα. Μία είχε αλλοιωθεί για να μειώσει τις ρωσικές απώλειες και να αυξήσει τις ουκρανικές. Αυτή όμως με τα πραγματικά στοιχεία είχε διαρρεύσει στο 4chan, τον ιστότοπο που «γέννησε» την alt right.

Πιο πριν τα έγγραφα κυκλοφορούσαν σε κλειστά (δηλαδή, όχι δημόσια) κανάλια στο Discord, μια πλατφόρμα διαλόγου που προτιμούν οι gamers. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα έγγραφα κυκλοφορούσαν τουλάχιστον από τις 4 Μαρτίου.

Κλείσιμο
Έπειτα από μια κόντρα με άλλο χρήστη στο κανάλι του Discord για τον πόλεμο, ένας χρήστης είπε σε άλλον «ορίστε κάποια έγγραφα για την Ουκρανία», ορισμένα από τα οποία είχαν τη διαβάθμιση «άκρως απόρρητο».

Αλλά και αυτός ο χρήστης τα είχε βρει σε κανάλι για τον Φιλιππινέζο WowMao που είναι YouTuber. Κατά το Bellingcat, τα έγγραφα κυκλοφορούσαν σε κλειστά κανάλια ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως σημειώνει ο Guardian, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διαρροή πληροφοριών ανάμεσα στις κοινότητες των στρατιωτικών αναλυτών και των φανατικών των βιντεοπαιχνιδιών που μάλλον είναι πιο κοντά η μία στην άλλη από όσο νομίζουμε.

Περιβόητο ως προς αυτό είναι το παιχνίδι War Thunder, το οποίο παίζουν περίπου 70 εκατ. παίκτες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί γύρω στα 10 διαφορετικά περιστατικά διαρροής απόρρητων εγγράφων μεταξύ των παικτών, όπως τα σχέδια του γαλλικού άρματος μάχης Leclerc, αλλά και μαχητικών αεροσκαφών.



Ειδήσεις σήμερα:

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Όλες οι γυναίκες στη ζωή του «Καβαλιέρε»

Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη - Δεν έφτανε το ChatGPT, ήρθαν και τα deepfakes

Μπόρις Κλέιμαν: Πώς βίασε τη μαθήτρια σε μπαρ του Κολωνακίου - Το επεισόδιο με τους συμμαθητές της και η σύλληψή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης