ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν στο Πεκίνο για πιθανό «νέο μπαλόνι» και «υλική στήριξη» στη Ρωσία

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν στο Πεκίνο για πιθανό «νέο μπαλόνι» και «υλική στήριξη» στη Ρωσία

Δεν θα υπάρξει ανοχή σε παραβίαση του εναέριου χώρρου των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ο Μπλίνκεν στον Κινέζο ομόλογό του - «Διορθώστε το λάθος» με το μπαλόνι, κάλεσε ο κορυφαίος Κινέζς διπλωμάτης την Ουάσινγκτον

blinken
Προειδοποιήσεις στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους μετά την πτήση κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τη Βόρεια Αμερική, απηύθυνε ο Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στο Μόναχο.

Ο Μπλίνκεν τα είπε με τον διευθυντή του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή της κυβέρνησης Μπάιντεν με την κινεζική κυβέρνηση από τότε που το μπαλόνι ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και στη συνέχεια καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.



Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν «μίλησε άμεσα για την απαράδεκτη παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου» από το κινεζικό αερόστατο «υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ανεύθυνη πράξη δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ». Ο Μπλίνκεν δήλωσε αργότερα στο NBC, ότι ο Ουάνγκ δεν ζήτησε «καμία συγγνώμη» για το περιστατικό.

Προειδοποιεί με συνέπειες το Πεκίνο αν διαπιστωθεί «υλική στήριξη» στη Ρωσία

Επιπλέον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας και για τις «συνέπειες» που θα είχε το Πεκίνο εάν διαπιστωνόταν ότι παρέχει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία, στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν είπε στο NBC ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα ενδέχεται να παράσχει φονική στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και όπλων και ότι αυτή είναι η βασική ανησυχία τους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στη συνάντηση με τον Ουάνγκ Γι δεν επαναπρογραμματίστηκε το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Κίνα και το οποίο αναβλήθηκε λόγω του συμβάντος με το μπαλόνι. Επανέλαβε όμως τις δηλώσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του στο μέλλον.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και στη διάρκειά της οι δύο υπουργοί είχαν μια «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για την Ταϊβάν, με τον Μπλίνκεν να υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Υστερική αντίδραση των ΗΠΑ, λέει το Πεκίνο - «Διορθώστε τη ζημιά» με το μπαλόνι

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι ξεκαθάρισε στον Μπλίνκεν πως οι ΗΠΑ οφείλουν να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε στις σινοαμερικανικές σχέσεις από την αδιάκριτη χρήση βίας, σχολιάζοντας την εξέλιξη με το μπαλόνι.

Ο Ουάνγκ δήλωσε στον Μπλίνκεν ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να αλλάξει πορεία όσον αφορά το πρόσφατο "λεγόμενο περιστατικό του αερόπλοιου", σημείωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στην κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός κινεζικού μπαλονιού, το οποίο θεωρείται από την Ουάσινγκτον ότι ήταν κατασκοπευτικό και είχε στόχο την συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, ενώ το Πεκίνο υποστηρίζει ότι ήταν ένα μη στρατιωτικό αερόστατο που είχε ως κύριο σκοπό τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του στη Διάσκεψη, ο Κινέζος αξιωματούχος επέκρινε δημοσίως την αντίδραση των ΗΠΑ στο αερόστατο - το οποίο το Πεκίνο επιμένει ότι ήταν συσκευή παρακολούθησης του καιρού - ως «αδύναμη» και «σχεδόν υστερική» και κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον για πολεμοκάπηλη συμπεριφορά.


Ειδήσεις σήμερα:

Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο ξεκινά το μέτρο με τις 120 και 72 δόσεις

Εκτός υπηρεσίας αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε επίδοξο ληστή: Στο είχα πει ότι θα σε σκοτώσω (βίντεο)

Φαντάρος στην 1η ΜΑΛ ο 20χρονος που σκοτώθηκε στο τροχαίο στα Χανιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης