Εμβόλιο Pfizer: Σε ποιες περιπτώσεις εκδηλώθηκε μυοκαρδίτιδα

Εμβόλιο Pfizer: Σε ποιες περιπτώσεις εκδηλώθηκε μυοκαρδίτιδα

Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένα μόνο περιστατικό περικαρδίτιδας μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε γυναίκα με σπάνιο νόσημα

Screenshot_2021-06-08_at_7_50_03_PM
Το συσχετισμό του εμβολίου των Pfizer/BioNtech με περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας εξετάζει μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Συγκεκριμένα, η Δρ Μέιμι Μάρσαλ και οι συνεργάτες της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, περιγράφουν τις περιπτώσεις υγιών νεαρών ανδρών που εκδήλωσαν οξεία μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα εντός τεσσάρων ημερών από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την πρόληψη της COVID-19.

Τα επτά περιστατικά αφορούσαν αγόρια εφηβικής ηλικίας χωρίς προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας που είχαν εκδηλώσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη) εντός τεσσάρων ημερών από τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, κατά την περίοδο που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια οι ασθενείς, πέντε εξ αυτών είχαν πυρετό.

Και στις επτά περιπτώσεις, η οξεία λοίμωξη COVID-19 αποκλείστηκε μετά από λήψη δείγματος από τη ρινοφαρυγγική οδό και τη σχετική ανάλυσή του.

Επίσης κανένας εκ των νεαρών ανδρών δεν πληρούσε τα κριτήρια του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου που έχει καταγραφεί σε παιδιά με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό.

Κλείσιμο
Η τυχόν προϋπάρχουσα λοίμωξη αποκλείστηκε και δια εργαστηριακών εξετάσεων. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αυξημένη τροπονίνη σε όλους τους ασθενείς και στη μαγνητική τομογραφία διαπιστώθηκε αύξηση του γαδολινίου, χαρακτηριστικό της μυοκαρδίτιδας.

Η συμπτωματολογία αντιμετωπίστηκε γρήγορα και στους επτά ασθενείς. Οι τρεις έλαβαν αγωγή μόνο με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τέσσερις έλαβαν ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη και κορτικοστεροειδή.

«Ενώ περιμένουμε καταληκτικά δεδομένα σχετικά με τη φύση του συσχετισμού μεταξύ του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και της μυοκαρδίτιδας, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με αυτή την ομάδων περιστατικών που μπορεί να υποδηλώνουν αιτιώδη σχέση και επομένως απαιτούν περαιτέρω ανάλυση», αναφέρουν σε συνοδευτικό άρθρο τους οι ερευνητές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένα περιστατικό περικαρδίτιδας μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε γυναίκα με σπάνιο νόσημα, ενώ στο Ισραήλ το υπουργείο Υγείας εξετάζει 275 περιπτώσεις νεαρών ανδρών που εκδήλωσαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Λύματα: Μειώθηκε 45% το ιικό φορτίο στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα 

Το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ «δουλεύει» μόνον στα πολύ πρώιμα στάδια της ασθένειας, λένε οι ειδικοί 

Μύκονος: Ξεφύγαμε τελείως - Επιχειρηματίας προσγείωσε το ελικόπτερο του μέσα σε beach bar! (Δείτε φωτογραφίες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης