Γαλλικές εκλογές: Η σημερινή τηλεμαχία Μακρόν – Λεπέν θα «κρίνει» τον επόμενο πρόεδρο

Γαλλικές εκλογές: Η σημερινή τηλεμαχία Μακρόν – Λεπέν θα «κρίνει» τον επόμενο πρόεδρο

Ο Μακρόν με τον αέρα του νικητή θα προωθήσει το αριστερό και οικολογικό του προφίλ ενώ η Λεπέν θα αποστασιοποιηθεί από τις αντιμεταναστευτικές της πολιτικές – Στόχος να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της Κυριακής

macron_lepen1
Κολλημένοι στις οθόνες τους θα είναι σήμερα οι Γάλλοι ψηφοφόροι για την κρίσιμη τηλεμαχία των δυο μονομάχων- Μακρόν και Λεπέν- που θα διεκδικήσουν με νύχια και με δόντια την προεδρία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στις 10.μ.μ ώρα Ελλάδος, ο ένοικος των Ηλυσίων, Εμανουέλ Μακρόν, θα εμφανιστεί με τον αέρα του νικητή απέναντι στη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, λίγα 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 24ης Απριλίου.

Μακρόν και Λεπέν διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους δημοσιογράφους Λεά Σαλαμέ του δικτύου «France 2«, και Ζιλ Μπουλό του «TF1» να συντονίζουν την τηλεμαχία που αναμένεται να διαρκέσει 2,5 ώρες. Σε απόσταση 4 μέτρων από τους υποψηφίους θα κάθονται οι δυο Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Οι στόχοι του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσει να δείξει ότι είναι άμεσος και προσιτός, καθώς αντιμετωπίζει συχνά κατηγορίες για υπεροψία και αλαζονεία και ότι δεν έχει επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Πολλές φορές, το ύφος του πρώην επενδυτικού τραπεζίτη τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση στο παρελθόν.

Επιθετική αναμένεται η Λεπέν

Από την πλευρά της, η κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς αναμένεται να είναι «επιθετική», να αυτοπαρουσιαστεί ως η υπερασπίστρια των καταπιεσμένων εργαζόμενων και να σκιαγραφήσει τον πολιτικό της αντίπαλο ως ένα πρόσωπο που ανήκει στην ελίτ και θα θέσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις πάνω από τα γαλλικά νοικοκυριά.

Οι αναποφάσιστοι Γάλλοι θα είναι πιθανότατα αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από την εμφάνιση των δυο μονομάχων και μπορεί σήμερα να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα εμπιστευτούν την Κυριακή, 24 Απριλίου.

Είναι βέβαιο ότι, η υποψήφια της γαλλικής Ακροδεξιάς θα κληθεί να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ περίπου από τους ευρωπαϊκούς πόρους κατά την διάρκεια της θητείας ευρωβουλευτών του κόμματός της.

Η κατηγορία διατυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), σύμφωνα με νέα έκθεση που αποκαλύφθηκε από την γαλλική ενημερωτική ιστοσελίδα Mediapart και έχει παραδοθεί στην γαλλική δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
Η ακροδεξιά Λεπέν, θαυμάστρια του Πούτιν με ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, θα προσπαθήσει επίσης να πείσει τους τηλεθεατές ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίνει δεκάρα για την αγοραστική δυνατότητα των Γάλλων.

Παρά το προβάδισμα ο Μακρόν φοβάται την αποχή

Εκτός από την αγοραστική δύναμη, τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή τηλεμαχία είναι η ασφάλεια, θέματα που αφορούν τη νεολαία, η εξωτερική πολιτική, η ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον, το κοινωνικό μοντέλο και η διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Μακρόν, αν και προηγείται με δέκα μονάδες σε αρκετές δημοσκοπήσεις, δεν έχει πολλά περιθώρια για εφησυχασμό, δεδομένου του κινδύνου ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι του ιστορικού στελέχους των «Ανυπότακτων», Ζαν Λικ Μελανσόν μπορεί να αποφασίσουν να απόσχουν αντί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion 2022 που διεξήγαγε η εταιρεία Elabe για το δίκτυο BFMTV, ο Μακρόν συγκεντρώνει πλέον το 54,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 45,5% για την επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού».

Επανάληψη του προηγούμενου ντιμπέιτ φοβάται η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν έχει εκφράσει την επιθυμία της η Γαλλία να εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, επιδιώκει προσέγγιση με τη Ρωσία (από την οποία έλαβε δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πήγε στο ταμείο του κόμματός της ) και θέλει να κατοχυρώσει την υπεροχή της γαλλικής νομοθεσίας έναντι της νομοθεσίας της ΕΕ.

Οι σύμβουλοι της Λεπέν, πάντως, ανησυχούν για την σημερινή της εμφάνιση καθώς είχαν ταρακουνηθεί από το τελευταίο ντιμπέιτ του 2017, στο οποίο η ακροδεξιά υποψήφια αναμετρήθηκε και πάλι με τον Μακρόν.

Πριν από πέντε χρόνια, η Λεπέν εμφανίστηκε απροετοίμαστη και είχε κακή απόδοση, γεγονός που την οδήγησε σε πτώση 6 έως 7 μονάδων στις δημοσκοπήσεις. «Το ντιμπέιτ ήταν μια αποτυχία για την οποία πλήρωσα πολύ βαρύ τίμημα», παραδέχτηκε η Λεπέν στο γαλλικό δίκτυο «France Info» τον Μάρτιο. Πάντως, έχει ορκιστεί να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Ωστόσο, η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς έχει τώρα ένα πλεονέκτημα σε αντίθεση με το 2017. Έχοντας διατελέσει πρόεδρος για πέντε χρόνια, ο Μακρόν απέκτησε πλέον «παρελθόν» στο οποίο η Λεπέν μπορεί να επιτεθεί, υπενθυμίζοντας στους τηλεθεατές τις αθετημένες υποσχέσεις της θητείας του με την ίδια να υπόσχεται αλλαγή και βελτίωση της καθημερινότητας των Γάλλων πολιτών.




Ειδήσεις σήμερα:

Φόβοι ότι Ρώσοι στρατεύσιμοι έχασαν την ζωή τους από τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου Moskva

Η απάντηση του πρίγκιπα Χάρι στη συνέντευξη στο ΝΒC, για το αν του λείπει ο αδερφός του και ο πατέρας του

Τέλος εποχής για τα ελληνικά γαρίφαλα που εξαφανίστηκαν μετά τα κλειστά μπουζούκια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης