Γαλλία: Ο Μακρόν μεσολαβεί για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Σκόπια και Σόφια

Γαλλία: Ο Μακρόν μεσολαβεί για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Σκόπια και Σόφια

Ενεργό ρόλο προς την επίλυση των διαφορών Σόφιας – Σκοπίων, επιδιώκει να παίξει το Παρίσι, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

macron_1
Ενεργό ρόλο προς την επίλυση των διαφορών Σόφιας – Σκοπίων, επιδιώκει να παίξει το Παρίσι, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να καλέσει τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία για την επίλυση των διμερών διαφορών. Μάλιστα υπήρξε και ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Μακρόν με τους Ράντεφ και Κοβάτσεφσκι.

«Η Γαλλία αναζητά μια λύση στη διαφορά εδώ και αρκετές εβδομάδες και ο Μακρόν είναι έτοιμος να παρακολουθήσει και να φιλοξενήσει ένα μια διμερής συνάντηση θα οδηγήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

gallia_bulgaria


Κλείσιμο
Η τηλεφωνική συνομιλία του Μακρόν με τους ηγέτες των δύο χωρών είναι η δεύτερη σε λιγότερο από ένα μήνα. Οι πληροφορίες που μετέδωσαν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης πως πρόταση της γαλλικής προεδρίας είναι όλες οι βουλγαρικές απαιτήσεις να ενταχθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ξεκαθάρισε πως εάν δεν δει αποτέλεσμα, δεν θα μεταβεί στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Σκόπια, η Γαλλία δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση λύσης για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια, αλλά τα Υπουργεία Εξωτερικών Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας την αναζητούν άμεσα.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, επανέλαβε πως η Βουλγαρία δεν θα λάβει αποφάσεις υπό πίεση και επανέλαβε το αίτημα για καταχώρηση και της βουλγαρικής εθνότητας στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η καταληκτική ημερομηνία για λύση είναι η 23η Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ανακοινωθείσα διάσκεψη της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια ημέρα πριν από την τακτική συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχονται μπόρες και στην Αττική, οι πρώτες εκτιμήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Νέα πρόκληση από Τούρκο αναλυτή: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ιδιοκτησίας των Δωδεκανήσων»

Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Τετ α τετ με τη Βραζιλιάνα τοπ μόντελ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης