Η Wagner στρατολογεί κατάδικους για μισθοφόρους στην Ουκρανία – Απειλεί με εκτέλεση όσους δειλιάσουν

Η Wagner στρατολογεί κατάδικους για μισθοφόρους στην Ουκρανία – Απειλεί με εκτέλεση όσους δειλιάσουν

Αντάλλαγμα το «σβήσιμο» του υπολοίπου της ποινής αν υπηρετήσουν για έξι μήνες στην Ουκρανία υπόσχεται ο αρχηγός της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων σε βίντεο που ήλθε στο φως

Prigozhin
Ο επικεφαλής της Wagner, της διαβόητης ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων που θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Κρεμλίνου, προσπάθησε αυτοπροσώπως να προσελκύσει κατάδικους για το μέτωπο στην Ουκρανία, όπως δείχνει αποκαλυπτικό βίντρο που ήλθε στη δημοσιότητα.

Είναι μια επιβεβαίωση της υποψίας που διατυπωνόταν εδώ και καιρό ότι η Ρωσία καταφεύγει ακόμη και σε φυλακισμένους για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες – πέρα από τον μεγάλο αριθμό των απωλειών σε στρατιωτικό υλικό.

Στο βίντεο φαίνεται ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, προσωπικός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, να επισκέπτεται αποικία καταδίκων και να τους υπόσχεται «σβήσιμο» των ποινών σε αντάλλαγμα με τη θητεία έξι μηνών στο ουκρανικό μέτωπο.


'If you desert, we'll execute you': 'Putin's chef' recruits convicts for war


Πρόκειται για μια υπόσχεση, όπως προσθέτει το BBC, που είναι αντίθετη με τον ρωσικό νόμο, ο οποίος απαγορεύει την απαλλαγή από ποινή με αντάλλαγμα τη μισθοφορική δράση. Ο Πριγκόζιν ακούγεται όμως να λέει ότι «κανένας δεν θα ξαναμπει στη φυλακή».

Κλείσιμο
Με έξι μήνες θητεία στη Wagner, είστε ελεύθεροι, λέει ο Πριγκόζιν, αλλά προειδοποιεί όσους το ξανασκεφτούν: «Αν πάτε στην Ουκρανία και αποφασίσεται ότι δεν κάνει για εσάς, θα σας εκτελέσουμε». Εξάλλου, όπως λέει, στην Ουκρανία ο πόλεμος «είναι σκληρός, ούτε που συγκρίνεται με Τσετσενία ή τα παρόμοια».

Οι κανόνες που βάζει η Wagner είναι αυστηροί: όχι αλκοόλ, όχι ναρκωτικά και όπως το θέτει πολύ γλαφυρά ο Πριγκόζιν «όχι σεξ με γυναίκες, άνδρες, φυτά και ζώα».

Αν πάλι κινδυνεύσουν με αιχμαλωσία, πρέπει να αυτοκτονήσουν με χειροβομβίδα πριν συλληφθούν.

Ο Πριγκόζιν αναφέρει ότι 40 πρώην κατάδικοι και πλέον μισθοφόροι της Wagner μετείχαν σε επίθεση κατά ουκρανικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη Ιουνίου. Όπως είπε, επιτέθηκαν στα χαρακώματα των Ουκρανών με μαχαίρια. Τρεις κατάδικοι – ανάμεσά τους ένας 52χρονος που ήταν πάνω από 30 χρόνια στη φυλακή – σκοτώθηκαν.

Δεν είναι σαφές από ποιον βιντεοσκοπήθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής της Wagner, πότε έγινε, ούτε πώς διέρρευσε το υλικό. Το BBC αναφέρει ότι η φυλακή είναι στην κεντρική Ρωσία. Το πρόσωπο που μιλά είναι με πολύ μεγάλη πιθανότητα ο Πριγκόζιν, ο οποίος πάντως αρνείται ότι σχετίζεται με την Wagner.


Ειδήσεις σήμερα:

Δημήτρης Παντερμαλής: Από τις κορυφές του Ολύμπου στην καρδιά του Μουσείου της Ακρόπολης

Στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Πότε επιστρέφει το φθινόπωρο

Ξεκίνησε η δίκη Τεξανής για τη δολοφονία εγκύου με σκοπό την αρπαγή του αγέννητου μωρού της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης