Ιράν Μάχσα Αμινί: Οι γονείς της απορρίπτουν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατό της

Ιράν Μάχσα Αμινί: Οι γονείς της απορρίπτουν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατό της

Η ιρανική ένωση ιατροδικαστών ανέφερε στην έκθεση ότι ο θάνατός της συνδέεται με «χειρουργική επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών»

mahsa_amini_1
Οι γονείς της Μάχσα Αμινί απέρριψαν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος της 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών δεν οφειλόταν σε «χτυπήματα», μετέδωσε σήμερα τοπικό μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο δικηγόρο της οικογένειας.

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μάχσα Αμινί, της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας, που επιβάλλει κυρίως στις γυναίκες να φορούν μαντίλα.

Στις 7 Οκτωβρίου, η ιρανική ένωση ιατροδικαστών ανέφερε στην έκθεσή της ότι «ο θάνατος της Μάχσα Αμινί δεν προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και σε ζωτικά όργανα». Αυτός συνδέεται με «χειρουργική επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών», στην οποία είχε υποβληθεί, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών, η οποία ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Οι δικηγόροι απέρριψαν την έκθεση αυτή» σε προσφυγή τους στην δικαστική αρχή, δήλωσε στην εφημερίδα Etemad ο δικηγόρος των γονέων της, ο Σαλέχ Νικμπάχτ.

Οι δικηγόροι ζητούν «επανεξέταση της αιτίας θανάτου της» και για τον σκοπό αυτόν καλούν τη δικαιοσύνη να «επιλέξει πέντε ειδικούς (κυρίως νευροχειρουργό και καρδιολόγο) από κατάλογο πέντε γιατρών που έχουν καταρτίσει οι γονείς της Μάχσα Αμινί», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η υπεράσπιση οφείλει να μπορεί να «εξασφαλίσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα και για τον ρόλο του προσώπου ή των προσώπων που εμπλέκονταν στην σύλληψη της Μάχσα και της μεταφοράς της στην έδρα της αστυνομίας ηθών για να μπορεί να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γονέων και να διαλύσει τις αβεβαιότητες για την αιτία θανάτου», σημείωσε ο δικηγόρος.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Αμζάντ Αμινί, ο πατέρας της νεαρής γυναίκας, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Fars ότι η κόρη του «έχαιρε άκρας υγείας».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Νικμπάχτ είχε δηλώσει ότι η οικογένεια της Αμινί είχε προσφύγει κατά των αστυνομικών που συνέλαβαν την νεαρή γυναίκα.

Κλείσιμο
Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που έχουν γίνει σε διαμαρτυρία για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί. Εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, έχουν συλληφθεί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας - Νέος πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα

Αγρίνιο: Τι ζωγράφισε το 4χρονο αγόρι και οδήγησε στην αποκάλυψη της φρίκης

Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι έκοψαν στη μέση τον ελληνικό εθνικό ύμνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χειροπάλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης