Η Δύση ετοιμάζεται για ρωσική εισβολή, «θα επιβληθούν κυρώσεις στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα» τονίζει η Κομισιόν

Η Δύση ετοιμάζεται για ρωσική εισβολή, «θα επιβληθούν κυρώσεις στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα» τονίζει η Κομισιόν

Οι κυρώσεις θα πλήξουν και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

ucrania-russia
Όσο περνούν οι μέρες κι ενώ οι ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα είναι εύθραυστες και η εκδήλωση της πυρκαγιάς κρίνεται από κάθε κίνηση, η Δύση σχεδιάζει την πολιτική της σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.

Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν από κοινού «γρήγορες και δραστικές» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, «σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Αντρζέι Ντούντα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Χεμπεστράιτ κάνει λόγο για «σημαντική ανταλλαγή απόψεων για την πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία».

Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, «έχουν ως στόχο την παρακίνηση της Μόσχας στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης». Το θέμα είναι «να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», καταλήγει.


Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του εν μέσω μιας ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μιας πιο μακροπρόθεσμης παρουσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο της Ρουμανίας σε μια στρατιωτική αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία όπου αναπτύσσονται επιπρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων υπογραμμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ευρώπης.

«Υπάρχει μια εν εξελίξει ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Έχουμε αυξήσει επίσης την ετοιμότητα της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αυτά τα στρατεύματα είναι στις βάσεις των χωρών τους, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα οπουδήποτε στη συμμαχία αν χρειαστεί».

Μπλίνκεν: Συνεχίζεται η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Νέες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα και μια εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Κλείσιμο
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη έπειτα από μια συνάντηση του Quad -του σχηματισμού τετραμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία- ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία.  Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, (...) μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε.

Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να την εγκαταλείψουν «τώρα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Πέμπτη τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν άμεσα, λόγω του ενδεχομένου να γίνει ρωσική στρατιωτική εισβολή, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να «γίνει παλαβή πολύ γρήγορα».

«Οι αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα. Έχουμε μπροστά μας έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου», τόνισε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό.

«Πρόκειται για πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα μπορεί να γίνουν παλαβά πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο αρχηγός του κράτους είπε πως δεν θα ανέπτυσσε τον αμερικανικό στρατό στο πεδίο στην Ουκρανία, για να επιχειρήσει ή για να απομακρύνει Αμερικανούς, εάν γινόταν η υποτιθέμενη ρωσική εισβολή.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με έξι θέσεις αιμοκάθαρσης απέκτησε το νοσοκομείο της Ικαρίας

Με φανταστική εμφάνιση στους «4» στην Αγία Πετρούπολη η Σάκκαρη-Δείτε βίντεο

Τοπικές βροχές αύριο από το απόγευμα και με μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης