Ενεργειακή κρίση: Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί Ενέργειας για τη μείωση των τιμών - Έκτακτο Συμβούλιο τον Νοέμβριο

Ενεργειακή κρίση: Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί Ενέργειας για τη μείωση των τιμών - Έκτακτο Συμβούλιο τον Νοέμβριο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας και κάλεσαν την Επιτροπή να τις εξειδικεύσει

skrekas-vryxelles-5
Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, για την υιοθέτηση των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιοζεφ Σικέλα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Γιοζέφ Σικέλα τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας και κάλεσαν την Επιτροπή να τις εξειδικεύσει.

Ειδικότερα, ο Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου - είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού.

Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας στηρίζουν ευρέως την εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιορίσει την υπερβολική αστάθεια των τιμών, είπε ο Τσέχος υπουργός. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF. «Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη», τόνισε ο Γ. Σικέλα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι Υπουργοί καλωσόρισαν τα μέτρα αλληλεγγύης, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο, ακόμα και χωρίς τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ τους.

«Είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση με τους Υπουργούς Ενέργειας για το πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε έχει σειρά σημαντικών στοιχείων πάνω στο οποίο «θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας».

Μισογεμάτο ή μισοάδειο ποτήρι και το τέλος (;) του “ιβηρικού μοντέλου”

Μετά τις γενικές και ασαφείς δεσμεύσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Ενέργειας εξέτασαν τις επικαιροποιημένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιλαμβάνουν κάποιας μορφής καθορισμού ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κοινές αγορές φυσικού αερίου, με σκοπό η ΕΕ ως σύνολο, να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές.

Κλείσιμο
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μοιάζουν με μια... μαγική εικόνα, όπου κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ βλέπει ό,τι ακριβώς θα επιθυμούσε, καθώς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναφέρεται μεν στον καθορισμό ανώτατου ορίου για την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καταφέρνοντας το φαινομενικά ακατόρθωτο. Να ακυρώσει την ίδια του την πρόταση.

Ο λόγος είναι ότι οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν θεωρούν πως μια πιθανή επέκταση του λεγόμενου «ιβηρικού μοντέλου» σε ολόκληρη την ΕΕ θα έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την μετά Brexit εποχή και οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί (όπως και οι Ελβετοί) θα ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι, εισάγοντας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την οποία θα επιδοτούν ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Κάτι που, σύμφωνα με την Κομισιόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση της χρήσης φυσικού αερίου. Βάσει της Συμφωνίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, οι 27 δεν μπορούν να επιβάλουν προσαύξηση στις εξαγωγές της φθηνής, επιδοτούμενης, ενέργειας.

Και σε περίπτωση που οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν θεωρήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως καταστροφικό, η Κομισιόν έχει περισσότερα εργαλεία για να... τρομάξει τους 27. Σε περίπτωση αδιεξόδου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αναδιανομή ενέργειας. Κάτι που σημαίνει ότι η Γερμανία που παράγει πολλή ηλεκτρική ενέργειας από φυσικό αέριο θα πρέπει να την μοιράζεται με την Γαλλία, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να επαναλειτουργήσει στο maximum τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες. Δηλαδή, το Βερολίνο θα….επιδοτεί το Παρίσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να ικανοποιήσει και πάλι όλες τις πλευρές. Και την πλειοψηφία των κρατών-μελών που ζητούν ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο και αυτά τα κράτη-μέλη (τα λιγότερα) που απορρίπτουν κάθε τέτοια πιθανότητα. Αναφορικά με τις κοινές αγορές αερίου που προτείνει η Κομισιόν, η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται πρόθυμες να τις αποδεχθούν, καθώς παρόλο που, ο καλός προς το παρόν καιρός, έχει μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να γεμίσουν τις «αποθήκες τους» και το 2023 χωρίς να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι συμβιβασμοί κρίνονται περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ καθώς το πάλαι ποτέ γαλλο - γερμανικό δίδυμο υπολειτουργεί με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ να ζητούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Το Παρίσι ζητά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με κοινό ευρωπαϊκό χρέος, ενώ το Βερολίνο αντιπροτείνει την μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Όσα γνωρίζουμε για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Διεγράφη από τη ΝΔ ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης

«Δεν έτρεχα, δεν ήπια, δεν κατάλαβα ότι παρέσυρα κάποιον», λέει ο Ρομά που σκότωσε τη 15χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης