Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η Ουκρανία χτύπησε το αρχηγείο της Wagner στο Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η Ουκρανία χτύπησε το αρχηγείο της Wagner στο Ντονμπάς

Η βοήθεια που είχαν οι Ουκρανοί για τη στοχοποίηση του αρχηγείου του «στρατού του Πούτιν» είχε έλθει από την ίδια τη Ρωσία

DONBAS-AR
Ένα τηλεοπτικό πλάνο αρκούσε για να προδοθεί η θέση της βάσης της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή στην Ουκρανία.

Οι ένοπλες δυνάμεις στο Κίεβο χρησιμοποίησαν την πληροφορία για να εντοπίσουν τη βάση την οποία και χτύπησαν την Κυριακή.

Πριν από μία εβδομάδα είχε επισκεφτεί το σημείο ο Ρώσος προπαγανδιστής Σεργκέι Σρέντα. Όπως έλεγε, πέρασε ωραία, είπαν αστείες ιστορίες, τον υποδέχτηκαν «σαν οικογένεια».



Ωστόσο, άθελά του ο Σρέντα πρόδωσε το σημείο όπου βρισκόταν η βάση των Wagner στην Ποπάσνα, ουκρανική πόλη στο Ντονμπάς που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις.

Κλείσιμο
Στο ρεπορτάζ φαινόταν η πινακίδα ενός δρόμου κοντά σε πολεμικό καταφύγιο. Αυτό το μικρό στοιχείο ήταν το μόνο που χρειαζόταν η Ουκρανία. Μια βολή ακριβείας από πυραύλους HIMARS που έχει παραλάβει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ αρκούσε για να ισοπεδώσει τη βάση.

Η βάση χτυπήθηκε την Κυριακή, ενώ λίγο αργότερα τα κανάλια στο Telegram που σχετίζονται με τη Wagner γέμισαν φωτογραφίες με στρατιώτες που μεταφέρονται με φορεία.

Δεν είναι σαφές πόσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

wagner-2
wagner-3
Ο Σεργκέι Σρέντα (δεξιά) με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν


Η ομάδα Wagner, αναφέρει η Daily Mail, είναι αυτή που επιλέγει ο Πούτιν για τις «βρώμικες δουλειές». Είναι στην πράξη ένας ιδιωτικός στρατός ιδιοκτησίας του Γεβγκένι Πριγκοζίν, ενός στενού συμμάχου του ρώσου προέδρου.

Τα μέλη της Wagner είναι συχνά πρώην στρατιώτες του ρωσικού στρατού ακατάλληλοι για υπηρεσία ή όσοι έχουν τιμωρηθεί με απόταξη. Πιθανόν είναι να βρίσκει η Wagner «νέο αίμα» και από κατάδικους.

Οι μισθοφόροι της Wagner θεωρούνται πολύ καλά εκπαιδευμένοι, αλλά και εξίσου αδίστακτοι, με πολλές μαρτυρίες για βασανισμού, εγκλημάτων πολέμου, βιασμούς να συνοδεύουν τη δράση τους. Στην Ουκρανία μετέβησαν με την υπόσχεση ενός τεράστιου χρηματικού ποσού.




Ειδήσεις σήμερα:

Σανγκάη - Χάος σε Ikea: Πελάτες τρέχουν στις εξόδους όταν ανακοινώθηκε «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού

Κόλλησε κορωνοϊό και ο Μπουρλά: «Έχω λάβει τέσσερις δόσεις και κάνω αγωγή με Paxlovid»

Ουκρανία: Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης ενώ κολυμπούσαν στην Οδησσό - Δείτε το βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης