Ισραήλ: Ο κεντρώος, ο ακροδεξιός και ο ισλαμιστής - Viral έγινε η φωτογραφία των «3 Κόσμων» της νέας κυβέρνησης

Ισραήλ: Ο κεντρώος, ο ακροδεξιός και ο ισλαμιστής - Viral έγινε η φωτογραφία των «3 Κόσμων» της νέας κυβέρνησης

Σε ένα συνεδριακό κέντρο του Τελ Αβίβ συνυπέγραψαν την συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία

Trio-israel
Η φωτογραφία του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ και του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς να κάθονται χαμογελαστοί στο ίδιο τραπέζι έγινε viral.

Μ' ένα διάπλατο χαμόγελο, οι τρεις ηγέτες που το μόνο κοινό που έχουν είναι η πολιτική αποκαθήλωση του Μπένζαμιν Νετανιάχου, ποζάρουν στο φακό με τη φωτογραφία τους να γίνεται viral στα social media.

Σ' ένα συνεδριακό κέντρο στο Τελ Αβίβ, ο κεντρώος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαίρ Λαπίντ, ο ακροδεξιός εθνικιστής και πολιτικό τέκνο του «Μπίμπι» (όπως είναι το ψευδώνυμο του Νετανιάχου), Ναφτάλι Μπένετ και ο ηγέτης της «Ενωμένης Αραβικής Λίστας», Μανσούρ Αμπάς, υπέγραψαν την αρχή του τέλους της κυριαρχίας του Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Το «τρίο» των πολιτικών ηγετών έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ισραήλ, όπως αναφέρουν οι «Times of Israel».

Στην επίμαχη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί στο λόμπι ενός ξενοδοχείο, ο πρώην τηλεστάρ του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος «Yesh Atid» έχει απέναντί του τον Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής του «Ra'am», του πρώτου κόμματος που προέρχεται από το 21% της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, που εντάσσεται σε ισραηλινή κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Στη μέση απεικονίζεται το «σκληρό καρύδι» του Ισραήλ, ο ακροδεξιός εθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ, που έχει ζητήσει την προσάρτηση του μεγαλύτερου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και ο οποίος θα είναι πρωθυπουργός για τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της νέας κυβέρνησης, προτού παραδώσει το 2023 τη σκυτάλη στον Λαπίντ.

Παρά το ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει, οι τρεις ηγέτες κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου για το καλό της χώρας προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στην πολιτική κρίση από την οποία η χώρα παλεύει να βγει τα τελευταία δύο χρόνια με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η απόφαση του 49χρονου Μπένετ να συνεργαστεί με τον Λαπίντ άνοιξε τον δρόμο στον πρώην υπουργό Άμυνας να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ οδηγώντας τον Νετανιάχου στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999.

Η κυβέρνηση Λαπίντ - Μπένετ, αφού κατάφερε να διασφαλίσει την υποστήριξη οκτώ εκ των 13 κομμάτων που εισήλθαν στην Κνεσέτ στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, συγκέντρωσε 61 έδρες στο 120μελή βουλή αποκτώντας την πλειοψηφία.

Η συνεδρίαση της Κνεσέτ -ισραηλινής βουλής- για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιαρίβ Λεβίν που ανήκει στο κόμμα του Νετανιάχου «Λικούντ», ενδέχεται να προσπαθήσει να καθυστερήσει κατά μερικές ημέρες την ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια στο διάστημα αυτό να υπάρξουν αποχωρήσεις από τον συνασπισμό κατά του «Μπίμπι».

Τόσο ο απερχόμενος πρωθυπουργός όσο και το κόμμα του και οι δικηγόροι του προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο για να εμποδίσουν την έγκριση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού από την Κνεσέτ.

Τα οκτώ κόμματα που συμφώνησαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ είναι: Το κεντρώο «Yesh Atid» του Γιαίρ Λαπίντ (17 έδρες) το ακροδεξιό «Yamina» (6 έδρες) του Ναφτάλι Μπένετ, το κεντροδεξιό «Μπλε- Λευκό» (Kakhol lavan») με ηγέτη τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς (8 έδρες) , το εθνικιστικό κόμμα «Yisrael Beytenu» (επτά έδρες), το δεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Γκιντεόν Σάαρ« Νέα Ελπίδα» (6 έδρες), το Εργατικό Κόμμα «Parti travailliste» το αριστερό κόμμα «Meretz» (έξι έδρες) και το αραβικό κόμμα «Ράαμ» (Ενωμένη Αραβική Λίστα) υπό τον Μανσούρ Αμπάς (4 έδρες).


Ειδήσεις σήμερα 

H κάμερα του BBC «αποκάλυψε» την... παράξενη περιβολή του παρουσιαστή κάτω από το γραφείο - Δείτε βίντεο

Η στιγμή που 54χρονος άνδρας «στριμώχνει» 13χρονη σε ασανσέρ - «Ήταν απλώς ένα παιχνίδι» λέει ο ίδιος

Έκκληση Βασιλακόπουλου: Ο κόσμος να μην ακούει τρελαμένους, ψεκασμένους αντιεμβολιαστές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης