Σκόπια: Αισιοδοξούν πως η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα άρει το βέτο για την Ε.Ε.

Σκόπια: Αισιοδοξούν πως η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα άρει το βέτο για την Ε.Ε.

Θετικές οι πρώτες δηλώσεις του πιθανού νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας  Κιρίλ Πέτκοφ - Ωστόσο θα πρέπει να σχηματιστεί πρώτα κυβέρνηση και να μπει «πάγος» στις ακραίες φωνές που επιμένουν σε σκληρή γραμμή κατά των γειτόνων

petkov1
Η νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Βουλγαρία, με την επικράτηση του νέου κεντρώου κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» των Πέτκοφ και Βασίλεφ, δημιουργούν ελπίδες στα Σκόπια, για άρση του αδιεξόδου στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε. εξαιτίας του βουλγαρικού «βέτο».

Το γεγονός πως φαίνεται πως θα υπάρξει επιτέλους σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης στην Σόφια, μετά από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες στις αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, καθώς και η απομάκρυνση του GERB του Μπόικο Μπορίσοφ και του εθνικιστικού VMRO-BND του Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ -που υπέστη εκλογική πανωλεθρία- φέρνουν χαμόγελα συγκρατημένης αισιοδοξίας στα Σκόπια και στην «λαβωμένη» κυβέρνηση Ζάεφ που ακόμη αναζητά τρόπους να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

O Κιρίλ Πέτκοφ, πιθανός νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε μια νέα, σύγχρονη προσέγγιση που, αντί για την ιστορία, θα μετατοπίσει το επίκεντρο του θέματος στη διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία στους τομείς στους οποίους υπάρχει συγκεκριμένη συνεργασία και ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων.

Mε δηλώσεις του ο ίδιος, σχολίασε ότι η Βουλγαρία πρέπει να διεξάγει έναν εργασιακό διάλογο με τους γείτονες της, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όχι μόνο ιστορικοί αλλά και άνθρωποι από την οικονομία και τον πολιτισμό, τονίζοντας πως «αντί για ιστορία ας μιλήσουμε γιατί δεν υπάρχει αεροπορική εταιρεία που να πετάει απευθείας από τη Σόφια προς τα Σκόπια και όχι μέσω Βιέννης» όπως συμβαίνει σήμερα.

Στα Σκόπια, η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, εκτίμησε ως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις Πέτκοφ, προσθέτοντας πως υποστηρίζει έναν νέο τύπο διαλόγου από τον οποίο θα ωφεληθούν και οι δύο χώρες.

Ωστόσο, για ξεμπλοκαριστεί η σημερινή στασιμότητα, και να λάβουν στην προσεχή σύνοδο τα Σκόπια «πράσινο φως» από την Ε.Ε., είναι αναγκαίο να σχηματιστεί έως τότε νέα κυβέρνηση στη Σόφια και να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις που θα βάλουν τέλος στο βουλγαρικό «φρένο» της πορείας των Σκοπίων προς την Ε.Ε.

Ορισμένοι θεωρούν και πως η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, σε συνεννόηση με τα κόμματα που θα σχηματίσουν τη νέα πλειοψηφία, αλλά θα πρέπει να περιοριστούν οι ακραίες φωνές που επιμένουν σε σκληρή γραμμή κατά των γειτόνων. Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την ηγεσία του εθνικιστικού VMRO-BND, που υπέστη δεινή ήττα, ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας, να μην υποχωρήσουν απέναντι στα Σκόπια, εμμένοντας στο «βέτο».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Stop» στα νέα μέτρα όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί – Ο σχεδιασμός έως τα Χριστούγεννα

Τα κέρδη από το ραντεβού Μητσοτάκη-Τζόνσον και τα δημοσιεύματα στη Βρετανία για τα Γλυπτά

Όταν η Έμιλι Ραταϊκόφσκι δέχθηκε την απόρριψη σε κάστινγκ - Δείτε φωτογραφίες από την εφηβική της ηλικία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης