Ιταλία: Προσβολές και αφόρητες πιέσεις στις αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής για να κρατήσουν το βάρος τους

Ιταλία: Προσβολές και αφόρητες πιέσεις στις αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής για να κρατήσουν το βάρος τους

Εξευτελισμοί από βοηθούς και προπονητές, εξαντλητικές δίαιτες και πίεση προκάλεσαν στις αθλήτριες ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις

italy-gymnastics
Υπό καθεστώς έντονης ψυχολογικής βίας ζουν οι αθλήτριες της ομάδας ρυθμικής γυμναστικής της Ιταλίας, καθώς οι υπευθύνοι τις πιέζουν για το βάρος τους.

Μαθήτριες και πρώην πρωταθλήτριες της Ακαδημίας Ρυθμικής Γυμναστικής του Ντέσιο, στο Μιλάνο, είπαν ότι τα κορίτσια της ομάδας, οι «farfalle» («πεταλούδες»), πιέζονταν υπερβολικά για να παραμείνουν εντός συγκεκριμένων ορίων που συχνά ήταν ακατόρθωτα.

Η αρχή έγινε με την καταγγελία μητέρας δύο νεαρών αθλητριών, η οποία μίλησε για ψυχολογική κακοποίηση από τις προπονήτριες. Οι γονείς απέσυραν τη μήνυση, αλλά η υπόθεση πήρε διαστάσεις.

Έγινε η αρχή για να βγουν δημόσια πρώην μαθήτριες και πρωταθλήτριες και να μιλήσουν για την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τη ρυθμική γυμναστική λόγω του εφιάλτη που ζούσαν από τους προπονητές.

Η Νίνα Κονταρίνι, η οποία είχε αργυρό μετάλλιο στη Βουδαπέστη το 2017, δήλωσε πως έτρωγε κρυφά και δεχόταν καθημερινά προσβολές, για να φτάσει στα 55 κιλά, ενώ έχει ύψος 1,75 μέτρα. Το ίδιο ζούσε και η Άννα Μπάστα, που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας, η οποία είχε αυτοκτονικές σκέψεις.

Και οι δύο κοπέλες έκαναν χρήση καθαρτικών σε πολύ νεαρή ηλικία για να κρατήσουν το βάρος τους. Τα κορίτσια της ομάδας περνούσαν από τεστ στη ζυγαριά, έκαναν επικίνδυνες δίαιτες, τις εξευτέλιζαν δημόσια βοηθοί και προπονητές.

Κλείσιμο
Κεντρικό πρόσωπο είναι η Εμανουέλα Μακαρίνι, η οποία πιστώνεται με την επιτυχία των «farfale» και τα δεκάδες μετάλλια που κατέκτησαν, μεταξύ τους και το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα.

Στην υπόθεση παρενέβη και η νέα κυβέρνηση. Ο υπουργός Αθλητισμού Αντρέα Αμπόντι συναντήθηκε με παράγοντες του αθλήματος για την αντιμετώπιση του θέματος. Ήδη πάντως η Μακαρίνι απομακρύνθηκε και η Ακαδημία Ρυθμικής Γυμναστικής θα περάσει από έκτακτο διοικητικό έλεγχο.


Ειδήσεις σήμερα:

Μάνδρα: «Τον πέρασα για αγριογούρουνο και τον σκότωσα κατά λάθος» υποστήριξε ο 14χρονος για τον αδερφό του

«Σαφάρι» στην Κόρινθο για 43χρονο ηλεκτρολόγο για τον βιασμό της 12χρονης

Κακοκαιρία «EVA»: Σε ετοιμότητα το 112, οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης