ΗΠΑ: Στηρίζουμε την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν που μπορεί να αλλάξει το τοπίο - Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι  η ελληνική κυβέρνηση θα  πρέπει να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

covid-lab-0
Σε μια σημαντική κίνηση, στο πλαίσιο της μάχης για τον περιορισμό της πανδημίας, προχώρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστηρίζοντας την πρόταση που είχε θέσει πριν από καιρό επί τάπητος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να υποστηρίξει, συγκεκριμένα,  την προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά πρωτοποριακή κίνηση, σε μια περίοδο που η πανδημία σαρώνει Ινδία και Βραζιλία.  Όπως είναι λογικό, μια τέτοια κίνηση θα φέρει ανακούφιση στους παγκόσμιους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας.


Mέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν από τους πολέμιους της πρότασης για τις πατέντες που είχε υποβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), ωστόσο το τελευταίο διάστημα η πίεση στους κόλπους των Δημοκρατικών ήταν ολο και ισχυρότερη προς τον Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε ακόμη.

«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε.

Κλείσιμο
Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε η Τάι.

Σε ανάρτηση που ανέβασε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στο Facebook, με τη θέση της επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, σημειώνει τα εξής: «Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την αρχή της πανδημίας προσπάθησα να συμβάλλω με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα και διεθνώς. Προτάσεις που κατατέθηκαν έγκαιρα και ήταν καινοτόμες και συγκεκριμένες. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τους επόμενους μήνες».

Η πρόταση Μητσοτάκη - Μόσιαλου μέσω της FAZ τον Απρίλιο του 2020: Κοινή ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας για εμβόλια και τεστ

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ, τον Απρίλιο του 2020, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε υποστηρίξει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics είχε επισημάνει τότε ότι η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμιζε, πριν από 13 μήνες, ότι, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία της Ευρώπης, γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα μετατρέπονταν κατ' αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, υπογράμμιζε ο καθηγητής του LSE.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει αυτή την πρόταση, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύσσονταν τότε, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα επείγον να λυθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό.

«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές» δήλωνε ο πρωθυπουργός και προσέθετε: «Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά, αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα χρήματα που δίνουν ως φορολογούμενοι, δαπανώνται με τον σωστό τρόπο».

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της 6ης Απριλίου 2020 στη FAZ, αλλά και την αναπαραγωγή του από το πρακτορείο Reuters:

faz_mitsotakis


reuters_faz_patentes


Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για τις πατέντες και τα κέρδη των πολυεθνικών

Τη θέση του υπέρ της κατάργησης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού επανέλαβε χθες, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, αο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπερασπίζεται τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε:

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι. Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η "ελεύθερη αγορά" με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών. Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».




Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμοί: Οι 30άρηδες δείχνουν τον δρόμο - Στο μισό η διασπορά με μία μόνο δόση

Εμβολιασμοί: Κοσμοσυρροή, καθυστερήσεις αλλά και ρεκόρ με 108.576 εμβόλια σε μια μέρα

Μόσιαλος: Γιατί είναι ψέμα ότι το εμβόλιο επηρεάζει την γονιμότητα των γυναικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης