Εισβολή στην Ουκρανία: Τις πληγές του μετρά το Χάρκοβο με τουλάχιστον 600 κατεστραμμένα κτίρια

Εισβολή στην Ουκρανία: Τις πληγές του μετρά το Χάρκοβο με τουλάχιστον 600 κατεστραμμένα κτίρια

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στη Μαριούπολη - Ρώσοι κατέλαβαν νοσοκομείο στην πόλη και κρατούν ομήρους εργαζόμενους και ασθενείς - Επτά νεκροί βρέθηκαν σε σχολείο που βομβαρδίστηκε στο Μικολάγιφ

068_AA_10032022_643088
Ακάθεκτοι οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, ενώ η Τρίτη ήταν ημέρα διεξαγωγής νέου γύρου διμερών συνομιλιών. Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Τις τελευταίες ημέρες, τα περίχωρα του Κιέβου αλλά και  η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα δέχονται πυραυλικές επιθέσεις, τη στιγμή που πόλεις σε ανατολική και νότια Ουκρανάι θυμίζουν ρημαγμένα τοπία. 

Επτά νεκροί βρέθηκαν σε σχολείο που βομβαρδίστηκε την Κυριακή στο Μικολάγιφ

Επτά νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου στην περιοχή του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανασύρθηκαν επίσης τρεις τραυματίες. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο έχει ολοκληρωθεί.

Ρώσοι κατέλαβαν νοσοκομείο στη Μαριούπολη και κρατούν ομήρους εργαζόμενους και ασθενείς

Υπό ρωσική ομηρεία βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του προσωπικού του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, λίγες ημέρες μετά τη φονική επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης τέθηκε υπό κατάληψη και 400 ασθενείς και προσωπικό αντιμετωπίζονται ως όμηροι. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πάβλο Κυριλένκο, το περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας στα δυτικά προάστια της Μαριούπολης καταστράφηκε σχεδόν τις προάλλες, όμως το προσωπικό συνέχισε να περιθάλπει ασθενείς στο υπόγειο.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι σύμφωνα με εργαζόμενο στη δομή «οι Ρώσοι ανάγκασαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε».

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι Ρώσοι στρατιώτες απειλούν να πυροβολήσουν όποιον τολμήσει να φύγει από το νοσοκομείο. Όποιος αποχωρεί έχει δεχθεί πυροβολισμούς και έχει τραυματιστεί.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο περιφερειάρχης αναφέρει ότι είναι αδύνατον να βγει κανείς από το νοσοκομείο, ενώ παρέθεσε όσα του είπε εργαζόμενος.

«Είναι αδύνατον να βγει κανείς από το νοσοκομείο. Υπάρχουν δυνατοί πυροβολισμοί, καθόμαστε στο υπόγειο. Τα οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν εδώ και δύο ημέρες. Πολυώροφα κτήρια καίγονται τριγύρω. Ρώσοι ανάγκασαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε» γράφει ο εργαζόμενος.

Σύμφωνα με τον Κιριλένκο το νοσοκομείο «πρακτικά καταστράφηκε» πριν από αρκετές ημέρες.

Πάνω από 100 λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι της Ουκρανίας

Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πολιορκούμενη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία με προορισμό μια ασφαλή περιοχή ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Συνολικά περισσότερα από 100 λεωφορεία ταξιδεύουν σε δύο διαφορετικές οχηματοπομπές, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ ημών και του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τζέισον Στραζιούσο.

Τα λεωφορεία πορεύονται προς την Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν απευθείας σε αυτό τον προορισμό, είπε, σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά έδωσε το πράσινο φως για την απομάκρυνση αμάχων.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις φλόγες τρεις πολυκατοικίες στο Κίεβο μετά από νέο «γύρο» ρωσικών βομβαρδισμών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η υπόγεια συμμαχία Μόσχας - Πεκίνου και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Κίνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντρέι Μπιλιέτσκι vs Ραμζάν Καντίροφ - Δύο «μακελάρηδες» μονομαχούν στην ίδια χώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης