Βρετανία: Δικηγόρος του Πινοσέτ στη νομική ομάδα του πρίγκιπα Άντριου

Βρετανία: Δικηγόρος του Πινοσέτ στη νομική ομάδα του πρίγκιπα Άντριου

Η Κλερ Μοντγκόμερι θα βάλει τα δυνατά της για να τον βγάλει «καθαρό» από τις καταγγελίες της Βιρτζίνια Τζιούφρει για βιασμό όταν ήταν ανήλικη

prigkipasandriou
Με νύχια και με δόντια θα αγωνιστεί η κοντομαλλούσα δικηγόρος, Κλερ Μοντγκόμερι για να απαλλάξει τον Βρετανό πρίγκιπα Άντριου από τις καταγγελίες της Βιρτζίνια Τζιούφρει για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικη.

Το όνομά της είναι γνωστό και μη εξαιρετέο στους νομικούς κύκλους της γηραιάς αλβιώνας από την ιστορική δίκη του Αουγκούστο Πινοσέτ το 2000 στο Λονδίνο.

Η Κλερ ήταν δικηγόρος του Χιλιανού πρώην δικτάτορα που διεξήχθη στη βρετανική πρωτεύουσα προτρέποντας τους δικαστές-λόρδους να σκεφτούν πολύ σοβαρά «αν θα πρέπει το δικαστήριο να αναμειχθεί στην εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των νομικών διαδικασιών και της εθνικής σταθερότητας».

Ο Πινοσέτ, παρόλο που είχε υποστηρίξει την Αγγλία στον πόλεμο με την Αργεντινή, τον Οκτώβριο του 1998 συνελήφθη στο Λονδίνο, μετά από επίσκεψη του σε ιδιωτική κλινική με σκοπό να υποβληθεί σε επέμβαση.

Η Ισπανία είχε εκδώσει σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης με κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια των πολιτικών του αντιπάλων.

Τελικά όμως η Αγγλία στις 2 Μαρτίου του 2000 επέστρεψε τον Πινοσέτ στην Χιλή αντί να τον παραδώσει στην Ισπανία με το επιχείρημα της κλονισμένης υγείας του.
Κλείσιμο
Τότε ήταν που η Μοντγκόμερι έπεισε τους δικαστές να μην αναμειχθούν στην υπόθεση και να τον στείλουν πίσω στην πατρίδα του.

Το βασικό της επιχείρημα ήταν, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έπρεπε να απελευθερώσει τον πρώην δικτάτορα της Χιλής καθώς τα βασανιστήρια και η ομηρεία δεν αποτελούν διεθνή εγκλήματα αλλά εθνικά εγκλήματα..

«Είναι εγκλήματα που εγείρουν διεθνή ανησυχία, κάτι που δεν είναι το ίδιο», είχε πει η δικηγόρος Μοντγκόμερι απευθυνόμενη σε επιτροπή επτά δικαστών στη Βουλή των Λόρδων. «Είναι εθνικά εγκλήματα».

Σήμερα, η Μοντγκόμερι και οι υπόλοιποι δικηγόροι που ανήκουν στη νομική ομάδα του πρίγκιπα Άντριου δήλωσαν ότι δεν θα προβούν σε κάποιο σχόλιο μετά την αποτυχία των συνηγόρων του να πείσουν έναν δικαστή στις ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή της Βιρτζίνια Τζιούφρει που τον κατηγορεί ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών.

Χθες, ο Αμερικανός δικαστής Λιούις Κάπλαν ανέφερε πως η 38χρονη σήμερα Τζιούφρει, μπορεί να προβάλει απαιτήσεις για το ότι ο πρίγκιπας Άντριου τη χτύπησε και της προκάλεσε εσκεμμένα ψυχική δυσφορία ενώ ο μεγαλοεπενδυτής και παιδόφιλος φίλος του, Τζέφρι Επστάιν την εκμεταλλευόταν σεξουαλικά.

Ο 61χρονος πρίγκιπας, δευτερότοκος γιος της 95χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, αρνείται τις κατηγορίες της Τζιούφρει ότι την ανάγκασε να κάνει σεξ πριν από δύο δεκαετίες στην οικία της πρώην συντρόφου του Επστάιν, Γκισλέιν Μάξγουελ και ότι την κακοποίησε σε δύο επαύλεις του πάμπλουτου Αμερικανού.

Η απόφαση του δικαστή σημαίνει πως ο πρίγκιπας Άντριου μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος σε δίκη που θα μπορούσε να ξεκινήσει την Άνοιξη, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός με την Βιρτζίνια Τζιούφρει.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ο πρίγκιπας Άντριου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δημόσια καθήκοντά του το 2019 λόγω των διασυνδέσεών του με τον Αμερικανό χρηματιστή Έπσταιν και έπειτα από μια ολέθρια συνέντευξη στην τηλεόραση του BBC που οδήγησε στη γελοιοποίησή του και σε περαιτέρω ερωτήματα.

Χθες, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι δεν θα προβούν σε σχόλιο για ένα νομικό ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.




Ειδήσεις σήμερα:

Οικονόμου απαντά στην Άγκυρα: Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται

Μετάλλαξη «Omicron»: Αυτό είναι τo πιο ανησυχητικό και άγνωστο μέχρι σήμερα προειδοποιητικό σημάδι

Σύλληψη Γεωργιανού: Έπιασαν λάθος άνθρωπο για τη δολοφονία του μαφιόζου Σολόνικ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης