Πόλεμος στην Ουκρανία: Και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει όπλα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει όπλα

Σε συνέντευξή του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα παράσχει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar

macron
Μετά το γενναίο πακέτο στρατιωτικής στήριξης, 800 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε ο Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία, και η Γαλλία αποφάσισε να στείλει οπλικά συστήματα.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα παράσχει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar. «Θα συνεχίσουμε σε αυτήν τη διαδρομή της ενίσχυσης» σημείωσε ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, τη Μαριούπολη να θυμίζει πόλη-φάντασμα και τα ανατολικά να πλήττονται αδιάκοπα από τα ρωσικά πυρά, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωσε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 800 εκατ. δολαρίων.

Απελευθερώνοντας το σημαντικό αυτό πακέτο στήριξης, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε το εξής μήνυμα προς τον Ρώσο ομόλογό του: «Δεν θα επιτύχετε ποτέ την κατάληψη και την κυριαρχία στην ουκρανική επικράτεια».

Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν παραφράζοντας τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Θεόδωρου Ρούζβελτ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική (speak softly and carry a big stick), δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να μιλά ήρεμα και να μεταφέρει ένα... αντιαρματικό Javelin, από τα όπλα που έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις των ρωσικών τεθωρακισμένων.

Στο στρατιωτικό πακέτο στήριξης δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά.

Η οικονομική βοήθεια των 500 εκατ.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Ο Μπάιντεν διερωτήθηκε εάν πράγματι οι Ρώσοι κατέχουν τον έλεγχο ολόκληρης της Μαριούπολης, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διατρανώνουν ότι συνεχίζουν την αντίσταση στην κομβικής σημασίας πόλη.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι αναμένεται ένα τεράστιο κύμα έως και 7 εκατ. προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.

Το μήνυμα Ζελένσκι για το στρατιωτικό και οικονομικό πακέτο στήριξης

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την αμερικανική ηγεσία, γράφοντας τα εξής: «Είμαι ευγνώμων στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η βοήθεια χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Σώζει τις ζωές των υπερασπιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας φέρνει πιο κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης».

Η Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές ζημίες, με πολλές καταστροφές υποδομών, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν περιορισμένη δραστηριότητα. Η σύρραξη έχει επίσης επηρεάσει τον σημαντικό αγροτικό τομέα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι υπάρχει ανάγκη ενός ποσού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της οικονομίας της χώρας, δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Αθήνα - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Η αποκωδικοποίηση του βίντεο με τον Πούτιν: Γιατί δεν άφηνε το τραπέζι;

Βίντεο σοκ: Ο Τζόνι Ντεπ τύφλα στο μεθύσι διαλύει την κουζίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης