Πόσα κόκαλα θα έσπαγες για 6 εκατ. δολάρια; Οικογένεια έκανε επάγγελμα τις ασφαλιστικές απάτες

Πόσα κόκαλα θα έσπαγες για 6 εκατ. δολάρια; Οικογένεια έκανε επάγγελμα τις ασφαλιστικές απάτες

Ο Γουίλιαμ Μάιζ και οι συνεργοί του εξαπατούσαν προκαλώντας αληθινά τραύματα ο ένας στον άλλον αφού σκηνοθετούσαν ατυχήματα με ακριβά αυτοκίνητα - Ο ίδιος παραμένει ασύλληπτος

william_mize_mk
Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τη δημοφιλή αμερικανική κουλτούρα, αυτό είναι οι απατεώνες. Από τον Τσάρλς Πόνζι μέχρι την Άννα Σορόκιν, η αμερικανική ιστορία είναι γεμάτη απατεώνες.

Ωστόσο, δεν έχουν φτάσει όλοι... στο επίπεδο του Γουίλιαμ Μάιζ, τον εγκέφαλο ενός εγκληματικού σχεδίου, με το οποίο κατάφερε να αποσπάσει εκατομμύρια δολάρια εξαπατώντας ασφαλιστικές εταιρείες.
61d8afb1890a1_image
Η αφίσα καταζητούμενου του Γουίλιαμ Μάιζ που εξέδωσαν οι αμερικάνικες αρχές
Μεταξύ του 2006 και του 2017, ο Μάιζ ενορχήστρωσε πάνω από 30 αυτοκινητιστικά ατυχήματα, στα οποία εμπλέκονταν η σύζυγος, τα παιδιά, ο ανιψιός του και μια ομάδα συνεργών που εναλλάσσονταν στον ρόλο των θυμάτων και των θυτών, για να έρθουν αργότερα σε συμβιβασμό με τις ασφαλιστικές εταιρείες τους. Πέρα από το να προσποιείται τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν σε αυτά τα ατυχήματα με την εφαρμογή κόκκινης μπογιάς στο αμάξωμα, ο Μάιζ προκαλούσε πληγές τους συνεργούς του με ένα ξυράφι ή έναν κόφτη κουτιών, απλώνοντας αληθινό αίμα στα οχήματα για να κάνει την απάτη πιο αληθοφανή. Τους έβαζε ακόμη και να αδειάζουν μπουκάλια με τα ούρα τους πάνω από τα ρούχα τους για να φαίνεται σαν να είχαν χάσει τις αισθήσεις τους. Σε αντάλλαγμα, μοιράστηκαν μεταξύ τους 6 εκατομμύρια δολάρια.
fbi_photo
Φωτογραφία από τα ευρήματα του FBI στο σπίτι του Μάιζ
Λειτουργώντας με πολλά ψευδώνυμα, όπως οι Γουίλιαμ Ταλέντο, Τσάντ Χάρις και Φίλιπ Γκονζάλες, ο Μάιζ πίστευε ότι η δράση εντός των ορίων του νόμου ήταν για τους φτωχούς του πνεύματος. Γεννημένος στο Ελ Πάσο του Τέξας, το 1961, ο Μάιζ μεγάλωσε στα προάστια του Σαν Φρανσίσκο με τη μητέρα του Ίβ μέχρι που σε μια κρίση εφηβικής εξέγερσης έφυγε από το σπίτι για να εργαστεί ως σερβιτόρος. Σε ένα ταξίδι στο Αϊντάχο, γνώρισε την Τερέζα Μάστιν, μια 15χρονη που έγινε γρήγορα η πρώτη του σύζυγος αφού έμεινε έγκυος.

Μετά τη γέννηση του γιου του Γούιλιαμ, ο Μάιζ αποφάσισε να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Καλιφόρνια, το Σακραμέντο, όπου το 1984 γεννήθηκε η κόρη του Άντζελα. Όταν ο πατέρας του πέθανε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, του άφησε κληρονομιά 700.000 δολάρια και ένα σπίτι στην Αριζόνα. Με ένα σπίτι, γεμάτο τραπεζικό λογαριασμό, μια σύζυγο και δύο παιδιά, ο Μάιζ θα μπορούσε να είχε επιλέξει να ζήσει το αμερικανικό όνειρο, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να συμμορφωθεί με κανένα στερεότυπο. Τα χρήματα τον έκαναν πιο αυταρχικό σε χαρακτήρα και τον ώθησαν να αποζητεί συνεχώς περισσότερα, εμπνεόμενος από ένα από τα μεγαλύτερα είδωλά του εκείνη την εποχή, τον Ντόναλντ Τραμπ.
b0322bee54e9bfda1e934d78006dffa35e-Mize-late-70s-early-80s-2_rdeep-vertical_w460
O Μάιζ την δεκαετία του 80'

Ένας απατεώνας γεννιέται

Κλείσιμο
Η αλλαγή συμπεριφοράς του Μάιζ, τον οδήγησε τελικά σε διαζύγιο το 1993, μετά το οποίο μετακόμισε στο Ακαπούλκο του Μεξικό με τα δύο παιδιά του και δημιούργησε την πρώτη του παράνομη επιχείρηση: τη διακίνηση μαριχουάνας στις ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή γνώρισε τη Σάντρα «Σάντι» Ταλέντο, τη μελλοντική σύντροφο της ζωής του και βασικό παράγοντα στην οικογενειακή του επιχείρηση. Μετά από λίγους μήνες φυλάκισης στην Γκουανταλαχάρα για κατοχή ναρκωτικών, ο Μάιζ επέστρεψε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Σποκάν της Ουάσιγκτον.

Το 2006, ο Μάιζ ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας απατεώνας. Πώς ακριβώς λειτούργησε το σχέδιο του Μάιζ; Τα υποτιθέμενα θύματα, αφού νοσηλεύονταν, έλεγαν ότι είχαν ασφαλιστικά συμβόλαια, αλλά δεν είχαν τα χαρτιά στα χέρια τους. Αργότερα, αφού είχαν πάρει εξιτήριο, επέστρεφαν για να ζητήσουν το λογαριασμό για τη νοσηλεία που έλαβαν και ζητούσαν να πληρώσουν σε μετρητά, για να λάβουν έκπτωση. Στη συνέχεια, ο Μάιζ, χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο όνομα, ενεργούσε ως εκπρόσωπος των θυμάτων και επικοινωνούσε με τις ασφαλιστικές εκείνων που υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνοι για το ατύχημα (που στην πραγματικότητα ήταν όλοι μέλη της συμμορίας). Ο Μάιζ πρότεινε ένα συμβιβασμό που ήταν προφανώς ευνοϊκός για την ασφαλιστική εταιρεία, o οποίoς τους γλίτωνε από το να αντιμετωπίσουν αργότερα ασφαλιστικές διεκδικήσεις. Όλα αυτά συνοδεύονταν από πλαστά τιμολόγια για την αύξηση του κόστους νοσηλείας και άλλων αξιώσεων, όπως απώλεια εισοδήματος ή ζημιές σε περιουσία. Το αποτέλεσμα: μια σταθερή ροή εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
mize_gynaika_fake
Η Σάντι Ταλέντο στο νοσοκομείο με «τραύματα» από τα στημένα ατυχήματα

Ένα από τα πρώτα άτομα που εγγράφηκαν για την απάτη ήταν ο ανιψιός του Μάιζ, ο Ράιαν Πάρκ. Ο Μάιζ προσφέρθηκε να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο για το σπίτι που μοιραζόταν με την κοπέλα του με αντάλλαγμα τη βοήθειά του για το σχέδιο. Το 2015, ο Μάιζ ανάγκασε τον Ράιαν να σπάσει ένα δόντι με μια πένσα και να το φτύσει μπροστά στους γιατρούς μετά από ένα ψεύτικο ατύχημα. Ήταν η τελευταία απαίτηση του Μάιζ για να αφαιρέσει το όνομά του από την υποθήκη, απελευθερώνοντας τον Ράιαν από τα δεσμά του.

Η κόρη του Άντζελα προσπάθησε να φτιάξει μια ζωή για τον εαυτό της μακριά από την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά η αστάθεια της δουλειάς της στο Λος Άντζελες την έκανε να νιώθει αποτυχημένη. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ο Μάιζ προσφέρθηκε να τη βοηθήσει οικονομικά εάν συμμετείχε στις ασφαλιστικές απάτες. Η πρώτη είσοδος της Άντζελα στον κόσμο του εγκλήματος έγινε το 2014, όταν προσποιήθηκε ότι ήταν η οδηγός ενός αυτοκινήτου με το οποίο ο πατέρας της έπεσε πάνω σε μια πολυτελή Mercedes. Επιτέλους, ολόκληρη η οικογένεια Μάιζ συμμετείχε στην «επιχείρηση».
44fdc8e5b41901cf72fd84b21b8d723dd6-wedding_rvertical_w570
Ο Γουίλιαμ Μάιζ και η Σάντι Ταλέντο την ημέρα του γάμου τους το 2018
Το ένταλμα από το FBI και το κατηγορητήριο

Μέχρι το 2016 η οικογενειακή επιχείρηση ενσωμάτωνε νέα μέλη και λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο Μάιζ αφιέρωνε το χρόνο του για να τελειοποιεί κοψίματα, χτυπήματα και μώλωπες για να κάνει τα πλαστά ατυχήματα να φαίνονται ακόμη πιο αληθοφανή και να αναγκάζει τις ασφαλιστικές εταιρείες να συμφωνήσουν με τις πληρωμές. Όσο περισσότερο αίμα υπήρχε, όσο πιο συγκλονιστική ήταν η κατάσταση των αυτοκινήτων, τόσο το καλύτερο.

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα ατυχήματα της οικογένειας αφορούσε έναν από τους πιο γνωστούς κατοίκους του Σποκάν, τον Ρον Γουέλς, έναν εκατομμυριούχο αρχιτέκτονα και κατασκευαστή ακινήτων. Ο Γουέλς γνώρισε τον Μάιζ το 2015 χάρη στην κοινή αγάπη τους για τα ακριβά αυτοκίνητα. Αυτό που δεν ήξερε ο Γουέλς ήταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έπεφτε με το αυτοκίνητό του στο πίσω μέρος ενός σκάφους που ανήκε στον Μάιζ. Το κίνητρο; Η αποπληρωμή ενός δανείου 20.000 δολαρίων που είχε πάρει από τον Μάιζ και δεν μπορούσε να επιστρέψει λόγω ενός δαπανηρού διαζυγίου. Ο Μάιζ ήταν τόσο ικανοποιημένος με το κουβάρι του μετάλλου που προκλήθηκε από εκείνη τη συντριβή που το περιέγραψε ως τη «Μόνα Λίζα» του.
mize_wells_troxaio
Ο Μάιζ κατέστρεψε το αυτοκίνητο του Ρόν Γουέλς το 2016 σε σκηνοθετημένο ατύχημα
Τον Μάιο του 2018, έλαβε ένα ένταλμα έρευνας του FBI. Λίγους μήνες αργότερα, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο κατήγγειλε τον Μάιζ και 22 συνεργούς του για ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης, μεταξύ άλλων κατηγοριών. Η αυτοκρατορία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του Μάιζ κατέρρευσε τελικά το 2019, όταν καταδικάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Στη Σάντι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 70 μηνών και δικαστική επίβλεψη τριών ετών, επιπλέον ενός προστίμου σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μάιζ ωστόσο είχε ένα τελευταίο άσο στο μανίκι του. Με τις αρχές να πλησιάζουν στη σύλληψή του, τράπηκε σε φυγή και φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη του. «Παρακαλώ κατανοήστε ότι οι επιλογές μου είναι όλες πολύ κακές, αλλά ξέρω ότι δεν θέλω να πεθάνω στη φυλακή», έγραψε στην κόρη του Άντζελα από το Σαν Ντιέγκο.
mize_last_pic
Η τελευταία φωτογραφία του Μάιζ έξω από κατάστημα ποτών
Ο Μάιζ εθεάθη τελευταία φορά σε ένα κατάστημα ποτών στη Νεβάδα το 2020. Σύμφωνα με την αφίσα καταζητούμενου που εξέδωσαν οι αμερικάνικες αρχές, στον Μάιζ «αρέσει ο ζεστός καιρός, οι μαρίνες και ο πλούσιος τρόπος ζωής».

Εάν δεν τον πιάσουν, θα μπορούσε να καταλήξει να μετακομίσει στο Μαϊάμι ή στο Λος Άντζελες. Ή ακόμα και να διαφύγει στην Ευρώπη. Οτιδήποτε για να αποφύγει να περάσει 20 χρόνια σε μια ομοσπονδιακή φυλακή.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Eva: Σε τρείς φάσεις οι καταιγίδες - Ξεκίνησαν από το βόρειο Ιόνιο - Πότε θα χτυπηθούν Αττική και Θεσσαλονίκη

Twitter: Τι έγραψε ο Έλον Μασκ στο e-mail απόλυσης - Καρατόμησε ολόκληρα τμήματα

Νίκος Βέρτης: Το θρίλερ με τον «μαϊμού» εμβολιασμό, ο μεγιστάνας χορηγός και οι αγωγές της οργής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης