Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός - «Φαβορί» η Λις Τρας

Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός - «Φαβορί» η Λις Τρας

Στις 14.30 η ανακοίνωση: Θα επικρατήσει η εκλεκτή του Μπόρις Τζόνσον ή ο Ρίσι Σούνακ;

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
vretania_boris_xr
Αντίστροφα μετρά η Βρετανία για να μάθει ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της. Τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Δυτική Ευρώπη, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει πιο ανέμελος από ποτέ. Πέρασε, μάλιστα, το «καλοκαίρι της ζωής του» στην Ελλάδα, δίχως να μοιάζει καταβεβλημένος από το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα γράφτηκε ο επίλογος της πολιτικής του καριέρας από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο στράφηκε εναντίον του.

Η πτώση του ήταν εκκωφαντική. Πράγματι, τα σκάνδαλα που μεσολάβησαν από την εκλογή του, το 2019, θόλωσαν τον όχι και τόσο μακρινό εκλογικό του θρίαμβο. Σε μία κίνηση αυτοσυντήρησης, οι Συντηρητικοί πρώτα φρόντισαν να τον εξωθήσουν σε παραίτηση και στη συνέχεια έστησαν εσωκομματικές κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχό του τόσο στην ηγεσία του κόμματος όσο και στην πρωθυπουργία. Πλέον, το ζευγάρι που θα αναμετρηθεί για την ηγεσία και πρωθυπουργία έχει ήδη προκύψει από τις διαδοχικές ψηφοφορίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τώρα, έχει έρθει η σειρά της κομματικής βάσης να πει τον τελευταίο λόγο. Τα ψηφοδέλτια έχουν ήδη μοιραστεί και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 14.30.

Οι εκλεκτοί που θα αποφασίσουν είναι μόλις 160.000, τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, δηλαδή ούτε ένας στους 200 ενήλικους Βρετανούς. Κι αυτό επειδή τα μέλη των Τόρις μετά βίας αντιπροσωπεύουν το 0,5% του εκλογικού σώματος στη Βρετανία. Αυτοί λοιπόν θα επιλέξουν ανάμεσα στη 47χρονη υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, εκλεκτή του απερχόμενου Μπόρις Τζόνσον και «φαβορί» της αναμέτρησης, και στον 42χρονο πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του απερχόμενου πρωθυπουργού.
boris_diadoxi_in__2_
Ο Μπόρις Τζόνσον αποχαιρετά τους Βρετανούς και μοιάζει πιο ανέμελος από ποτέ, τη στιγμή μάλιστα που η ενεργειακή κρίση πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη δυτική Ευρώπη

Διορισμός από το Μπαλμόραλ

Ο Σούνακ που τον αποκαλούν και «Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα» δεν κουράζεται να υπόσχεται φοροαπαλλαγές στα golden boys που ψηφίζουν τους Τόρις. Οπως και να ’χει, μια νέα εποχή ξημερώνει στη Βρετανία. Στην ανατολή της νέας αυτής περιόδου, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα διορίσει τον νέο πρωθυπουργό από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ολες αυτές τις δεκαετίες η βασίλισσα διόριζε τους πρωθυπουργούς από εκεί.

Για τον επόμενο πρωθυπουργό, όμως, η παράδοση δεκαετιών θα σπάσει, μια και η βασίλισσα θα το κάνει από το κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Εκεί θα σπεύσουν την επομένη των εκλογών ο Μπόρις Τζόνσον μαζί με τον νικητή των εσωκομματικών εκλογών που θα γίνει ο 15ος πρωθυπουργός που διορίζεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ στην 70χρονη πορεία της στον θρόνο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, μοιάζει να έχει προ πολλού αφήσει πίσω του τις πρωθυπουργικές σκοτούρες. Δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι έτοιμος να «συνεχίσω τη ζωή μου» μετά την παραίτησή του. Εχει ήδη βρει τη μόνιμη οικογενειακή κατοικία μακριά από το κεντρικό Λονδίνο. Η σύζυγός του Κάρι κι αυτός επέλεξαν ένα σπίτι με μεγάλο κήπο στο νότιο Λονδίνο. Η ειρωνεία της τύχης -να υπενθυμίσουμε- είναι ότι στην ίδια περιοχή βρήκε καταφύγιο μετά την ανατροπή της από την πρωθυπουργία και η Μάργκαρετ Θάτσερ, αγοράζοντας με τον σύζυγό της Ντένις ένα σπίτι αξίας 400.000 λιρών. Αν και έχει αποφύγει να μιλήσει σχετικά, ο Μπόρις Τζόνσον ζυγίζει τις επιλογές του για την επόμενη μέρα, μη έχοντας αποκλείσει και την επιστροφή του στη δημοσιογραφία. Η «Daily Mail» δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να συνεργαστεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, εξαφαλίζοντάς του μια επωφελή συμφωνία.

Οποια επαγγελματική κατεύθυνση και αν ακολουθήσει, ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι θα παράσχει την «πλήρη και ανεπιφύλακτη» υποστήριξή του στον διάδοχό του μετά την αλλαγή φρουράς στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο ίδιος, όταν ερωτάται για την επόμενη μέρα, αποφεύγει να διευκρινίσει αν θα παραμείνει βουλευτής, όπως η Τερέζα Μέι, ή αν θα αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Κλείσιμο
Τα σχόλια αυτά κοινοποιήθηκαν από τα Μέσα. Αμέσως μετά την εκφώνηση της τελευταίας σημαντικής ομιλίας του ως πρωθυπουργού ρωτήθηκε: «Ο Ντέιβιντ Κάμερον εξαφανίστηκε αρκετά γρήγορα και παρέμεινε διακριτικός. Η Τερέζα Μέι είναι πανταχού παρούσα. Τι είδους πρώην πρωθυπουργός να περιμένουμε ότι θα είστε;», με την απάντησή του να μην είναι διαφωτιστική: «Νομίζω ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει ό,τι και να απαντήσω σήμερα. Η πρόθεσή μου κι αυτό που σίγουρα προτίθεμαι να κάνω είναι να δώσω την πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξή μου σε όποιον πάρει τη σκυτάλη από εμένα».

Δεν παραλείπει, όμως, να δηλώνει υπερήφανος για την τριετή θητεία του στην εξουσία, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την πολιτική κληρονομιά του. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειονότητα της βρετανικής κοινωνίας πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον το έχει ήδη βάλει στα πόδια. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι παρά την κοινωνική δυσαρέσκεια και τα συσσωρευμένα προβλήματα, το καλοκαίρι αυτό πραγματοποίησε όχι έναν, αλλά δύο γύρους παρατεταμένων διακοπών, τροφοδοτώντας την αίσθηση αδράνειας στην οποία έχει υποπέσει η βρετανική κυβέρνηση.
boris_diadoxi_in__1_
Η μονομαχία που θα αναδείξει τον νέο ένοικο στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ γίνεται στη σκιά μιας πρωτοφανούς πλειοδοσίας παροχών. Η Λιζ Τρας υπόσχεται οριζόντια μείωση του ΦΠΑ έως 5% για να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας. Ο Σούνακ, παρόλο που υστερεί δημοσκοπικά, υπόσχεται μείωση στους λογαριασμούς της ενέργειας αλλά και φοροαπαλλαγές στα γκόλντεν μπόις που ψηφίζουν τους Τόρις

Το μακρύ καλοκαίρι

Ενίσχυσε έτσι την πεποίθηση ότι ο ίδιος εδώ και εβδομάδες βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι έξω. Φορτηγά μετακόμισης πηγαινοέρχονται στην Ντάουνινγκ Στριτ και οι προετοιμασίες για τη νέα του ζωή έχουν ολοκληρωθεί. Ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφτηκε τη Σλοβενία με την οικογένειά του, ενώ ήταν αρκετές οι δημόσιες εμφανίσεις του και στην Ελλάδα από παραλίες που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν, μέχρι σε τσιπουράδικα και σούπερ μάρκετ!

Τις ημέρες εκείνες, ο εκπρόσωπός του Μαξ Μπλέιν ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε άδεια και δεν θα συμβουλευόταν το «κόκκινο κουτί», εκεί δηλαδή που συγκεντρώνονται οι καθημερινές ενημερωτικές σημειώσεις τις οποίες συνήθως επεξεργάζονται οι υπουργοί του και ο ίδιος. Η χαλαρή στάση του απερχόμενου πρωθυπουργού δεν σημαίνει, πάντως, ότι αγνοεί τις προκλήσεις που κληροδοτεί στον διάδοχό του. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα για όποιον κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «σκληροί, ίσως πιο σκληροί από όσο πιστεύουμε», μένοντας πιστός στην περσόνα που είχε καθιερώσει και η οποία δεν έκρυβε από τους πολίτες αλήθειες, όσο δυσάρεστες και αν ήταν. Ωστόσο, επέμεινε ότι η Βρετανία έχει ένα χρυσό οικονομικό μέλλον και είπε ότι ο διάδοχός του θα είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια για να περάσει ο κόσμος τον χειμώνα, πέρα από τα κολοσσιαία ποσά που έχουν ήδη δεσμευτεί.

«Τον επόμενο μήνα -όποιος κι αν αναλάβει από εμένα- η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης. Με κάθε νέο αιολικό πάρκο που κατασκευάζουμε στην ξηρά, με κάθε νέο πυρηνικό έργο που εγκρίνουμε, ενισχύουμε τη στρατηγική μας θέση», πρόσθεσε. Υπερασπιζόμενος τη θητεία του δήλωσε ότι δεν «απέφυγε τις μεγάλες αποφάσεις» και ότι είναι περήφανος για όσα έχει καταφέρει.

Παροχολογία

Η Λιζ Τρας ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα σε περίπτωση που αυτή κερδίσει, μειώνοντας τον ΦΠΑ στη Βρετανία έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε όλους τους κλάδους. Κάτι τέτοιο θα εξοικονομούσε στο μέσο νοικοκυριό περισσότερες από 1.300 λίρες ετησίως και θα προστάτευε τις επιχειρήσεις από την πτώχευση. Δεν έχει αποκλείσει, δε, και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι πρόκειται σχεδόν να τριπλασιαστούν.

Εχει επιβεβαιώσει, επίσης, ότι θα εγκρίνει μια σειρά νέων αδειών για γεωτρήσεις με σκοπό την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Πολλά Μέσα γράφουν ότι σε περίπτωση που νικήσει, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της θα είναι ο Κουάσι Κούαρτενγκ, νυν υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας, και τη θέση του θα πάρει ο υφυπουργός Ευκαιριών του Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σούνακ έχει ήδη παρουσιάσει, μέσω των «Times», το σχέδιό του. Μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει μείωση στους λογαριασμούς της ενέργειας. Δεν έχει διστάσει να κατηγορήσει την αντίπαλό του για ανέφικτα σχέδια και «αριθμούς που δεν βγαίνουν», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τώρα ανέρχεται στο 10,1% και θα παρέχει στήριξη σε οικογένειες που παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος, με μέτρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς καυσίμων.

«Η ψήφος υπέρ μου είναι μια ψήφος μέσω της οποίας θα μειώσουμε τον πληθωρισμό και θα στηρίξουμε τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και θα θέσουμε τα θεμέλια για τις επόμενες γενιές ανάπτυξης και ευημερίας», δήλωσε. Ανέφερε ότι κάθε νοικοκυριό θα έχει μειώσεις περίπου 200 λιρών στους λογαριασμούς για την ενέργεια με μείωση του ΦΠΑ. Το βλέμμα του είναι στραμμένο στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και στους συνταξιούχους, όπως λέει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και οι πιο σφοδροί πολέμιοι του Μπόρις Τζόνσον θα νιώσουν νοσταλγία για τον πολιτικό που ως παιδί φέρεται να είπε ότι ήθελε να γίνει «ο βασιλιάς του κόσμου». Κατέληξε σε έναν πιο «ταπεινό» ρόλο. Δεν φταίει, όμως, μονάχα αυτός για τη φθορά που παρουσιάζει το κόμμα του. Ακόμα και χωρίς την ενεργειακή κρίση, μια νίκη των Συντηρητικών στις επόμενες εκλογές φαινόταν απίθανη.

Οι Τόρις θα βρίσκονται στην εξουσία 14 ολόκληρα χρόνια όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και έχουν πολύ λίγα να δείξουν στους ψηφοφόρους εκτός από την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι όποιος και να τον διαδεχθεί δεν θα προλάβει να βολευτεί στην πρωθυπουργική κατοικία. Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν και ίσως τότε ο Μπόρις Τζόνσον αναστηθεί από τον πολιτικό τάφο, επιχειρώντας μία επαναφορά. Εχουμε δει ακόμα πιο αξιοπερίεργα πράγματα στο πλέον αμφιλεγόμενο «σπορ» της πολιτικής.

Ποια είναι η Λις Τρας


Η 46χρονη Λιζ Τρας , επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, είναι ένας ευθύς άνθρωπος και πολύ φιλόδοξη. Διαθέτει την «εξαιρετική ικανότητα να λέει στα μέλη των Συντηρητικών αυτό που θέλουν να ακούσουν». 

Ανέλαβε το Φόρεϊν Όφις ως αναγνώριση της καλής δουλειάς που έκανε στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου. Από τη θέση αυτή, η υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου που είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά κατόπιν άλλαξε στρατόπεδο, πέτυχε μια σειρά εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit.

Η Λιζ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν από την πολιτική, εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη «Shell Oil and Gas Company» πριν γίνει οικονομική διευθύντρια σε βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Είναι η πρώτη γυναίκα των Τόρις που κατάφερε να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς, η Τρας  δεν φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο. Μεγάλωσε σε ένα αριστερό «αντι-θατσερικό» σπίτι. Οι γονείς της, πήγαιναν συχνά την Λιζ σε διαδηλώσεις ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα: «Έξω η Μάγκι! Έξω η Μάγκι!»

H σταδιοδρομία της Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας ακολούθησε πάντως μια πολύ πιο συμβατική σταδιοδρομία. Σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά στην Οξφόρδη και εργάστηκε για την πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Λιζ έγινε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Μπόρις Τζόνσον την διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια επικεφαλής του Φόρειν Οφις. Υπέγραψε μάλιστα μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, αν και κάποτε έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάνοντας τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, υποστήριξε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και στη συνέχεια εντάχθηκε στο στρατόπεδο των Τόρις.

Είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και κυρίως στο Instagram. Όπως φαίνεται και από προφίλ της, της αρέσουν τα φωτεινά χρώματα και είναι φιλόζωη.

Για τον βρετανικό Τύπο, η Τρας έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον νυν Βρετανός πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον: ξανθιά, κάπως εκκεντρική, υπέρμαχος της πολιτικής.

Όμως, ενώ συζητείται ως η επόμενη πιθανή πρωθυπουργός του κόμματος, αν συνεχίζει ο Τζόνσον να πλήττεται από σκάνδαλα - οι σύμμαχοί της γνωρίζουν πως το ότι είναι πολύ κοντά με τον Μπόρις Τζόνσον - τόσο στην πολιτική όσο και στο στιλ- θα μπορούσε να είναι εμπόδιο.




Ειδήσεις σήμερα

Γυναίκα επιχειρηματίας από το Κολωνάκι έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού στα Κουφονήσια

Στα σκαριά μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος

Κακοκαιρία «εξπρές»: Πλημμύρισε το βράδυ η Θεσσαλονίκη - Ποιες περιοχές επηρεάζονται από τις καταιγίδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης