Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τα στρατεύματα κινούνται προς τα σύνορα» - Η ενημέρωση των ΗΠΑ στη Γερμανία την παραμονή

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τα στρατεύματα κινούνται προς τα σύνορα» - Η ενημέρωση των ΗΠΑ στη Γερμανία την παραμονή

Τα τηλεφωνήματα και ο φάκελος - Ποιοι Γερμανοί υπουργοί ενημερώθηκαν

ukraine23
«Ήταν σαφές πως ο πόλεμος ερχόταν, γινόταν μια πικρή πραγματικότητα», εξηγεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που αναφέρεται στον φάκελο τον οποίο παρέλαβε παραμονή της εισβολής και που προμήνυε την έναρξη της σύρραξης. 

Τόσο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ όσο και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, παραδέχονται ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Γερμανία για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Νωρίς το βράδυ της παραμονής, ο Χάμπεκ είχε δεχθεί επίσκεψη στο υπουργείο του από την αμερικανική πρεσβεία, όπως είπε ο ίδιος στο περιοδικό Stern.

«Παρέλαβα έναν φάκελο από τον οποίο προέκυπτε πως ''θα συμβεί απόψε. Ξεπαγώνουν αποθηκευμένο αίμα, οπλίζουν τους εκτοξευτήρες ρουκετών, βάζουν σήματα στα οχήματα και τα στρατεύματα κινούνται προς τα σύνορα"».

Κλείσιμο
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε, από την πλευρά της, στο Stern πως θυμάται ακόμη πολύ καθαρά εκείνο το πρωινό. «Μου πήρε μια στιγμή για να καταλάβω πως η δόνηση του τηλεφώνου ήταν πραγματική. Στις 4:51 π.μ. αναφέρθηκαν οι πρώτες εκρήξεις στο Κίεβο. Στις 4:59 μου τηλεφώνησε ο διευθυντής του γραφείου μου».

Η ίδια είπε πως μολονότι ήταν σαφές πως θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας πόλεμος, εν τούτοις, όταν συμβαίνει, «σου κόβεται η ανάσα».

Λίγα 24ωρα πριν από τη συμπλήρωση του ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, ο Τζο Μπάιντεν από το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι η στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει. 

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Δύση, προχωρώντας σε απειλές και αναστέλλοντας τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη για τα πυρηνικά, New Start. 

Πάντως, το σημαντικό για το Κίεβο είναι ότι από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση, του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέπ και του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, διασφαλίστηκε η ενεργοποίηση τριμερούς μηχανισμού για τις αμυντικές προμήθειες.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν υπήρχαν ενδείξεις πριν το επεισόδιο της Τζωρτζίνας, είπε η διευθύντρια του Καραμανδάνειου

Τρίτο «όχι» από τον Άρειο Πάγο στον συνταγματάρχη που παρενοχλούσε στρατιώτες!

Θεσσαλονίκη: Πώς ο 20χρονος κατέρρευσε στο γήπεδο 5χ5 - «Βρήκα το παιδί πεθαμένο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης