Παράταση της προθεσμίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης ζήτησε ο Νετανιάχου

Παράταση της προθεσμίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης ζήτησε ο Νετανιάχου

Ο νικητής των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή, με 64 έδρες από τις 120 – Απομένουν λεπτομέρειες για το τελικό σχήμα

netaniahu_23
Ο  Μπενιαμίν Νετανιάχου, εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ζήτησε την Πέμπτη 14ήμερη παράταση της προθεσμίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επικαλούμενος καθυστερήσεις στις διαβουλεύσεις για τους ρόλους των κυβερνητικών του εταίρων.

Όπως αναφέρει το κόμμα του, το Λικούντ, το αίτημα διατυπώθηκε σε επιστολή προς τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος είχε δώσει στον Νετανιάχου προθεσμία 28 ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τη νίκη της συμμαχίας του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Η δεξιά συμμαχία του Νετανιάχου κατάφερε να επικρατήσει στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια. Η συμπόρευσή του όμως με ακροδεξιά κόμματα έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Χάρη στη συμφωνία με το θρησκευτικό κόμμα Shas ο Νετανιάχου συγκεντρώνει 64 έδρες σε σύνολο 120 που έχει η Κνεσέτ.

Βάσει της συμφωνίας ο επικεφαλής του Shas, Άριε Ντέρι θα αναλάβει τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης του κυβερνητικού συνασπισμού και στο δεύτερο μισό της θητείας του θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ντέρι θα είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Άριε Ντέρι, ένας βετεράνος πολιτικός, καταδικάστηκε πέρυσι για φορολογική απάτη, αλλά δεν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης βάσει συμφωνίας την οποία είχε συνάψει με τις αρχές. Η Κνεσέτ θα χρειαστεί να περάσει νομοθεσία ώστε να μπορέσει να αναλάβει υπουργική θέση.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: «Δεν σημάδεψα τον οδηγό» - Τι κατέθεσε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά

Ουκρανία: «Λύγισε» ο Πάπας - Δεν συγκράτησε τα δάκρυά του μιλώντας για τον πόλεμο

Βρετανία: Ραγδαία εξάπλωση του στρεπτόκοκκου Α - Στους 15 οι θάνατοι παιδιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης