Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα αγωνίας στην Οδησσό - Φόβοι για ρωσική απόβαση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα αγωνίας στην Οδησσό - Φόβοι για ρωσική απόβαση

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πόλη - Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι της πόλης 14 αποβατικά σκάφη του ρωσικού ναυτικού - 90 οβίδες έριξε ρωσικό πλοίο, λένε οι Ουκρανοί - Τουλάχιστον 600 κατεστραμμένα κτίρια στο Χάρκοβο

odessa-ukr-tank-0
Σε κατάσταση άμυνας εξακολουθεί να βρίσκεται για ακόμα ένα 24ωρο η Οδησσός την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημά του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο βομβαρδίστηκαν δύο οικισμοί κοντά στη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για δύο τραυματίες.

Όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές τα ρωσικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος και τη θάλασσα ενώ συνολικά φέρεται να έπεσαν περίπου 90 οβίδες. Αυτό το γεγονός ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους Ουκρανούς επιτελείς καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζουν απόβαση είτε για απόψε το βράδυ είτε για τις επόμενες ώρες. 

Είναι ενδεικτικό ότι ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του Naval News παρατήρησαν την κίνηση 14 πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου διά μέσου δορυφορικών φωτογραφιών. Τα πολεμικά πλοία έπλευσαν σε δύο ομάδες νότια της γραμμής των αποβατικών πλοίων.
Η βόρεια ομάδα αποτελείται από ένα πλοίο που φαίνεται να μοιάζει είτε με ρυμουλκό είτε με ναρκαλιευτικό, δύο μεγάλα σκάφη προσγείωσης Project 775, ένα ρυμουλκό και ακόμη ένα σκάφος προσγείωσης Project 775.

Η δεύτερη ομάδα που βρίσκεται ανάμεσα στις άλλες δύο, κινείται σε σχήμα τετραγώνου. Πιθανότατα η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από κορβέτες που φέρουν πυραύλους. Στη νότια ομάδα εθεάθη να βρίσκεται το καταδρομικό Moskva, το οποίο συνοδευόταν από δύο μεγάλα αποβατικά καράβια Project 1171 (κλάσης Tapir).

Κλείσιμο
Μάλιστα  στη συγκεκριμένη ομάδα, οι ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν την κίνηση του μεγάλου αποβατικού πλοίου Pyotr Morgunov από τον Βόρειο Στόλο του Ρωσικού Ναυτικού, που συνήθως σταθμεύει στο λιμάνι Σεβερομόρσκ στην περιοχή Μούρμανσκ.

Σημειώνεται πως το  Μικολάιβ που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Οδησσό, δέχεται συνεχείς ρωσικές επιθέσεις για πάνω από μια εβδομάδα με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση. Μάλιστα σε πολλά σημεία των δρόμων της πόλης συναντά κανείς οδοφρράγματα, λάστιχα αυτοκινήτου και βόμβες μολότοφ. Παράλληλα το απόγευμα της Τρίτης ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου επτά νεκροί και τρεις τραυματίες. 

Τουλάχιστον 600 κατεστραμμένα κτίρια στο Χάρκοβο 

Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση. Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Τις τελευταίες ημέρες, τα περίχωρα του Κιέβου αλλά και  η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα δέχονται πυραυλικές επιθέσεις, τη στιγμή που πόλεις σε ανατολική και νότια Ουκρανάι θυμίζουν ρημαγμένα τοπία. 

Επτά νεκροί βρέθηκαν σε σχολείο που βομβαρδίστηκε την Κυριακή στο Μικολάγιφ

Επτά νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου στην περιοχή του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανασύρθηκαν επίσης τρεις τραυματίες. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο έχει ολοκληρωθεί.

Ρώσοι κατέλαβαν νοσοκομείο στη Μαριούπολη και κρατούν ομήρους εργαζόμενους και ασθενείς

Υπό ρωσική ομηρεία βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του προσωπικού του μεγαλύτερου νοσοκομείου της ΜαριούποληςΣύμφωνα με αξιωματούχους, λίγες ημέρες μετά τη φονική επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης τέθηκε υπό κατάληψη και 400 ασθενείς και προσωπικό αντιμετωπίζονται ως όμηροι. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πάβλο Κυριλένκο, το περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας στα δυτικά προάστια της Μαριούπολης καταστράφηκε σχεδόν τις προάλλες, όμως το προσωπικό συνέχισε να περιθάλπει ασθενείς στο υπόγειο.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι σύμφωνα με εργαζόμενο στη δομή «οι Ρώσοι ανάγκασαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε».

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι Ρώσοι στρατιώτες απειλούν να πυροβολήσουν όποιον τολμήσει να φύγει από το νοσοκομείο. Όποιος αποχωρεί έχει δεχθεί πυροβολισμούς και έχει τραυματιστεί.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο περιφερειάρχης αναφέρει ότι είναι αδύνατον να βγει κανείς από το νοσοκομείο, ενώ παρέθεσε όσα του είπε εργαζόμενος.

«Είναι αδύνατον να βγει κανείς από το νοσοκομείο. Υπάρχουν δυνατοί πυροβολισμοί, καθόμαστε στο υπόγειο. Τα οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν εδώ και δύο ημέρες. Πολυώροφα κτήρια καίγονται τριγύρω. Ρώσοι ανάγκασαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε» γράφει ο εργαζόμενος. Σύμφωνα με τον Κιριλένκο το νοσοκομείο «πρακτικά καταστράφηκε» πριν από αρκετές ημέρες.

Άρμα μάχης πυροβολεί εν ψυχρώ πεζό στη Μαριούπολη

Ένα ακόμη βίντεο που αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Στο εν λόγω στιγμιότυπο διακρίνεται ένας πολίτης να περπατά στον δρόμο. Οι χειριστές του άρματος τον εντοπίζουν και τον πυροβολούν.

Βίντεο

Το βίντεο διακινείται τις τελευταίες ώρες στα κανάλια του Telegram με το ναζιστικό τάγμα του Αζοφ να υποστηρίζει πως πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που δολοφονείται εν ψυχρώ από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη.

Πάνω από 100 λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι 

Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πολιορκούμενη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία με προορισμό μια ασφαλή περιοχή ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Συνολικά περισσότερα από 100 λεωφορεία ταξιδεύουν σε δύο διαφορετικές οχηματοπομπές, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ ημών και του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τζέισον Στραζιούσο.

Τα λεωφορεία πορεύονται προς την Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν απευθείας σε αυτό τον προορισμό, είπε, σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά έδωσε το πράσινο φως για την απομάκρυνση αμάχων.

«Γειώνει» τους Ουκρανούς ο Πούτιν - «Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή αφοσίωση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης»

Νέο «παράθυρο» αισιοδοξίας φάνηκε να ανοίγει από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με στόχο την κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ιχόρ Ζόβκα, οι σημερινές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός ήταν «περισσότερο εποικοδομητικές».

Αυτή την τοποθέτηση μετέφερε μέσω Telegram ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκερασένκο. «Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα: Ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο πρόεδρός μας θα πρέπει να υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της» σημειώνει ο άνθρωπος του Ζελένσκι.

Ο Ζόβκα είπε ακόμη ότι οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας αισθάνονται «συγκρατημένα αισιόδοξοι» μετά τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι θα είναι απαραίτητο να συναντηθούν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Τις ελπίδες των Ουκρανών, πάντως, έσπευσε να... γειώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε αυτήν αναφέρεται πως ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τους όρους που θέτει η Μόσχα για μια συμφωνία και υπογράμμισε ότι το Κίεβο δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, δήλωνε ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν για σήμερα, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις. Έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις και θεμελιώδεις αντιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, «έβλεπε» ωστόσο ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνεχιστούν αύριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Την ενοχή της Δούρου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα ζήτησε η εισαγγελέας

Ο Ιερώνυμος τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη για περαστικά από τον κορωνοϊό

Βαρβιτσιώτης: Καμιά ανοχή σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να επαναχαράξουν τα σύνορα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης