Η Wagner στρατολογεί πλέον μισθοφόρους από το εξωτερικό με αμοιβή 10.000 δολάρια τον μήνα

Η Wagner στρατολογεί πλέον μισθοφόρους από το εξωτερικό με αμοιβή 10.000 δολάρια τον μήνα

Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αμοιβές δεν ξεπερνούσαν τα $5.000 - Η στρατολόγηση γίνεται κυρίως μέσω Ρώσων ολιγαρχών 

wagner_russians_art
H ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τη στρατολόγηση μισθοφόρων από την Τουρκία, τη Σερβία, τη Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Μολδαβία, τον Καναδά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, εξαιτίας των απωλειών που έχει υποστεί στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιστότοπου Middle East Eye, η παραστρατιωτική οργάνωση έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία λόγω της «αποδιοργάνωσης του ρωσικού στρατού». Η καμπάνια στρατολόγησης μισθοφόρων, όπως προσθέτει, γίνεται μέσω των Ρώσων ολιγαρχών που ζουν στην Ευρώπη και των μεσολαβητών τους, οι οποίοι έχουν επαφές με τοπικές ομάδες από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Τους ξένους μισθοφόρους, με βάση τις πληροφορίες του Middle East Eye, δελεάζουν με πολύ υψηλές αμοιβές, προτείνοντάς τους μηνιαία αμοιβή 10.000 δολαρίων. Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αμοιβές των μισθοφόρων κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 δολάρια μηνιαίως.

Μια από τις πηγές του Middle East Eye αναφέρει ότι στην Wagner «συνήθως στρατολογούνται άτομα με σοβαρή στρατιωτική πείρα», αλλά τώρα η παραστρατιωτική οργάνωση είναι έτοιμη να στρατολογήσει εκείνους «που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και έχουν ανάγκη από χρήματα».

Παραμονές του δημοσιεύματος, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ κατηγόρησε τη Wagner ότι εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μαλί, του Σουδάν και άλλων περιοχών για να χρηματοδοτεί «τη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας» στην Ουκρανία.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) επέστησε και αυτό την προσοχή στο ότι η Wagner δημιούργησε κανάλι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το οποίο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και ως εργαλείο στρατολόγησης.

Τον Σεπτέμβριο ο ιστότοπος SOTA είχε μεταδώσει ότι η Wagner στρατολογεί εξαναγκαστικά κρατούμενους στις ρωσικές φυλακές για να τους στείλει στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποσχόμενη χρήματα και αμνηστία αφότου υπηρετήσουν για έξι μήνες στο μέτωπο. Σε σειρά περιπτώσεων τους κρατούμενους στις φυλακές στρατολογούσε προσωπικά ο επιχειρηματίας και φερόμενος ως δημιουργός της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι μισθοφόροι της Wagner θεωρούνται εδώ και χρόνια ότι συμμετέχουν μυστικά σε διάφορες ένοπλες συγκρούσεις με την υποστήριξη του Κρεμλίνου. Η Μόσχα αρνούνταν πάντα τις οποιεσδήποτε σχέσεις με τις ιδιωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. O Πριγκόζιν, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στα τέλη Σεπτεμβρίου παραδέχθηκε ότι είναι αυτός που ίδρυσε την Wagner, τον Μάιο του 2014 για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση ανάλυση Bild: Τα τρία μέτωπα που θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Νέος θάνατος 16χρονης διαδηλώτριας στο Ιράν - «Αυτοκτόνησε πέφτοντας από ταράτσα» λένε οι Αρχές

Νέα «επίθεση» Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν ξέρει το πρωτόκολλο - Δεν θα πέσω στο επίπεδό του»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης