Γαλλικές εκλογές: Οι θεματικές ενότητες στο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λε Πεν - Πώς θα διεξαχθεί

Γαλλικές εκλογές: Οι θεματικές ενότητες στο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λε Πεν - Πώς θα διεξαχθεί

Επιθετική αναμένεται η Λε Πεν - Θα εστιάσει σε θέματα βιοτικού επιπέδου και μετανάστευσης - Ο Μακρόν θα εγκαλέσει την υποψήφια με την ακροδεξιά για τη στάση που τηρεί στο θέμα του ουκρανικού πολέμου

Macron-LePen-Ekloges
Αδειάζει η κλεψύδρα της παραμονής και οι δύο μονομάχοι για την προεδρία της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν, αναμετρώνται σε ένα κρίσιμης σημασίας ντιμπέιτ που αναμένεται να καθηλώσει εκατομμύρια κόσμου στις οθόνες. Η σημασία της αποψινής αναμέτρησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι οι αναποφάσιστοι, κάτι που φάνηκε ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον σχολιασμό γαλλικών μέσων ενημέρωσης, η υποψήφια με την ακροδεξιά αναμένεται να εστιάσει σε ζητήματα όπως αυτό του βιοτικού επιπέδου, σε μια περίοδο πολέμου στην Ουκρανία κι ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται.

Ο Μακρόν, από την άλλη πλευρά, θα εστιάσει στην πτώση του επιπέδου της ανεργίας αλλά και στις θετικές ενδείξεις για τη γαλλική οικονομία, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ αναμένεται να τονίσει και τον φιλορωσικό και αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό της Λε Πεν.

Προτού ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή 24 Απριλίου, η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν που έχει δείξει δημοσκόπηση είναι οι 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2017 ανέδειξε τον Μακρόν νικητή, με ποσοστό 66%, διατηρώντας ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι της Λε Πεν που συγκέντρωσε 34%.

Στο ντιμπέιτ θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικές ενότητες: Κόστος ζωής, κοινωνική πολιτική συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και της υγείας, περιβάλλον, οικονομία, εκπαίδευση, νόμος και τάξη, μετανάστευση και μεταρρυθμίσεις.

Πώς θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ

Κλείσιμο
Ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητηθεί πρώτο, ποιος θα λάβει πρώτος τον λόγο και που θα κάθονται οι δυο υποψήφιοι, επιλύθηκαν με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή, ενώ τη ζήτηση, που θα ξεκινήσει στις 10 ώρα Ελλάδας, θα συντονίσουν δυο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.

Εξαιρετικά προσεκτική ήταν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%. Το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί θα αφορά την αγοραστική δύναμη και τη διαφαινόμενη εξασθένησή της. Πρώτη θα λάβει τον λόγο η Λεπέν. Θα ακολουθήσουν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η προσφυγική κρίση, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.α.

Από τεχνική άποψη στο στούντιο Lendit 5 όπου θα λάβει χώρα η συζήτηση, θα υπάρχουν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους θα υπάρχει μια γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία θα χρησιμεύσει ως φόντο.

Η μεταξύ τους απόσταση θα είναι 2,5 μέτρα, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι θα είναι σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα δείχνουν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει, είναι μια αποφασιστική στιγμή για τους υποψηφίους, ακόμα κι αν καμία συζήτηση δεν έχει αντιστρέψει ποτέ την τάση των εκλογών», εξηγεί στην εφημερίδα Le Monde ο διευθυντής του TF1.

Επανάληψη του προηγούμενου ντιμπέιτ φοβάται η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν έχει εκφράσει την επιθυμία της η Γαλλία να εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, επιδιώκει προσέγγιση με τη Ρωσία (από την οποία έλαβε δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πήγε στο ταμείο του κόμματός της ) και θέλει να κατοχυρώσει την υπεροχή της γαλλικής νομοθεσίας έναντι της νομοθεσίας της ΕΕ.

Οι σύμβουλοι της Λεπέν, πάντως, ανησυχούν για την σημερινή της εμφάνιση καθώς είχαν ταρακουνηθεί από το τελευταίο ντιμπέιτ του 2017, στο οποίο η ακροδεξιά υποψήφια αναμετρήθηκε και πάλι με τον Μακρόν.

Πριν από πέντε χρόνια, η Λεπέν εμφανίστηκε απροετοίμαστη και είχε κακή απόδοση, γεγονός που την οδήγησε σε πτώση 6 έως 7 μονάδων στις δημοσκοπήσεις. «Το ντιμπέιτ ήταν μια αποτυχία για την οποία πλήρωσα πολύ βαρύ τίμημα», παραδέχτηκε η Λεπέν στο γαλλικό δίκτυο «France Info» τον Μάρτιο. Πάντως, έχει ορκιστεί να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Ωστόσο, η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς έχει τώρα ένα πλεονέκτημα σε αντίθεση με το 2017. Έχοντας διατελέσει πρόεδρος για πέντε χρόνια, ο Μακρόν απέκτησε πλέον «παρελθόν» στο οποίο η Λεπέν μπορεί να επιτεθεί, υπενθυμίζοντας στους τηλεθεατές τις αθετημένες υποσχέσεις της θητείας του με την ίδια να υπόσχεται αλλαγή και βελτίωση της καθημερινότητας των Γάλλων πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Tεστ DNA για τη Μαλένα και την Ίριδα θα ζητήσει o Μάνος Δασκαλάκης

Γιατρός-ήρωας γίνεται «ασπίδα» για τραυματισμένη Ουκρανή στο Χάρκοβο - Δείτε βίντεο

Μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά F-16 πάνω από Ζουράφα, Παναγιά και Οινούσσες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης