Ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για το θάνατο της Μαχσά Αμινί

Ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για το θάνατο της Μαχσά Αμινί

Οι «27» ενέταξαν ακόμη έντεκα άτομα και τέσσερεις οντότητες στον μακρύ κατάλογο όσων κατηγορούνται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

mahsa-amini
Ομόφωνη απόφαση να ληφθούν μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, έλαβε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ανακοίνωσε στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε έντεκα άτομα και τέσσερεις οντότητες στο Ιράν που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για τη βίαιη απάντηση στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα. Τα άτομα και οι οντότητες προστίθενται στον κατάλογο με τα ονόματα που ήδη υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.


Στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι για το θάνατο της Μαχσά Αμινί, δηλαδή η Αστυνομία Ηθών του Ιράν και δύο από τα βασικά της πρόσωπα, Μοχάμαντ Ροσταμί και Χαγιαχμάντ Μιρτζάι. Η ΕΕ ορίζει ακόμη τις Ιρανικές Δυνάμεις Επιβολής του Νόμου (LEF), καθώς και ορισμένους τοπικούς αρχηγούς της, ως έχοντες ρόλο στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων. Επιπλέον, η ΕΕ καταγράφει τον Ισά Ζαρεπούρ, τον Ιρανό υπουργό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, ως υπεύθυνο για το κλείσιμο του Διαδικτύου.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια στα άτομα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις κυρώσεις. Το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση εξαγωγών στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Η λίστα περιλαμβάνει πλέον 97 φυσικά πρόσωπα και οκτώ οντότητες.

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της καταδικάζουν την ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών. «Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Οι άνθρωποι στο Ιράν, όπως και οπουδήποτε αλλού, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και αυτό το δικαίωμα πρέπει να διασφαλιστεί σε όλες τις περιστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Η ΕΕ αναμένει από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, να απελευθερώσει όσους κρατούνται και να διασφαλίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, η ΕΕ αναμένει από το Ιράν να διευκρινίσει τον αριθμό των θανάτων και των συλληφθέντων και να παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους. Η δολοφονία της Μαχσά Αμινί πρέπει να διερευνηθεί δεόντως και οποιοσδήποτε αποδειχθεί υπεύθυνος για τον θάνατό της πρέπει να λογοδοτήσει», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Το καταστατικό των Τόρις «σώζει» για έναν χρόνο τη Λιζ Τρας - Εσωκομματικές πιέσεις να παραιτηθεί

Ο Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε με το «καλημέρα» όλα τα οικονομικά μέτρα του προκατόχου του

Fake news από Τσαβούσογλου για τους 92 μετανάστες στον Έβρο - «Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης