Η Ρωσία «χαρτογραφεί κρυφά» αγωγούς αερίου και αιολικά πάρκα - Φόβοι ΕΕ και ΝΑΤΟ για νέες δολιοφθορές

Η Ρωσία «χαρτογραφεί κρυφά» αγωγούς αερίου και αιολικά πάρκα - Φόβοι ΕΕ και ΝΑΤΟ για νέες δολιοφθορές

Εντείνεται ο πανευρωπαϊκός συναγερμός εν όψει της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

nordstream
Την υπόγεια δραστηριότητα της Ρωσίας φέρνει στην επιφάνεια έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα «σκανάρει» κρυφά κρίσιμες υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων αγωγών φυσικού αερίου και αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται σχετική έκθεση των oλλανδικών Αρχών, η «δραστηριότητα» της Ρωσίας γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για πιθανές πράξεις δολιοφθοράς. Παράλληλα, οι Ολλανδοί προειδοποιούν ότι η «ζωτική θαλάσσια υποδομή» μπορεί να είναι ευάλωτη σε δολιοφθορές, λίγους μήνες μετά την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream.

Η κοινή έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών AIVD και MIVD σημειώνει ακόμη ότι η Ρωσία αναλαμβάνει «δραστηριότητες που υποδεικνύουν κατασκοπεία και ενεργεί για να προετοιμαστεί για αναστάτωση και δολιοφθορά», καθώς κοντεύει η επέτειος από τον ένα χρόνο εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία «ενδιαφερόταν πολύ για το πώς θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την ενεργειακή υποδομή», αποκάλυψε χθες ο διευθυντής του MIVD, Γιαν Σβίλενς, προσθέτοντας ότι ένα ρωσικό πλοίο εντοπίστηκε σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

«Ρώσοι ηθοποιοί» σε… πρόβες

«Είδαμε τους τελευταίους μήνες Ρώσους ηθοποιούς που προσπάθησαν να αποκαλύψουν πώς λειτουργεί το ενεργειακό σύστημα στη Βόρεια Θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό», δήλωσε ο Σβίλενς, σύμφωνα με το Reuters.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τα υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου είναι επίσης ευάλωτα, ενώ σημειώνεται ότι «μια φυσική απειλή για άλλους ζωτικούς τομείς, όπως η παροχή πόσιμου νερού και η παροχή ενέργειας, είναι επίσης δυνατή, εφόσον τέτοιες επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν κρυφά».

Κλείσιμο
Σημειωτέον ότι οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας τους μετά την σκόπιμη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αν και δεν έχει εντοπιστεί κανένας ένοχος για την επίθεση, κατά το Politico αρκετοί δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία.

Δράση και από το ΝΑΤΟ

Στο ίδιο πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου «κυττάρου συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών κρίσιμης σημασίας» στην έδρα του στις Βρυξέλλες, για να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικοί και οι μη στρατιωτικοί φορείς μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά μεταξύ τους, με στόχο την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας.

«Το κέντρο θα διευκολύνει τη δέσμευση με τη βιομηχανία και θα φέρει κοντά βασικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι το κέντρο θα μοιραστεί επίσης τις βέλτιστες πρακτικές, θα αξιοποιήσει καινοτόμες τεχνολογίες και θα ενισχύσει την ασφάλεια των συμμαχικών υποθαλάσσιων υποδομών.



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Financial Times: Μέχρι πότε θα αντέχει η Ρωσία να πολεμά στην Ουκρανία;

Super Κική: «Είναι η πιο ηλίθια σύλληψη που έχει γίνει ποτέ»

Έβρος: Αυτοκτονία «δείχνει» η ιατροδικαστική για την 28χρονη - «Να συνεχιστούν οι έρευνες» ζητούν οι φίλοι της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης