Η εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα έπιασε στον ύπνο τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα έπιασε στον ύπνο τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Δεν έχουμε ιδέα πώς το έκαναν αυτό», λέει πηγή στην Ουάσιγκτον 

MISSILE_CHINA_2
Υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά εκτόξευσε η Κίνα παρουσιάζοντας μία νέα διαστημική της δυνατότητα, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» επικαλούμενη πέντε ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κινεζική πυραυλική δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο με το Πεκίνο να χλευάζει τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η μυστική δοκιμή πυραύλου με ταχύτητα 21 χιλιάδες μίλια την ώρα, αποτελεί «νέο πλήγμα στη νοοτροπία των ΗΠΑ ότι υπερέχουν στρατιωτικά έναντι της Κίνας».

Το περιστατικό αιφνιδίασε την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το βρετανικό δημοσίευμα, καθώς δείχνει ότι «η Κίνα έχει κάνει εκπληκτική πρόοδο στην ανάπτυξη των υπερηχητικών όπλων της». «Δεν έχουμε ιδέα πώς το έκαναν αυτό», φέρεται να λέει μία πηγή.

Η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο, ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, που έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε πάνω από 32 χιλιόμετρα.

051_XxjpbeE007076_20211016_PEPFN0A001


Κλείσιμο
Το οπλικό σύστημα τέθηκε σε τροχιά από πύραυλο τύπου «Long March» («Μεγάλη Πορεία»).

Είθισται οι εκτοξεύσεις ανάλογων πυραύλων να ανακοινώνονται, ωστόσο αυτή του Αυγούστου κρατήθηκε μυστική.

Η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «έπιασε στον ύπνο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με τους Financial Times.

Εκτός από την Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, εργάζονται στην υπερηχητική τεχνολογία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα υπερπενταπλάσια από αυτή του ήχου.

Όμως οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν ψηλά, ως το διάστημα, και κάνουν ελλειπτική τροχιά για να πλήξουν τους στόχους τους, ενώ αντίθετα οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν σε χαμηλή τροχιά στην ατμόσφαιρα και δυνητικά να πλήττουν ταχύτερα τους στόχους τους. Πάνω απ’ όλα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κάνουν ελιγμούς, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Πεκίνο, η υπερηχητική τεχνολογία είναι κρίσιμη για να αμυνθεί μπροστά στην αμερικανική πρόοδο σε ότι αφορά τις υπερηχητικές και άλλες τεχνολογίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (CRS).

Η δοκιμή γίνεται γνωστή ενώ η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις κλιμακώνεται με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν.




Ειδήσεις σήμερα:

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι έχει πολλαπλό μυέλωμα: «Δεν είναι ποτέ εύκολο ν' ακούς ότι έχεις καρκίνο»

Πήδηξε μπροστά σε συρμό του μετρό καθώς έφτανε στον σταθμό και σώθηκε στο... τσακ - Δείτε βίντεο

Αρραβωνιάστηκε η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν: Δείτε στιγμιότυπα από τη ρομαντική πρόταση γάμου του Τράβις Μπάρκερ στην παραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης