Εμβολιασμοί: Οι 30άρηδες δείχνουν τον δρόμο - Στο μισό η διασπορά με μία μόνο δόση

Εμβολιασμοί: Οι 30άρηδες δείχνουν τον δρόμο - Στο μισό η διασπορά με μία μόνο δόση

«Τρέχει» πλέον το σχέδιο  «Ελευθερία» - Ένας στους τρεις Έλληνες θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαΐου - Προσοχή στα βήματα ελευθερίας που παρέχονται ζήτησε ο Βασίλης Κικίλιας

emvoliasmos
«Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε», ανέφερε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, για την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στα «εμβόλια της απελευθέρωσης» από την πανδημία του κορωνοϊού. Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου «Ελευθερία» έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3.280.000 εμβολιασμοί, με τους πλήρως εμβολιασμένους (2 δόσεις) να ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού.

Για το μείζον θέμα δημόσιας υγείας αλλά και κουλτούρας, όπως χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προσπεράσουν ένα «δώρο της επιστήμης που σώζει ζωές», επικαλούμενος επιπλέον το αίσθημα ευθύνης με αφορμή τους 96 σημερινούς θανάτους από COVID-19.

Άλλωστε, τα εμβόλια κατά της COVID-19 σε συνδυασμό με το testing θα αποτελέσουν το σημαντικό πλεονέκτημα του φετινού υγειονομικού σχεδιασμού για νησιά και τουριστικές περιοχές τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό, εν αναμονή του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Οι «λαμπροί νέοι» και οι διστακτικοί ηλικιωμένοι

Με συναισθηματικά φορτισμένες φράσεις σχολίασε η κυρία Θεοδωρίδου τη δυναμική συμμετοχή των πολιτών 30-39 ετών στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και την εθνική προσπάθεια για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. «Το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας», τόνισε για το χαρμόσυνο γεγονός και ζήτησε στους «λαμπρούς νέους» να δείξουν τον δρόμο προς τα εμβολιαστικά κέντρα στους διστακτικούς ηλικιωμένους.

Αισιοδοξία έρχεται και από την έναρξη χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 για ηλικίες άνω των 18 ετών από σήμερα, εξέλιξη που θα επιταχύνει τον εμβολιαστικό ρυθμό.

Η πολυκεντρική μελέτη για το τέταρτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ένα σκεύασμα που φέρει ανθρώπινο αδενοϊό ως ιικό φορέα, διαπίστωσε αποτελεσματικότητα έως 66% για ήπια COVID-19 μετά από 28 ημέρες και 77-80% για σοβαρή-κρίσιμη νόσο. Η δυνατότητα διατήρησης σε θερμοκρασίες οικειακού ψυγείου και οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες συνιστούν σημαντικά πλεονεκτήματα του μονοδοσικού αυτού εμβολίου.

Κλείσιμο
Ευχάριστα όμως νέα ανακοινώθηκαν και για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca, τα οποία όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά μειώνουν και την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού κατά 50% περίπου σε διάστημα τριών εβδομάδων από την 1η δόση, σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας που επικαλέστηκε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πώς εξελίσσεται το σχέδιο «Ελευθερία»

Για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, με στόχο το πάνω από 21,5% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση σήμερα -μετά και τους τελευταίους 108.576-, να έχει ανέλθει στο 33% έως τα τέλη Μαΐου.

Αναφορικά με τις παραλαβές εμβολίων για τον Μάιο, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, αναμένονται:

  • 2.150.000 δόσεις από την Pfizer
  • 350.000 δόσεις από τη Moderna
  • 220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000
  • 150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Τον μήνα Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς, για τους οποίους έχει αναρτηθεί από σήμερα στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής, με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.

Μια τελευταία σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, είναι το εμβόλιο Novavax στο τελικό στάδιο ελέγχου, για το οποίο η χώρα έχει δηλώσει συμμετοχή. «Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι εδώ», ανέφερε.

«Παρά τη βελτίωση, η πανδημία είναι εδώ»

Τη μεγάλη προσοχή στα βήματα ελευθερίας που παρέχονται από την πολιτεία επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, καθώς η πανδημία, παρά τη βελτίωση, παραμένει εδώ και στερεί ζωές συνανθρώπων μας, με τους θανάτους από COVID-19 να καταγράφουν ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες.

Αν και τα νέα κρούσματα είναι μόλις 2.093 κατόπιν 33.958 μόνο ελέγχων κορωνοϊού, το γεγονός της μέσης ηλικίας νέων κρουσμάτων στα 47 έτη, σε παραγωγική δηλαδή ηλικία, δεν επιτρέπουν ανακούφιση. Χθες, ο μέσος όρος επταημέρου ήταν 1.756 κρούσματα ανά ημέρα και στα 19.196 ανέρχονται πλέον τα ενεργά στην επικράτεια.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων που από την Πρωτομαγιά σημειώνει πτωτικές τάσεις, σήμερα βρέθηκε στους 765 από 783 χθες. Ωστόσο, το περασμένο 24ωρο έγιναν 413 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό στους 5.254.

Τα νοσοκομεία της Αττικής, που χθες μετρούσαν 2.420 ασθενείς, θα πιέσουν ενδεχομένως οι εισαγωγές από τη μεγάλη διασπορά στην περιφέρεια, η οποία για σήμερα κατέγραψε 924 νέες λοιμώξεις με Κέντρο και Δυτικά προάστια σταθερά στο κόκκινο (279 και 171 νέα κρούσματα).

Τέλος, σταθερά στη δεύτερη θέση της έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσια Υγείας (ΕΟΔΥ) παραμένει η Θεσσαλονίκη με 247 νέα κρούσματα, ενώ η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας αφήνει πίσω Αχαΐα και Λάρισα, με 91 νέα κρούσματα έναντι 60 και 69 για τις άλλες δύο αντίστοιχα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ