Διχάζει ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία - Λέει το ΝΑΤΟ την αλήθεια;

Διχάζει ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία - Λέει το ΝΑΤΟ την αλήθεια;

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ανακοίνωση της Συμμαχίας

πολωνια73
Άραγε, το ΝΑΤΟ κρύβει την αλήθεια πίσω από την πυραυλική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων στην Πολωνία για να αποφύγει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο;

Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει ότι, ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους στην ανατολική Ουκρανία ήταν ρωσικός, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Today was a long and hard day. And now, in the evening, it seems that the events of the morning happened at least...

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, November 16, 2022


Κλείσιμο
Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Washington Examiner», εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την προέλευση του πυραύλου.

Οι αμφιβολίες τους διατυπώνονται την ώρα που σύμμαχοι του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσαν χθες ότι ήταν ένας πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία και έπληξε κατά λάθος μία πόλη στην ανατολική Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία σκοτώνοντας δύο αγρότες.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρτζέι Ντούντα και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποβάθμισαν χθες τις υποψίες ότι το καθεστώς της Μόσχας εκτόξευσε τον ρωσικής κατασκευής πύραυλο S-300 που έπληξε την Τρίτη, την πόλη Przewodow σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Τόνισαν επίσης ότι ήταν «πολύ πιθανό» ο πύραυλος να ανήκει στις δυνάμεις του Κιέβου.

Με τη θέση τους αυτή, οι νατοικοί σύμμαχοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα απαντήσουν στρατιωτικά, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Κάρτ Φόλκερ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί διαθέτουν «πολύ εξελιγμένο» λογισμικό παρακολούθησης πυραύλων και πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία.

«Οι Ουκρανοί έχουν πολύ καλή συλλογή δεδομένων – έχουν καλά ραντάρ, παρακολουθούν κάθε πύραυλο, έχω πάει στο αρχηγείο τους όπου το κάνουν αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα «Washington Examiner» και πρόσθεσε:

«Ξέρουν τι συμβαίνει. Είμαι σίγουρος ότι το κάνουν και οι Πολωνοί. Είμαι πεπεισμένος ότι το κάνουμε κι εμείς. Οι Πολωνοί, όπως και οι Ουκρανοί, πρέπει να καθίσουν με τους ειδικούς τους, να δουν τα δεδομένα τους ...και να καταλήξουν στο τι πιστεύουν ότι συνέβη πραγματικά».

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι ήταν «μπερδεμένος» με τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων που διατυπώθηκαν, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός έχουν «ηρεμήσει τα πνεύματα» από την πλευρά του ΝΑΤΟ, προς το παρόν, τουλάχιστον.

Εκ πρώτης όψεως, όπως είπε, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ έχει τον πρώτο λόγο για να υποβαθμίσει το περιστατικό με την πυραυλική επίθεση από ότι η Ουκρανία.

Σε περίπτωση που οι ηγέτες της Συμμαχίας υποστήριζαν ότι υπήρχε πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν ρωσικός, θα τους είχε ασκηθεί πίεση να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 4 ή το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το γεγονός αυτό θα κινητοποιούσε τη Δύση απειλώντας το Κρεμλίνο ακόμη και με στρατιωτική επίθεση.

Αυτό θα μπορούσε να είχε παρασύρει τη Συμμαχία στον πόλεμο της Ουκρανίας με τις ένοπλες δυνάμεις της να στρέφονται κατά της Ρωσίας .

Από την πλευρά του, πάντως, το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές από την έναρξη του πολέμου ότι, στόχος του είναι να σταματήσει η επέκταση των ένοπλων συγκρούσεων πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι τολμάει να διακινδυνεύσει να αποξενώσει τους συμμάχους του διαφωνώντας δημοσίως με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.
Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η χώρα του βασίζεται στην στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Δύσης για να συνεχίσει να πολεμά τα ρωσικά στρατεύματα.

Το βρετανικό δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη, στις υποψίες για συγκάλυψη των πραγματικών γεγονότων, προστίθεται η ολονύκτια επιμονή του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του πυραύλου κι ότι το Κίεβο δεν έχει προσκληθεί για να συμμετάσχει στην επίσημη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα έρευνας; Φυσικά», είπε αργά το βράδυ την Τετάρτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη


Δίκη «ψευτογιατρού»: Ένοχος ο Κοντοστάθης για 7 ανθρωποκτονίες ασθενών και για έξι απόπειρες


Πλεύρης: Χωρίς συνταγογράφηση το εμβόλιο της γρίπης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης