Βρετανία: Στην «απομόνωση» ο πρίγκιπας Άντριου, η Ελισάβετ τον παύει από τα καθήκοντά του

Βρετανία: Στην «απομόνωση» ο πρίγκιπας Άντριου, η Ελισάβετ τον παύει από τα καθήκοντά του

Αποστάσεις παίρνει η βασιλική οικογένεια 

andrew-0
Ισχυρές ήταν οι δονήσεις από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σχέση του γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Άντριου, με τον καταδικασθέντα παιδόφιλο, Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε στο κελί του. Τα απόνερα των αποκαλύψεων ταρακούνησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, το Μπάκιγχαμ, ενώ την ίδια ώρα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης «έχυσαν» πολύ μελάνι για τις στενές επαφές του παιδεραστή με τον Άντριου. Στο φως της δημοσιότητας και η εμπλοκή του πρίγκιπα στα σεξουαλικά σκάνδαλα υπό τον ρόλο του θύτη.

Με ανακοίνωσή του το παλάτι δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα και δείχνει ότι παίρνει αποστάσεις ασφαλείας από την πολύκροτη υπόθεση. Καθιστά, δε, σαφές πως ο Άντριου θα απέχει από τα πριγκιπικά του καθήκοντα και θα αντιμετωπιστεί όσον αφορά στις κατηγορίες για βιασμό, χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση, ως κανονικός πολίτης.
Αυτό σημαίνει ότι ο Άντριου χάνει τους στρατιωτικούς του τίλους, ενώ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον τίτλο της Βασιλικής Υψηλότητας.

Η τελευταία απόφαση του παλατιού φέρει ειδική σημειολογία καθώς δημοσιοποιείται ενώ έχει πάρει διαστάσεις το θέμα της καταγγελίας της Βιρτζίνια Τζιούφρε σε βάρος του Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ακόμη ανήλικη, ειδικότερα 17 ετών.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αποφάσισαν να καταγγείλλουν με τον δικό τους τρόπο τη στάση του «άτακτου» δούκα του Γιορκ. Σε τελευταία ανακοίνωσή τους, ειδικότερα, σημειώνονται τα εξής: «Με την έγκριση της βασίλισσας, οι στρατιωτικοί τίτλοι του Δούκα και οι βασιλικές του ιδιότητες επιστράφηκαν στη βασίλισσα. Ο Δούκας του Γιορκ δεν θα αναλαμβάνει δημόσια καθήκοντα και θα αντιμετωπιστεί στην υπόθεση όπως οποιοδήποτε άλλος ιδιώτης».

Σημειώνεται ότι Άντριου είχε υπηρετήσει ως πιλότος μαχητικού ελικοπτέρου για το Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Φώκλαντ. Πριν από λίγο διάστημα, το παλάτι είχε δηλώσει ότι τα στρατιωτικά αξιώματα του δούκα ήταν υπό εξέταση μετά την παραίτησή του από τα δημόσια καθήκοντά του το 2019.

Ωστόσο, διατηρούσε ακόμα τίτλους, αφήνοντας την ίδια στιγμή οκτώ βρετανικά αξιώματα, ανάμεσα στα οποία οι Φρουροί Γρεναδιέρων.

Πιέσεις δέχτηκε η βασίλισσα Ελισάβετ όταν πριν από λίγες ώρες πάνω από 150 βετεράνοι στρατιωτικοί εξέφρασαν την οργή τους, με επιστολή στην οποία ζητούσαν την αποπομπή του δούκα από τις τιμητικές στρατιωτικές θέσεις.

Απέτυχε η προσπάθεια να απορριφθεί η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ

Κλείσιμο
Τέλος στις κωλυσιεργίες του πρίγκιπα Άντριου έβαλε ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης, που έκρινε ότι οι αστικές αξιώσεις της Βιρτζίνια Τζιούφρε εις βάρος του μπορούν να προχωρήσουν.

Η Τζιούφρε έχει καταγγείλει ότι ο αυτόχειρας Τζέφρι Έπσταϊν και η Γκισλέιν Μάξουελ την κακοποίησαν σεξουαλικά και την ανάγκασαν σε ερωτική επαφή με τον δούκα του Γιορκ όταν ήταν 17 ετών. Στις 9 Αυγούστου, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του πρίγκιπα, καταγγέλλοντας επίθεση και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικών βλαβών.

Η νομική ομάδα του πρίγκιπα Άντριου υποστήριξε ότι ο συμβιβασμός της Τζιούφρε με τον Έπσταϊν το 2009 τον προστατεύει. Ο διακανονισμός, που αποσφραγίστηκε στις 3 Ιανουαρίου, απέφερε στην Τζιούφρε 500.00 δολάρια, ενώ περιλάμβανε ρήτρα υπέρ πιθανών άλλων δυνητικά κατηγορουμένων.

Ο δικαστής στην απορριπτική του απόφαση έκρινε ότι θα ήταν πρόωρο να εξεταστούν οι προσπάθειες του πρίγκιπα να αμφισβητήσει τις καταγγελίες της Τζιούφρε. «Ο νόμος απαγορεύει στο δικαστήριο να εξετάσει, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, τις προσπάθειες του κατηγορουμένου να αμφισβητήσει την αλήθεια των ισχυρισμών της Τζιούφρε παρόλο που οι προσπάθειες θα είναι επιτρεπτές στη δίκη», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει επί της συμφωνίας διακανονισμού που υπέγραψαν το 2009 ο Τζέφρι Έπσταϊν και η Τζιούφρε.

Δικηγόρος του Πινοσέτ στη νομική ομάδα του πρίγκιπα Άντριου

Με νύχια και με δόντια θα αγωνιστεί η κοντομαλλούσα δικηγόρος, Κλερ Μοντγκόμερι για να απαλλάξει τον Άντριου από τις καταγγελίες της Βιρτζίνια Τζιούφρει για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικη.

Το όνομά της είναι γνωστό και μη εξαιρετέο στους νομικούς κύκλους της γηραιάς αλβιώνας από την ιστορική δίκη του Αουγκούστο Πινοσέτ το 2000 στο Λονδίνο.

Η Κλερ ήταν δικηγόρος του Χιλιανού πρώην δικτάτορα που διεξήχθη στη βρετανική πρωτεύουσα προτρέποντας τους δικαστές-λόρδους να σκεφτούν πολύ σοβαρά «αν θα πρέπει το δικαστήριο να αναμειχθεί στην εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των νομικών διαδικασιών και της εθνικής σταθερότητας».

Ο Πινοσέτ, παρόλο που είχε υποστηρίξει την Αγγλία στον πόλεμο με την Αργεντινή, τον Οκτώβριο του 1998 συνελήφθη στο Λονδίνο, μετά από επίσκεψη του σε ιδιωτική κλινική με σκοπό να υποβληθεί σε επέμβαση.

Η Ισπανία είχε εκδώσει σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης με κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια των πολιτικών του αντιπάλων.

Τελικά όμως η Αγγλία στις 2 Μαρτίου του 2000 επέστρεψε τον Πινοσέτ στην Χιλή αντί να τον παραδώσει στην Ισπανία με το επιχείρημα της κλονισμένης υγείας του.
Τότε ήταν που η Μοντγκόμερι έπεισε τους δικαστές να μην αναμειχθούν στην υπόθεση και να τον στείλουν πίσω στην πατρίδα του.

Το βασικό της επιχείρημα ήταν, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έπρεπε να απελευθερώσει τον πρώην δικτάτορα της Χιλής καθώς τα βασανιστήρια και η ομηρεία δεν αποτελούν διεθνή εγκλήματα αλλά εθνικά εγκλήματα.

«Είναι εγκλήματα που εγείρουν διεθνή ανησυχία, κάτι που δεν είναι το ίδιο», είχε πει η δικηγόρος Μοντγκόμερι απευθυνόμενη σε επιτροπή επτά δικαστών στη Βουλή των Λόρδων. 


Ειδήσεις σήμερα:

Φοβερό τροχαίο με Ferrari στη Βούλα - Νεκρός ο 35χρονος οδηγός της - Δείτε βίντεο

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Το FBI συνέλαβε τον ιδρυτή της ακροδεξιάς οργάνωσης «Oath Keepers»

Στοιχεία για θυρίδες σε τράπεζα του εξωτερικού προαναγγέλλει η χήρα Τσοχατζόπουλου

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης