Ιταλία: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την παραίτηση Ντράγκι - Έρχεται αύξηση επιτοκίων

Ιταλία: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την παραίτηση Ντράγκι - Έρχεται αύξηση επιτοκίων

Η Ιταλία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου - Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

draghi
Ο κύβος ερρίφθη. Η Ιταλία οδηγείται τελικά σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που προϋποθέτει ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός των επόμενων 70 ημερών.

Ο Ιταλός πρόεδρος δήλωσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», κλείνοντας οριστικά τα σενάρια για αναζήτηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή. Ζήτησε, όμως, από τον Ντράγκι να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Έχασε την εμπιστοσύνη της Γερουσίας και κατ’ επέκταση της Βουλής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. 

Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι. Η μόνη δυνατότητα παραμονής του στην πρωθυπουργία θα ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας (ανοχής), κάτι που εκτίμησε ότι θα εντείνει και δεν θα λύσει το πρόβλημα. Δεν θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει για πολύ, αφού θα είχε μπροστά της κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή-οικονομική κρίση αλλά και τον προϋπολογισμό. Ο ίδιος ο Ντράγκι είχε ζητήσει καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, κάτι που τελικά δεν εξασφάλισε.

Ως αποτέλεσμα, πτώση κατέγραψαν οι ιταλικές μετοχές, με τους επενδυτές να αναμένουν την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την πτώση του Μάριο Ντράγκι και της κυβέρνησής του φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαίτερα η Τζόρτζια Μελόνι, η ηγέτης των «Fratelli d'ITALIA» (Αδέρφια της Ιταλίας). Η Μελόνι ξεκίνησε την πολιτική της στράτευση στο κοινοβουλευτικό νεοφασιστικό κόμμα MSI («Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα») πολύ πριν την διορίσει ο Μπερλουσκόνι υφυπουργό Νεολαίας. Κατάφερε να ιδιοποιηθεί τις ψήφους της Λέγκας και μέρος του Κινήματος των 5 Αστέρων. Τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, το μοναδικό που δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση Ντράγκι.

Οι δημοσκοπήσεις, μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας και μάλιστα μίας Ιταλίας που είναι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, ανεργία, brain drain και πολλά ακόμα. Όπως σχολίασε και ο Σέρτζιο Ματαρέλα «πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια και το Σχέδιο Ανάκαμψης, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορωνοϊού και να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, «πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων».


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στον Έβρο: Στις παρυφές του δάσους Δαδιάς το μέτωπο, σηκώθηκαν εναέρια μέσα


ΗΠΑ: Bίντεο ντοκουμέντο από πρόβα του Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο - «Δεν θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν»


Bloomberg: Αμερικανοί εγκαταλείπουν μετακομίζουν μόνιμα σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης